Szereted a mangót? És a fagyit? Akkor ez a recept neked szól! Képzeld el a tökéletes nyári napot: a nap ragyog, a madarak csicseregnek, és a kezedben egy krémes, hideg mangófagyi van. Ezt a pillanatot most könnyedén megteremtheted otthon, ráadásul fagylaltgép nélkül!
Miért pont a mangó?
A mangó nemcsak finom, de tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal is. Édes, egzotikus íze tökéletesen passzol a hűsítő fagyihoz, ráadásul szép színt is kölcsönöz neki. A mangófagyi egy igazi ízbomba, ami felvidítja a napodat!
A tökéletes mangó kiválasztása
A jó fagyi titka a jó alapanyag. Ehhez pedig elengedhetetlen a tökéletes mangó kiválasztása. Érdemes érett, de nem túlérett mangót választani. Nyomd meg óvatosan: ha enyhén puha, de nem lötyög, akkor jó. Illata is legyen intenzív, édes, mangós. Ha lehetőséged van rá, válassz olyan fajtát, ami rostmentes, mint például az Alphonso vagy a Honey mangó, ezek sokkal krémesebb fagyit eredményeznek.
Hozzávalók a mangófagyihoz:
- 2 érett mangó (kb. 500g pucolt súly)
- 250 ml habtejszín (min. 30%-os zsírtartalom)
- 150 ml sűrített tej (nem a cukrozott)
- 1 evőkanál citromlé (opcionális, de kiemeli az ízeket)
- Csipet só (kihangsúlyozza az édes ízt)
Elkészítés lépésről lépésre:
- A mangó előkészítése: Hámozd meg a mangókat, vágd le a húsát a magról, és kockázd fel.
- Pürésítés: Tedd a mangókockákat egy turmixgépbe vagy aprítógépbe, és pürésítsd simára. Ha rostos a mangód, szűrd át a pürét egy sűrű szitán.
- Keverés: Egy nagy tálban verd fel a habtejszínt kemény habbá. Fontos, hogy a tejszín hideg legyen!
- Összeállítás: Óvatosan forgasd a sűrített tejet a felvert tejszínbe. Majd add hozzá a mangópürét, a citromlevet és a csipet sót. Óvatosan keverd össze, hogy a hab ne törjön össze.
- Fagyasztás: Öntsd a keveréket egy légmentesen záródó dobozba vagy edénybe. Simítsd el a tetejét, és fedd le folpack fóliával úgy, hogy a fólia érintkezzen a fagyi felületével. Ez segít megelőzni a jégkristályok képződését.
- Fagyasztás (türelemjáték): Tedd a fagyit a fagyasztóba legalább 6 órára, de a legjobb, ha egy éjszakára.
- Keverés a tökéletes állagért: A fagyasztás első 2-3 órájában 30 percenként vedd ki a fagyasztóból, és alaposan keverd át villával. Ez segít eloszlatni a jégkristályokat, és krémesebb állagot eredményez.
- Tálalás: Vedd ki a fagyit a fagyasztóból kb. 10-15 perccel a tálalás előtt, hogy kicsit megpuhuljon. Kanalazd ki gombócokat, és díszítsd friss mangódarabokkal, mentalevéllel, vagy akár kókuszreszelékkel.
Tippek és trükkök a tökéletes mangófagyihoz:
- A krémes állag titka: Minél magasabb zsírtartalmú tejszínt használsz, annál krémesebb lesz a fagyi.
- Édesség szabályozása: Kóstold meg a keveréket, mielőtt lefagyasztanád, és ha szükséges, adj hozzá még egy kis sűrített tejet.
- Variációk: Kísérletezz bátran! Adhatsz a fagyiba aprított csokoládét, pirított kókuszreszeléket, vagy akár egy kis chiliport a pikáns ízért.
- Ha túl kemény: Ha a fagyi túl kemény a tálaláshoz, tedd át a hűtőbe 15-20 percre.
- Tárolás: A mangófagyit légmentesen záródó edényben tárold a fagyasztóban. Fogyasztása 1-2 héten belül ajánlott.
Összefoglalás
Ez a mangó fagyirecept egyszerű, gyors és garantáltan sikert arat. Nem kell hozzá fagylaltgép, csak egy kis türelem és néhány jó minőségű alapanyag. Készítsd el te is ezt a mennyei desszertet, és élvezd a nyár ízeit!
Jó étvágyat!