A hidegebb hónapokban a boltok polcain megjelennek a napfényt idéző citrusfélék. Közülük is sokszor keveredünk el a satsuma, klementin és mandarin között. Mindhárom édes, könnyen hámozható és tele van C-vitaminnal, de vajon mi a valódi különbség köztük? Ebben a cikkben feltárjuk a citruszdzsungel titkait, hogy legközelebb már magabiztosan válogathass a gyümölcsök között.
A Mandarin Család Fa
Ahhoz, hogy megértsük a különbségeket, fontos tisztázni, hogy a mandarin valójában egy gyűjtőfogalom. A satsuma és a klementin is a mandarin család tagjai, vagyis a mandarin a szülő, a satsuma és a klementin pedig a gyermekek. A mandarinok Ázsiából származnak, és több száz fajtájuk létezik, melyek mindegyike eltérő tulajdonságokkal rendelkezik.
Satsuma: A Lágy Óriás
A satsuma egy mandarin fajta, amely a japán Szacuma tartományból származik (innen a neve is). Legnagyobb előnye, hogy rendkívül könnyen hámozható, szinte a héj magától leválik. Íze általában édes és enyhén savanykás, de a savtartalma alacsonyabb, mint a többi mandarinnak. A satsuma húsa nagyon puha, lédús és szinte sosem tartalmaz magokat. Ez a tulajdonsága teszi ideálissá gyermekek és idősek számára.
Főbb jellemzői:
- Könnyen hámozható
- Puha, lédús hús
- Majdnem magtalan
- Édes, enyhén savanykás íz
- Alacsony savtartalom
Klementin: Az Édes Kedvenc
A klementin egy másik mandarin fajta, egy hibrid, melyet a 19. század végén Algériában hoztak létre egy mandarin és egy narancs keresztezésével. A klementin héja általában vékonyabb és simább, mint a satsumáé, színe pedig élénkebb, mély narancssárga. Az íze édesebb és intenzívebb, mint a satsumáé, és bár néha tartalmazhat magokat, általában magtalan vagy csak kevés magot tartalmaz.
Főbb jellemzői:
- Vékony, sima héj
- Élénk narancssárga szín
- Édes, intenzív íz
- Általában magtalan vagy kevés magot tartalmaz
A Mandarin: Az Ősapa
A mandarin, mint gyűjtőfogalom, sokkal szélesebb skálát ölel fel, mint a satsuma vagy a klementin. A mandarinok héja lazább, mint a narancsé, és könnyen hámozható. Ízük változatos lehet a savanykástól az édesig, fajtától függően. A mandarinok gyakran tartalmaznak magokat, de ez is a fajtától függ.
Főbb jellemzői:
- Változatos fajták
- Könnyen hámozható
- Íze savanykástól az édesig változhat
- Tartalmazhat magokat
Hogyan Döntsünk?
A választás végső soron ízlés kérdése. Ha egy könnyen hámozható, puha és szinte magtalan gyümölcsre vágyunk, a satsuma a tökéletes választás. Ha az édesebb és intenzívebb ízt részesítjük előnyben, akkor a klementin lesz a befutó. Ha pedig kísérletező kedvünkben vagyunk, érdemes a különböző mandarin fajtákat is kipróbálni.
Tápanyagérték
Mindhárom gyümölcs kiváló forrása a C-vitaminnak, amely erősíti az immunrendszert és védi a sejteket a káros szabad gyököktől. Emellett tartalmaznak A-vitamint, káliumot és rostot is. A rendszeres fogyasztásuk hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz.
Tárolás
A satsumát, klementint és a mandarint is hűvös, száraz helyen érdemes tárolni. Hűtőszekrényben akár egy hétig is elállnak. Fontos, hogy ne tároljuk őket zárt zacskóban, mert könnyen megpenészedhetnek.
Összegzés
Reméljük, hogy ez a cikk segített tisztázni a satsuma, klementin és mandarin közötti különbségeket. Most már bátran válogathatunk a citrusfélék között, és élvezhetjük a finom és egészséges gyümölcsök minden előnyét.