A reggeli rohanásban, a délutáni nassolásnál vagy akár egy könnyű vacsoraként sokunkhoz kerül a boltok polcairól egy doboz gyümölcsjoghurt. Könnyű, finom, és a „gyümölcsös” jelző miatt sokan egészséges választásnak tartjuk. De vajon tényleg az?
A jéghegy csúcsa: ami a címkén van
Kezdjük ott, hogy a legtöbbünk csak futólag pillant rá a termékek tápérték táblázatára. Pedig ez lenne az első lépés a tudatos vásárlás felé! Ha alaposabban megnézzük a kedvenc gyümölcsjoghurtunk összetevőit, hamar feltűnhet, hogy a gyümölcs mellett – vagy inkább helyett – jelentős mennyiségű hozzáadott cukor is szerepel az listán.
Sokszor a gyártók ravasz módon több különböző cukorforrást is használnak (glükóz-fruktóz szirup, dextróz, stb.), hogy ne tűnjön olyan magasnak a cukortartalom az összetevők felsorolásában. A trükk egyszerű: ha több cukorforrás szerepel, akkor mindegyik kisebb mennyiségben van jelen, így hátrébb kerülnek a listán. Az összetevők ugyanis mennyiségi sorrendben vannak feltüntetve.
Fontos! Minél előrébb szerepel a cukor az összetevők listáján, annál nagyobb arányban van jelen a termékben. Nézd meg a tápérték táblázatot is, és ellenőrizd a 100 grammra vonatkozó cukormennyiséget! A legtöbb gyümölcsjoghurt esetében ez az érték sajnos elég magas.
Miért baj a sok cukor?
A hozzáadott cukor túlzott fogyasztása számos egészségügyi problémához vezethet. Ide tartozik a súlygyarapodás, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a fogszuvasodás. A gyerekek esetében pedig a túlzott cukorfogyasztás hiperaktivitáshoz, koncentrációs zavarokhoz is vezethet.
Ne feledjük, a szervezetünknek nincs szüksége hozzáadott cukorra! A természetes formában előforduló cukor (pl. gyümölcsökben, zöldségekben) elegendő energiát biztosít a működéshez. A probléma a feldolgozott élelmiszerekben található nagy mennyiségű hozzáadott cukorral van.
A „gyümölcsös” mítosz
A gyümölcsjoghurtok esetében gyakran él az a tévhit, hogy a gyümölcsök révén egészségesek. Persze, a gyümölcs tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat. Azonban a legtöbb gyümölcsjoghurtban a gyümölcs mennyisége elenyésző, a hozzáadott cukoré viszont jelentős. Gyakran nem is friss gyümölcsöt használnak, hanem gyümölcskoncentrátumot vagy gyümölcslét, aminek a tápértéke jóval alacsonyabb.
Sőt, egyes termékekben a „gyümölcs” csupán aroma formájában van jelen, tehát valójában semmilyen valódi gyümölcsöt nem tartalmaznak!
Mit tehetünk? Alternatívák és tippek
Szerencsére van megoldás! Nem kell teljesen lemondanunk a joghurtról, csupán tudatosabban kell választanunk.
- Natúr joghurt: A legjobb választás a natúr joghurt. Ez nem tartalmaz hozzáadott cukrot, így mi magunk szabályozhatjuk az édesítést. Adhatunk hozzá friss gyümölcsöt, mézet, steviat vagy eritritet.
- Görög joghurt: A görög joghurt magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, ami segít a jóllakottság érzésében. Ugyanúgy, mint a natúr joghurt esetében, ezt is érdemes saját ízlésünk szerint ízesíteni.
- Címkeolvasás: Mindig olvassuk el a termékek címkéjét, és figyeljük a cukortartalmat! Próbáljunk olyan termékeket választani, amelyekben minél kevesebb a hozzáadott cukor.
- Házi készítésű joghurt: Ha igazán tudatosak szeretnénk lenni, akkor akár otthon is készíthetünk joghurtot. Ehhez csak tejre és joghurtkultúrára van szükség.
- Gyümölcsök önmagukban: Persze a legjobb, ha egyszerűen friss gyümölcsöt eszünk. Sokkal több vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak, mint a gyümölcsjoghurtok, és garantáltan nincs bennük hozzáadott cukor.
A tudatosság a kulcs
A gyümölcsjoghurt nem ördögtől való, de fontos, hogy tisztában legyünk a valódi cukortartalmával. A tudatos vásárlás és a megfelelő alternatívák kiválasztása segíthet abban, hogy elkerüljük a felesleges cukorfogyasztást, és megőrizzük az egészségünket.
Tehát legközelebb, amikor a polcon a gyümölcsjoghurtok között válogatsz, ne csak a színes csomagolásra és a „gyümölcsös” ígéretekre figyelj, hanem a címkére is! Gondold át, hogy valóban szükséged van-e arra a plusz cukorra, vagy inkább választanál egy egészségesebb alternatívát.
Ne feledd, az egészségünk a mi felelősségünk! A tudatos táplálkozás pedig egy fontos lépés afelé, hogy hosszú és boldog életet élhessünk.