A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs a konyhában. Használhatjuk süteményekhez, italokhoz, sós ételekhez, sőt, még a takarításban is kiváló. Azonban a citrom nem tart örökké, és sokszor bosszantó, amikor épp szükség lenne rá, de már megromlott a hűtőben. Ezért gyűjtöttem össze 5 bevált módszert, amelyekkel meghosszabbíthatod a citromok élettartamát, és biztosíthatod, hogy mindig kéznél legyen ez a kincs.
1. Hűtőszekrényben tárolás – a legegyszerűbb megoldás
A legegyszerűbb módja a citromok tartósításának, ha a hűtőszekrényben tároljuk őket. Ehhez nincs szükség semmi extra trükkre, egyszerűen helyezzük a citromokat a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszébe. Fontos, hogy a citromok ne legyenek egymáshoz túl közel, hogy a levegő szabadon áramolhasson körülöttük. Ezzel a módszerrel a citromok akár 2-3 hétig is frissek maradhatnak.
Azonban ne feledjük, hogy a hűtőszekrényben tárolt citromok elveszíthetik a nedvességtartalmukat, és a héjuk megkeményedhet. Ennek elkerülése érdekében tehetjük őket egy légmentesen záródó zacskóba vagy dobozba.
2. Citromlé fagyasztása – a tökéletes időmegtakarító
Ha csak a citromlére van szükségünk, akkor a fagyasztás a legjobb megoldás. Facsarjuk ki a citromokat, és öntsük a levet jégkockatartóba. Amikor a jégkockák megfagytak, helyezzük őket egy fagyasztózacskóba vagy dobozba, és tegyük vissza a fagyasztóba. Így bármikor elővehetünk egy-két kockát, amikor szükségünk van citromlére. Ez a módszer különösen akkor praktikus, ha csak kevés citromlére van szükségünk egy recepthez.
A fagyasztott citromlé akár 3-4 hónapig is eláll a fagyasztóban. Fontos, hogy a felolvasztott citromlé állaga kissé megváltozhat, ezért elsősorban főzéshez, sütéshez ajánlott használni, nem pedig friss italokhoz.
3. Citromhéj reszelék fagyasztása – az aromás megoldás
A citromhéj rendkívül aromás, és sok ételhez, süteményhez nagyszerű ízt ad. Ahelyett, hogy megvárnánk, amíg a citromhéj megkeményedik és elveszíti az aromáját, reszeljük le, és fagyasszuk le. A reszelt citromhéjat tegyük egy kis zacskóba vagy dobozba, és tegyük a fagyasztóba. Amikor szükségünk van rá, egyszerűen vegyünk ki belőle egy keveset. A fagyasztott citromhéj akár 3-4 hónapig is eláll.
Fontos, hogy a citromhéjat csak a citrom sárga részéből reszeljük le, mert a fehér rész (a bél) keserű lehet.
4. Citromszeletek szirupban – a különleges ízélmény
Egy kevésbé ismert, de annál különlegesebb módszer a citromszeletek szirupban történő tartósítása. Ehhez szeleteljük fel a citromokat vékony szeletekre, és tegyük őket egy üvegbe. Készítsünk szirupot vízből és cukorból (vagy mézből), és öntsük a citromszeletekre. Az üveget zárjuk le, és tegyük a hűtőszekrénybe. A citromszeletek szirupban akár több hétig is elállnak, és a szirup is átveszi a citrom ízét. Ezt a módszert használhatjuk italokhoz, süteményekhez, vagy akár önmagában is fogyaszthatjuk a citromszeleteket.
5. Pácolt citrom – a mediterrán ízek kedvelőinek
A pácolt citrom egy népszerű alapanyag a mediterrán konyhában. A pácoláshoz szükségünk van citromra, sóra és fűszerekre (például babérlevélre, borsra, koriandermagra). Vágjuk be a citromokat kereszt alakban, de ne vágjuk őket teljesen szét. Tömjük meg a citromokat sóval és fűszerekkel, majd helyezzük őket egy üvegbe. Nyomjuk le a citromokat, hogy a léjük ellepje őket. Az üveget zárjuk le, és tegyük a hűtőszekrénybe. A pácolt citromok legalább 3 hétig kell érlelődniük, mielőtt fogyaszthatók. A pácolt citrom héját és húsát is felhasználhatjuk ételekhez.
Remélem, hogy ezek a tippek segítenek abban, hogy mindig friss citrom álljon a rendelkezésedre a konyhában! Próbáld ki a neked leginkább tetsző módszert, és élvezd a citrom sokoldalú felhasználási lehetőségeit!