A tavasz és a nyár fordulóján orrunkba szökik a bodza mámorító illata, majd később a nyár vége felé megcsodálhatjuk sötétlila bogyóit. Nincs is talán még egy vadon termő növény, amely annyira beépült volna a magyar konyhába és népi gyógyászatba, mint a bodza. Szörpök, lekvárok, borok, teák és sütemények alapanyaga, ráadásul köhögés, meghűlés elleni szerként is régóta ismert. Ám sokak fejében él egy makacs tévhit: vajon védett a bodza? Gyűjtése bűncselekménynek számítana? Cikkünkben alaposan körüljárjuk a témát, eloszlatva a mítoszokat és bemutatva a valóságot a bodza gyűjtésével kapcsolatban.
A nagy tévhit: Tényleg védett lenne a bodza?
A válasz rövid és lényegre törő: nem, a fekete bodza (Sambucus nigra) nem védett növény Magyarországon. Sőt, olyannyira nem, hogy egyes területeken invazív fajnak is tekinthető, rendkívül gyorsan terjed és hatalmas bokrokat, sűrűségeket képez. De akkor mégis honnan ered ez a széles körben elterjedt hiedelem?
Valószínűleg több tényező is hozzájárul a félreértéshez. Egyrészt az általános természetvédelmi tudatosság növekedésével sokan gondolják, hogy minden vadon termő növény gyűjtése tilos. Másrészt könnyen összekeverhető a fekete bodza más, esetleg valóban védett fajokkal, vagy épp a vadon gyűjthető, de méregtartalmú rokonával, a gyalogbodzával. Emellett a kereskedelmi célú gyűjtés és a magánhasználat közötti különbségek sem mindig tiszták az emberek fejében.
Melyik bodzáról beszélünk? Bodzafajták és jellemzőik
Ahhoz, hogy tisztán lássunk, érdemes megismerkedni a leggyakoribb bodzafajtákkal, amelyekkel Magyarországon találkozhatunk:
- Fekete bodza (Sambucus nigra): Ez az a faj, amelynek virágából illatos szörpöt, bogyójából lekvárt készítünk. Nagyra növő cserje vagy kisebb fa, krémszínű, tányérszerű virágzatai vannak, és sötétlila, szinte fekete bogyókat terem. Ez az a faj, amely nem védett. Elterjedt az egész országban, erdőszéleken, réteken, utak mentén, kertekben is gyakori.
- Gyalogbodza (Sambucus ebulus): Más néven földi bodza vagy vadbodza. Ez egy lágyszárú növény, ellentétben a fekete bodzával, amely fás szárú. Gyakran csak derékig érő, de gyorsan terjed. Virágai fehéresek, de a porzók pirosak, így a virágzatnak van egy rózsás-pirosas árnyalata. Bogyói szintén sötétlila-feketék, de a növény minden része mérgező, különösen nyersen fogyasztva! Habár nem védett, gyűjtése és fogyasztása nem javasolt a mérgezés veszélye miatt.
- Vörös bodza (Sambucus racemosa): Ez a faj kevésbé elterjedt Magyarországon, főleg a hegyvidékeken fordul elő. Virágai sárgás-fehérek, bogyói élénkpirosak. Nyersen szintén enyhén mérgező, de hőkezelés után fogyasztható. Szintén nem védett.
Amikor a „védett a bodza” tévhitről beszélünk, szinte kizárólag a fekete bodza gyűjtésével kapcsolatban merül fel a kérdés. Fontos tehát a fajok közötti különbségtétel, különösen a gyalogbodza és a fekete bodza elkülönítése a bogyók gyűjtésekor!
Miért élnek mégis a tévhitek? A mögöttes okok
- Általános óvatosság és túlbuzgóság: Sokan egyszerűen óvatosak, és inkább feltételezik, hogy valami védett, minthogy kárt okozzanak. Ez alapvetően jó hozzáállás, de fontos, hogy a tények alapján járjunk el.
- Az „erdőben van, tehát tilos” hiedelem: Valóban vannak korlátozások az erdőkben, de a magántulajdonban lévő területekre és az állami erdőkre más-más szabályok vonatkoznak. Az állami erdőkben a személyes célú gyűjtés – bizonyos keretek között – engedélyezett a nem védett fajok esetében.
- A kereskedelmi gyűjtés és a magánhasználat összekeverése: Nagyon fontos különbség van aközött, ha valaki saját célra, kis mennyiségben gyűjt bodzát, és aközött, ha valaki nagy mennyiségben, kereskedelmi céllal tenné. Utóbbihoz szinte mindig engedélyre van szükség a terület tulajdonosától vagy kezelőjétől. Ezt a korlátozást sokan tévesen általánosítják minden gyűjtésre.
- A mérgező gyalogbodza miatti aggodalom: Mivel a gyalogbodza bogyója mérgező, sokan rögzítik magukban, hogy „a bodza mérgező”, ami aztán a „tilos/veszélyes gyűjteni” gondolattá torzul.
