Szeretnél egy egészséges, tápláló és ízletes ételt, ami ráadásul gyorsan elkészül? Akkor a fűszeres lencsesaláta frissítő lime öntettel tökéletes választás! Ez a recept nem csak vegetáriánusoknak és vegánoknak nagyszerű alternatíva, hanem mindenkinek, aki valami könnyedre és frissítőre vágyik. A lencse tele van fehérjével és rostokkal, a fűszerek pedig felpezsdítik az ízeket, a lime öntet pedig igazi frissességet kölcsönöz az ételnek.
Miért érdemes lencsesalátát készíteni?
A lencse egy igazi szuperélelmiszer! Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, ráadásul remek fehérjeforrás is. A lencsefogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár, többek között segíthet a vércukorszint szabályozásában, csökkentheti a koleszterinszintet és javíthatja az emésztést. A lencse ráadásul nagyon sokoldalú alapanyag, számtalan étel készíthető belőle, a lencsefőzeléktől kezdve a leveseken át egészen a salátákig. Ez a fűszeres lencsesaláta egy remek módja annak, hogy beépítsd a lencsét a mindennapi étrendedbe.
A tökéletes lencsesaláta receptje
Hozzávalók:
- 200g barna vagy zöld lencse
- 1 közepes méretű vöröshagyma, finomra vágva
- 1 piros kaliforniai paprika, apróra kockázva
- 1 sárga kaliforniai paprika, apróra kockázva (elhagyható, ha nincs)
- 1/2 csokor friss koriander, apróra vágva
- 1/2 csokor friss petrezselyem, apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1/2 teáskanál őrölt koriander
- 1/4 teáskanál cayenne bors (elhagyható, ha nem szereted a csípőset)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
A lime öntet hozzávalói:
- 2 evőkanál frissen facsart lime lé
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál méz vagy agave szirup (elhagyható)
- 1/2 teáskanál reszelt lime héj
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Főzd meg a lencsét: Alaposan mosd meg a lencsét, majd tedd egy lábasba és öntsd fel kétszeres mennyiségű vízzel. Forrald fel, majd vedd le a lángot és főzd puhára (kb. 20-25 perc). Fontos, hogy ne főzd túl, mert akkor szétesik! Ha megfőtt, szűrd le és hagyd kihűlni.
- Készítsd el a zöldségeket: Amíg a lencse fő, vágd fel a vöröshagymát, a paprikákat és a friss fűszernövényeket. Zúzd össze a fokhagymát.
- Keverd össze a salátát: Egy nagy tálban keverd össze a kihűlt lencsét a vöröshagymával, a paprikákkal, a fokhagymával és a fűszerekkel (római kömény, őrölt koriander, cayenne bors, só, bors).
- Készítsd el a lime öntetet: Egy kis tálban keverd össze a lime levet, az olívaolajat, a mézet (ha használsz), a reszelt lime héjat, a sót és a borsot. Kóstold meg és igazítsd az ízeket a saját ízlésednek megfelelően.
- Öntsd össze a salátát: Öntsd a lime öntetet a salátára és alaposan keverd össze. Kóstold meg és szükség esetén adj hozzá még sót, borsot vagy lime levet.
- Tálalás: Tálalás előtt szórd meg a salátát a friss korianderrel és petrezselyemmel. A fűszeres lencsesaláta önmagában is finom, de tálalhatod grillezett húsok vagy hal mellé is.
Tippek és trükkök
- Használj minőségi lencsét a legjobb ízélményért.
- A lime öntet helyett használhatsz citromos öntetet is.
- A salátába tehetsz más zöldségeket is, például uborkát, paradicsomot vagy avokádót.
- Ha szereted a pikáns ízeket, adj a salátához egy kevés apróra vágott chili paprikát.
- A saláta hűtőben tárolva 2-3 napig eláll.
Variációk
Ez a fűszeres lencsesaláta recept remek alapot ad a kísérletezéshez. Íme néhány ötlet a variációkhoz:
- Mediterrán lencsesaláta: Adj a salátához olívabogyót, feta sajtot és szárított paradicsomot.
- Ázsiai lencsesaláta: Adj a salátához szójaszószt, szezámolajat, reszelt gyömbért és aprított mogyorót.
- Mexikói lencsesaláta: Adj a salátához kukoricát, feketebabot, avokádót és egy csípős szószt.
Készítsd el ezt a finom és egészséges fűszeres lencsesalátát frissítő lime öntettel, és élvezd a fantasztikus ízeket! Jó étvágyat!