Szereted a pitét? És a papaját? Akkor itt a tökéletes recept számodra! Ez a papaja pite egy trópusi ízrobbanás, ami garantáltan feldobja a napodat. Könnyű elkészíteni, és olyan finom, hogy mindenki imádni fogja! Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk a recepten, tippekkel és trükkökkel, hogy a te pitéd legyen a legisteniibb!
Miért pont papaja pite?
A papaja egy egzotikus gyümölcs, ami édes, lédús és tele van vitaminokkal. A pitetöltelékben különleges ízt ad, ami édes és frissítő egyszerre. A papaja emellett gazdag A-vitaminban, C-vitaminban és rostban, így nem csak finom, de egészséges is! Unod már a megszokott alma- vagy meggypitét? Akkor próbáld ki ezt a trópusi változatot!
A tökéletes papaja pite recept
Ez a recept egy klasszikus pite recept modern, papajás csavarral. Kezdjük is a hozzávalókkal:
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 g liszt
- 125 g hideg vaj (kockákra vágva)
- 50 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 2-3 evőkanál hideg víz
- Csipet só
A töltelékhez:
- 2 nagy, érett papaja (hámozva, kimagozva és kockára vágva)
- 1/2 citrom leve
- 100 g cukor
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- Csipet szerecsendió
- 2 evőkanál vaj (kockákra vágva)
Elkészítés
A tészta elkészítése:
- A lisztet, porcukrot és sót szitáljuk egy tálba.
- Adjuk hozzá a hideg vajat, és morzsoljuk össze a liszttel, amíg morzsás állagú nem lesz.
- Keverjük hozzá a tojássárgáját.
- Adjuk hozzá a hideg vizet evőkanalanként, amíg össze nem áll a tészta. Ne gyúrjuk túl!
- Csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.
A töltelék elkészítése:
- Egy nagy tálban keverjük össze a kockára vágott papaját, a citromlevet, a cukrot, a kukoricakeményítőt, a fahéjat és a szerecsendiót.
- Hagyjuk állni 10 percig, hogy a papaja levet eresszen.
A pite összeállítása:
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Vegyük ki a tésztát a hűtőből, és osszuk ketté.
- Nyújtsuk ki az egyik felét, és béleljük ki vele egy 22 cm-es piteformát. Szurkáljuk meg villával az alját.
- Öntsük a papajás tölteléket a piteformába.
- Szórjuk meg a tetejét a kockára vágott vajjal.
- Nyújtsuk ki a tészta másik felét, és vágjuk csíkokra. Helyezzük a csíkokat rácsos mintában a pite tetejére.
- Kenjük meg a tésztát felvert tojással (opcionális, a szép színe miatt).
- Süssük a pitét 45-50 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz.
Tippek és trükkök a tökéletes papaja pitéhez
- Használj érett, de nem túlérett papaját. A túl érett papaja túl puha lesz a pitében.
- Ha a papaja nem elég édes, adj hozzá több cukrot a töltelékhez.
- A tésztát ne gyúrd túl, mert kemény lesz a sült pite.
- Ha a tészta túl gyorsan barnul, takard le alufóliával a sütés utolsó 15-20 percében.
- A pite akkor a legfinomabb, ha langyosan tálaljuk, egy gombóc vaníliafagylalttal.
Variációk
Ez a recept remek alap, amit kedvedre variálhatsz:
- Adj a töltelékhez egy kis reszelt narancshéjat a még intenzívebb ízért.
- Keverj a töltelékbe kókuszreszeléket a trópusi hangulat fokozásához.
- Használhatsz előre elkészített pite tésztát is, ha időt szeretnél spórolni.
Összefoglalás
A papaja pite egy igazán különleges és finom édesség, ami garantáltan sikert arat. Készítsd el ezt a receptet, és lepd meg vele a családodat vagy a barátaidat! Jó étvágyat!