A mandarin szezon beköszöntével rengeteg finom gyümölcsöt fogyasztunk. De mi történik a héjjal? Legtöbbször a kukában landol, pedig rengeteg módon hasznosíthatjuk a háztartásban! Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan teheted a mandarin héját értékes alapanyaggá, minimalizálva a hulladékot és kihasználva a természet adta lehetőségeket.
Miért érdemes a mandarin héját hasznosítani?
A mandarin héja tele van illóolajokkal, antioxidánsokkal és vitaminokkal. Ezek az összetevők nemcsak finom illatot kölcsönöznek neki, hanem tisztító, fertőtlenítő és illatosító hatásúak is. Ráadásul a hasznosítással óvjuk a környezetet, csökkentve a hulladék mennyiségét.
1. Illatosító a lakásban
A legegyszerűbb módja a mandarin héj felhasználásának, ha természetes illatosítóként alkalmazzuk. Szárítsuk meg a héjakat a radiátoron vagy a sütőben (alacsony hőfokon), majd tegyük egy kis tálba vagy vászonzacskóba. Az illatuk friss és üde lesz, és természetes módon illatosítja a lakást.
2. Fürdővízbe
A mandarin héja remek kiegészítője lehet egy relaxáló fürdőnek. Tegyünk néhány héjat a fürdővízbe, és hagyjuk, hogy a meleg víz kioldja az illóolajokat. A bőrünk puha és illatos lesz, miközben a narancsos illat ellazít.
3. Tisztítószer
A mandarin héja természetes tisztítószerként is használható. Áztassuk a héjakat ecetben néhány hétig, majd szűrjük le. Az így kapott folyadék remekül alkalmazható zsíroldásra és a felületek tisztítására. Figyelem: használat előtt végezzünk próbát egy kevésbé látható helyen, hogy elkerüljük a károsodást!
4. Rovarriasztó
A mandarin héjának illata távol tartja a rovarokat, például a szúnyogokat és a hangyákat. Tegyünk néhány héjat az ablakokba vagy az ajtókba, vagy dörzsöljük be vele a bőrünket, ha a szabadban tartózkodunk.
5. Szekrényillatosító
Szárítsuk meg a mandarin héját, majd tegyük egy kis vászonzacskóba. Akasszuk fel a szekrénybe, és a ruháink friss, citrusos illatúak lesznek. A levendula mellé is tökéletes választás!
6. Sütéshez
A mandarin héja remekül feldobja a süteményeket, kekszeket és más édességeket. Reszeljük le a héját, és adjuk a tésztához vagy a krémhez. A citrusos íz különleges aromát kölcsönöz az ételeknek.
7. Teaízesítő
Szárítsuk meg a mandarin héját, majd daraboljuk fel apróra. Adjuk a teafűhöz, és készítsünk belőle finom, citrusos teát. Különösen jól illik a fekete teához.
8. Talajtakaró a kertben
A mandarin héja lebomlik a talajban, és tápanyagokkal látja el a növényeket. Aprítsuk fel a héjakat, és szórjuk a növények köré talajtakaróként. Ez segít megtartani a nedvességet és elnyomni a gyomokat.
9. Kandírozott mandarin héj
Készítsünk kandírozott mandarin héjat! Forraljuk fel a héjakat többször vízben, majd főzzük cukorszirupban, amíg átlátszóvá nem válnak. Finom csemege és díszítőelem is egyben.
10. Komposztálás
Ha nem tudjuk másra felhasználni a mandarin héját, akkor komposztálhatjuk. A héj lebomlik, és tápanyagokkal gazdagítja a komposztot.
+1 Tipp: Dekoráció
A kreatívabbak akár dekorációs elemeket is készíthetnek a mandarin héjából. Vágjuk ki a héjakból formákat, és fessük ki őket. Készíthetünk belőlük például karácsonyfadíszeket vagy asztali dekorációt.
Fontos!
Mindig alaposan mossuk meg a mandarinokat, mielőtt a héjukat felhasználnánk, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és a növényvédő szereket. Ha bio mandarinunk van, akkor még jobb a helyzet!
Összegzés
A mandarin héjának felhasználása nemcsak kreatív, hanem környezetbarát megoldás is. Próbáljuk ki a fenti tippeket, és fedezzük fel, mennyi mindenre használható ez a „hulladék” anyag!