A gyűjtés valósága: Etikus és fenntartható gyakorlatok
Bár a fekete bodza nem védett, ez nem jelenti azt, hogy esztelenül, felelőtlenül gyűjthetjük. A fenntartható és etikus gyűjtés elvei minden vadon termő növény esetében fontosak:
- Azonosítás a legfontosabb: Gyűjtés előtt 100%-ig bizonyosodjunk meg róla, hogy fekete bodzát szedünk, különösen a bogyók esetében. A gyalogbodza könnyen felismerhető lágyszárú mivoltáról és a virágzat pirosas porzóiról.
- Méltányos gyűjtés: Soha ne szedjünk le mindent egyetlen bokorról. Hagyjunk bőségesen a növénynek a megújuláshoz, és a vadon élő állatoknak is – a madarak például imádják a bodzabogyót. Általános ökölszabály, hogy egy bokorról ne gyűjtsük le a virágok vagy bogyók több mint egyharmadát.
- Megfelelő technika: Virágokat éles ollóval vagy késsel vágjuk le, óvatosan, hogy ne sértsük meg a növényt. A bogyós fürtöket szintén ollóval vágjuk le, ne tépjük vagy törjük le az ágakat.
- Helyszín megválasztása: Kerüljük az utak, forgalmas területek mentén, ipari létesítmények közelében, vagy permetezett mezőgazdasági területek szélén növő bodzát. Ezek a virágok és bogyók szennyezettek lehetnek kipufogógázzal, porral, nehézfémekkel vagy növényvédő szerekkel. Válasszunk tiszta, természetes környezetet.
- Engedély: Ha magántulajdonban lévő területen (pl. kert, magánerdő) szeretnénk gyűjteni, mindig kérjünk engedélyt a tulajdonostól. Állami erdőkben a személyes felhasználásra szánt mennyiség gyűjtése általában megengedett, de erről érdemes tájékozódni a helyi erdészettől vagy a Nemzeti Park Igazgatóságtól, mivel egyes területeken (pl. fokozottan védett övezetekben) speciális szabályok lehetnek érvényben.
Jogi háttér és a gyűjtési szabályok
Magyarországon a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (és a hozzá kapcsolódó rendeletek) határozza meg, mely növény- és állatfajok védettek. A fekete bodza nem szerepel ezen listákon.
Az erdőtörvény (2009. évi XXXVII. törvény) szabályozza az erdőkben való tartózkodást és a melléktermékek gyűjtését. Eszerint az állami erdőben mindenki gyűjthet erdei gyümölcsöt, gyógynövényt, gombát – ha azok nem védettek –, magáncélra, háztartási mennyiségben. A „háztartási mennyiség” fogalma rugalmas, de általában nem értelmezhető úgy, mint ami kereskedelmi célra elegendő lenne (pl. 2-3 kg/fő/nap).
Kereskedelmi célú gyűjtéshez (azaz ha eladásra szánjuk a gyűjtött anyagot, vagy nagy mennyiségben gyűjtünk) minden esetben engedélyre van szükség a terület tulajdonosától vagy az illetékes erdészettől, illetve nemzeti parktól.
Miért érdemes bodzát gyűjteni? Hasznosítás és előnyök
A jogi és etikai kérdések tisztázása után nézzük meg, miért is éri meg a fáradságot a bodza gyűjtése! A fekete bodza igazi kincsesbánya:
- Virág: Illatos szörpök, frissítő teák, palacsintatésztában kisütött bodzavirág (bodzafánk) készíthető belőle. Kellemes íze mellett izzasztó, lázcsillapító, köhögéscsillapító hatása is ismert, így megfázásos időszakban kiváló.
- Bogyó: Sötétlila, érett bogyóiból vitaminban gazdag lekvár, szörp, gyümölcslé, bor, sőt még ecet is készíthető. Fontos megjegyezni, hogy a bogyókat minden esetben hőkezelés után szabad csak fogyasztani, nyersen enyhén mérgező anyagokat tartalmaznak, amelyek hő hatására lebomlanak. Magas C-vitamin és antioxidáns tartalmuk miatt remek immunerősítők.
A bodza nemcsak nekünk hasznos, hanem fontos ökológiai szerepe is van: virágai nektárforrást biztosítanak a méheknek és más beporzóknak, míg bogyói táplálékot nyújtanak számos madárfajnak az őszi-téli időszakban.
Konklúzió: Gyűjtsünk felelősen és élvezzük a természet adta kincseket!
Összefoglalva: a fekete bodza nem védett, így nyugodtan gyűjthetjük virágát és bogyóját is, ha betartjuk a méltányos gyűjtés szabályait, és meggyőződünk róla, hogy valóban fekete bodzát szedünk. A tévhitek eloszlatásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy minél többen ismerjék fel e csodálatos növény értékét és élvezhessék a belőle készült finomságokat anélkül, hogy a törvény megszegésétől kellene tartaniuk.
A természet rendkívül gazdag kincsekben, és a fekete bodza az egyik legkönnyebben hozzáférhető és leginkább sokoldalúan felhasználható vadon termő növényünk. Használjuk ki ezt az ajándékot okosan, felelősen, tisztelettel a természet iránt, és élvezzük a bodza nyújtotta egészségügyi és kulináris előnyöket!