Szereted a sült burgonyát? Mi nem! De most egy olyan receptet hoztunk, ami garantáltan új szintre emeli a megszokott ízeket. A narancs és rozmaring párosítása elsőre talán furcsának tűnhet, de hidd el, ez a kombináció egyszerűen ellenállhatatlan. Képzeld el a ropogósra sült burgonyát, amint találkozik a citrusos frissességgel és a rozmaring fűszeres aromájával. Ez a narancsos-rozmaringos sült burgonya tökéletes köret húsokhoz, halakhoz, de akár önmagában is megállja a helyét egy könnyű vacsoraként.
Miért pont narancs és rozmaring?
A narancs savanykás édessége tökéletesen ellensúlyozza a burgonya kissé „földes” ízét, míg a rozmaring földes, fűszeres aromája mélyíti és gazdagítja az ízprofilt. A citrus és a rozmaring illóolajai sütés közben felszabadulva pedig egy fantasztikus illatot varázsolnak a konyhába, ami már önmagában is felér egy gasztronómiai élménnyel.
Hozzávalók
- 1 kg burgonya (lehetőleg sütésre alkalmas fajta, pl. rózsa vagy piros héjú)
- 2 db narancs (bio, hogy a héját is felhasználhassuk)
- 3-4 szál friss rozmaring
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál fokhagymapor (elhagyható)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés lépésről lépésre
Kövesd ezeket az egyszerű lépéseket, hogy tökéletes narancsos-rozmaringos sült burgonyát készíthess:
- A burgonya előkészítése: A burgonyát alaposan mosd meg, és ha szükséges, hámozd meg. Vágd fel egyforma méretű kockákra vagy gerezdekre. Ez fontos, hogy egyenletesen süljenek meg.
- A narancs előkészítése: A narancsokat alaposan mosd meg. Az egyik narancsnak reszeld le a héját (csak a színes részt, a fehér részt kerüld, mert keserű lehet), majd mindkét narancsot facsard ki.
- A rozmaring előkészítése: A rozmaring ágakat mosd meg, szárítsd meg, és aprítsd fel.
- A pácolás: Egy nagy tálban keverd össze a burgonyát, a narancshéjat, a narancslevet, az aprított rozmaringot, az olívaolajat, a fokhagymaport (ha használsz), sót és borsot. Alaposan forgasd össze, hogy a burgonya mindenhol be legyen fedve a páccal. Hagyd állni legalább 30 percig, de akár egy óráig is, hogy az ízek jól összeérjenek.
- A sütés: Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (légkeveréses sütőben 180°C-ra). Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és terítsd rá a pácolt burgonyát egyenletesen. Ügyelj arra, hogy ne legyenek túl zsúfoltan a tepsiben, mert akkor inkább párolódnak, mint sülnek.
- Sütési idő: Süsd a burgonyát 30-40 percig, vagy amíg aranybarnára és ropogósra nem sül. Időnként forgasd meg, hogy minden oldala egyenletesen süljön.
- Tálalás: Tálald a narancsos-rozmaringos sült burgonyát melegen, köretként vagy önállóan. Díszítheted friss rozmaring ágakkal és narancshéjjal.
Tippek és trükkök
- Ha nincs friss rozmaringod, használhatsz szárítottat is, de a friss rozmaring aromája sokkal intenzívebb.
- A fokhagymapor helyett használhatsz friss fokhagymát is, de ebben az esetben vigyázz, hogy ne égesd meg a sütőben.
- A burgonyát előfőzheted is sütés előtt. Ebben az esetben rövidebb sütési időre lesz szükséged.
- A páchoz adhatsz egy kevés mézet vagy juharszirupot is, ha édesebb ízt szeretnél.
- A maradék sült burgonyát hűtőszekrényben tárolhatod, és másnap serpenyőben újra melegítheted.
Variációk
Ez a recept remek alap, amit kedved szerint variálhatsz:
- Citromos-rozmaringos sült burgonya: A narancs helyett használj citromot.
- Fűszeres sült burgonya: Adhatsz a páchoz chiliport, füstölt paprikát vagy curryport.
- Zöldfűszeres sült burgonya: A rozmaring mellé vagy helyett használhatsz kakukkfüvet, oreganót vagy petrezselymet.
Összegzés
A narancsos-rozmaringos sült burgonya egy egyszerű, de nagyszerű recept, ami garantáltan feldobja a hétköznapi étkezéseket. Próbáld ki, és győződj meg róla magad!