Mindannyian tudjuk, hogy a megfelelő hidratáltság elengedhetetlen az egészségünkhöz. Naponta legalább 2-3 liter vizet kellene innunk, és sokan az ásványvizet választják, hiszen azt gondolják, ez a legegészségesebb opció. De vajon tényleg minden ásványvíz jót tesz nekünk? A válasz sajnos nem egyértelmű, és vannak olyan termékek, amiket érdemesebb elkerülni.
Miért iszunk ásványvizet?
Az ásványvíz népszerűségének oka egyszerű: természetes forrásból származik, és a marketinggépezet azt sulykolja belénk, hogy tele van értékes ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Tény, hogy a különböző ásványvizek eltérő összetételűek, és a megfelelő kiválasztása valóban támogathatja az egészségünket. Viszont az is igaz, hogy a túlzott ásványianyag-bevitel bizonyos esetekben káros is lehet.
A probléma a nem megfelelő ásványvízzel
A gond ott kezdődik, hogy nem minden ásványvíz egyforma. Vannak olyan termékek, amelyek túlságosan magas ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, míg mások tele vannak adalékanyagokkal, vagy éppen a műanyag palack szennyezheti a vizet. Lássuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választásnál!
1. Túl magas ásványianyag-tartalom
Egyes ásványvizek extrém magas nátrium-, kalcium-, vagy magnéziumtartalommal büszkélkednek. Bár ezek az ásványi anyagok fontosak, a túlzott bevitelük bizonyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Például, a magas nátriumtartalmú ásványvizek nem ajánlottak magas vérnyomással küzdőknek, míg a túlzott kalciumbevitel vesekő kialakulásához vezethet. Érdemes megnézni a címkén a pontos összetételt, és tájékozódni arról, hogy a napi szükségletünkhöz képest mennyi ásványi anyagot viszünk be a vízzel.
2. Adalékanyagok és szennyeződések
Sajnos nem minden ásványvíz tiszta. Egyes gyártók szén-dioxidot adnak hozzá a vízhez, hogy frissebbnek tűnjön, ami önmagában nem káros, de a természetes, szénsavmentes víz talán jobb választás. Emellett egyes ásványvizekben mikroműanyagok, hormonok, vagy éppen gyógyszermaradványok is kimutathatók. Ezek a szennyeződések nem feltétlenül okoznak azonnali problémát, de a hosszú távú hatásuk még nem tisztázott.
3. A műanyag palack kérdése
A legtöbb ásványvizet műanyag palackban árulják, ami önmagában is környezetvédelmi problémát jelent. Ráadásul a műanyagból bizonyos anyagok kioldódhatnak a vízbe, különösen, ha a palackot napfény éri, vagy magas hőmérsékleten tárolják. A BPA (biszfenol-A) és más hasonló vegyületek hormonháztartást befolyásoló hatással bírhatnak. Érdemesebb üvegpalackos ásványvizet választani, vagy szűrt csapvizet fogyasztani.
4. A „márka” nem garancia a minőségre
Sokan a jól ismert, drágább márkákra esküsznek, azt gondolva, hogy azok garantáltan jobbak. Pedig ez nem feltétlenül igaz. A drágább ásványvíz nem mindig jelent jobb minőséget. A legfontosabb, hogy alaposan tájékozódjunk a termék összetételéről, és ne csak a reklámok alapján döntsünk.
Hogyan válasszunk egészséges ásványvizet?
Akkor most ne igyunk ásványvizet? Dehogyis! Csak legyünk tudatos vásárlók. Íme néhány tipp, ami segíthet a megfelelő választásban:
- Olvassuk el a címkét! Nézzük meg a pontos ásványianyag-tartalmat, és válasszunk olyan vizet, ami a mi igényeinknek megfelel. Ha magas vérnyomásunk van, kerüljük a magas nátriumtartalmú vizeket.
- Válasszunk alacsony ásványianyag-tartalmú vizet! Hosszú távon a legideálisabb a közepes vagy alacsony ásványianyag-tartalmú víz fogyasztása.
- Preferáljuk a szénsavmentes vizet! A szén-dioxid önmagában nem káros, de a szénsavmentes víz természetesebb választás.
- Keressük az üvegpalackos változatokat! Ha tehetjük, válasszunk üvegpalackos ásványvizet, hogy elkerüljük a műanyagból kioldódó anyagokat.
- Szűrt csapvíz! A legjobb megoldás a szűrt csapvíz fogyasztása. Így elkerülhetjük a műanyag palackokat, és biztosak lehetünk a víz tisztaságában.
- Kérdezzünk utána! Ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzünk meg egy dietetikust, vagy egy táplálkozási szakembert, aki segíthet a számunkra legmegfelelőbb ásványvíz kiválasztásában.
Összegzés
Az ásványvíz remek módja a hidratáltság fenntartásának, de nem mindegy, hogy melyiket választjuk. Legyünk tudatos vásárlók, olvassuk el a címkét, kerüljük a túlságosan magas ásványianyag-tartalmú és adalékanyagokkal teli vizeket, és preferáljuk az üvegpalackos vagy szűrt csapvizet. Így biztosak lehetünk abban, hogy a víz, amit iszunk, valóban jót tesz az egészségünknek.
Tehát ne dőljünk be a marketingnek, és ne higgyük el, hogy minden ásványvíz egyformán egészséges. A tudatos választással sokat tehetünk a saját és családunk egészségéért.