Bevallom, én is sokáig csak a legalapvetőbb funkciókat használtam a mikrohullámú sütőmnek, a szendvicssütőmnek és a gyümölcscentrifugámnak. Aztán elkezdtem olvasgatni, kísérletezni, és rájöttem, hogy ezek a gépek sokkal többre képesek, mint gondoltam. Ebben a cikkben megosztom veletek a tapasztalataimat és néhány tippet, hogy ti is a maximumot hozhassátok ki a saját háztartási gépeitekből!
A mikrohullámú sütő, a multifunkciós varázsló
A mikrohullámú sütő nem csak arra jó, hogy megmelegítsük a tegnapi maradékot. Persze, ebben is verhetetlen, de sokkal többet tud annál! Kezdjük a legegyszerűbbel: a zöldségek párolása. Egy kevés vízzel és egy fedett edényben pillanatok alatt puhára varázsolhatjuk a brokkolit, a karfiolt vagy akár a répát is. Sokkal gyorsabb, mint a hagyományos főzés, és kevesebb vitamint is veszít a zöldség.
A mikrohullámú sütőben akár fokhagymát is hámozhatunk! Tegyünk egy fejet a mikróba 15-20 másodpercre, és a gerezdek könnyedén kifogynak a héjukból. Ez egy igazi áldás, ha nagy mennyiségű fokhagymát kell pucolnunk.
Tudtad, hogy a mikrohullámú sütőben diót és mandulát is piríthatsz? Terítsd szét egy rétegben egy tányéron, és pirítsd 1-2 percig, időnként megkeverve. Így sokkal intenzívebb ízt kapnak, és tökéletesek lesznek sütikhez vagy salátákhoz.
És ami a legmeglepőbb: a szivacsok fertőtlenítése. A konyhai szivacsok igazi baktérium-paradicsomok. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól, nedvesítsük be a szivacsot, majd tegyük a mikrohullámú sütőbe 2 percre. Vigyázat, forró lesz!
Persze, a mikrohullámú sütő használatakor mindig tartsuk be a biztonsági előírásokat. Ne tegyünk bele fémet, és mindig használjunk mikrózható edényeket. És ne felejtsük el rendszeresen tisztítani!
A szendvicssütő, nem csak szendvicsekhez
A szendvicssütő a reggeli rohanás megmentője, de sokkal többre is használhatjuk, mint gondolnánk. A klasszikus melegszendvics elkészítésén túl, próbáljuk ki a következőket!
Quesadilla pillanatok alatt? Kend meg a tortillát a kedvenc töltelékeddel (sajt, sonka, zöldségek), hajtsd félbe, és süsd a szendvicssütőben pár percig. Egyszerű, gyors és finom!
Palacsinta szendvicssütőben? Igen, lehetséges! Készíts palacsintatésztát, és önts egy keveset a szendvicssütő lapjaira. Süsd aranybarnára, és már kész is van a mini palacsinta. Tökéletes reggeli vagy desszert.
De akár omlettet is készíthetsz a szendvicssütőben. Keverd össze a tojást a kedvenc hozzávalóiddal (sonka, sajt, zöldségek), és öntsd a szendvicssütőbe. Pár perc alatt kész a tökéletes omlett.
A szendvicssütőben akár húst is süthetünk! Persze, nem helyettesíti a grillt, de egy gyors vacsorához tökéletes megoldás lehet. Vékony szeleteket (pl. csirkemell) pár perc alatt megsüthetjük benne.
A szendvicssütő használata után ne felejtsük el kitakarítani! A legtöbb modellnél a lapok kivehetők és mosogatógépben is tisztíthatók.
A gyümölcscentrifuga, az egészség nagykövete
A gyümölcscentrifuga nem csak a friss gyümölcslevekhez jó. Használhatjuk zöldséglevek készítéséhez, sőt, még arra is, hogy a zöldségekből kivonjuk a levet, és felhasználjuk főzéshez.
A klasszikus narancslé és almalé mellett, próbáljuk ki a zöldségleveket is. A répa, a cékla, a zeller és a gyömbér kombinációja igazi vitaminbomba. A frissen facsart zöldséglé tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és segít felturbózni az immunrendszerünket.
A gyümölcscentrifugával akár fűszernövényekből is kinyerhetjük a levet. A bazsalikom, a menta vagy a petrezselyem leve tökéletes alapanyag lehet szószokhoz vagy levesekhez.
A gyümölcscentrifugában maradt gyümölcs- és zöldséghúst se dobjuk ki! Használhatjuk süteményekhez, kenyerekhez vagy akár levesek sűrítéséhez. A répahús például tökéletes répatorta alapanyaga lehet.
A gyümölcscentrifuga tisztítása nagyon fontos. Használat után azonnal mossuk el az alkatrészeket, hogy elkerüljük a lerakódásokat.
Végső gondolatok
Remélem, hogy ez a cikk segített felfedezni a háztartási gépeid rejtett tudását. Kísérletezzetek bátran, próbáljatok ki új recepteket, és élvezzétek a főzést! Ne feledjétek, a konyha a kreativitás melegágya!