Ki ne szeretné a pörköltet? Ez az igazi magyar klasszikus, ami generációk óta összeköti a családokat az asztal körül. De valljuk be, a hagyományos marha- vagy sertéspörkölt elkészítése időigényes, és néha nem fér bele a hétköznapi rohanásba. Ezért hoztam el nektek a csirkemell pörkölt receptjét, ami gyors, egyszerű, mégis ízében a régi, jól megszokott pörköltöt idézi. Ráadásul, a csirkemell sokkal könnyebb, így az alakunkra is jobban vigyázhatunk!
Miért pont csirkemell pörkölt?
A válasz egyszerű: mert szuper! A csirkemell egy rendkívül sokoldalú alapanyag. Gyorsan megfő, könnyen ízesíthető, és rengeteg egészséges tápanyagot tartalmaz. A csirkemell pörkölt pedig tökéletes kompromisszum a hagyományos ízek és a modern, egészségtudatos táplálkozás között. Ráadásul a gyerekek is imádják!
A titkos hozzávalók és a tökéletes elkészítés
Most pedig jöjjön a lényeg, a recept! Persze, mindenki máshogy csinálja, de az én nagymamám titkait ötvöztem a saját praktikáimmal, hogy a lehető legtökéletesebb csirkemell pörkölt kerüljön az asztalra. Fontos, hogy a minőségi alapanyagokon ne spóroljunk, hiszen azok adják az étel lelkét!
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell filé, kockára vágva
- 2 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 evőkanál olaj vagy zsír
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika (édes és csípős vegyesen)
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 db zöldpaprika, karikára vágva
- 1 db paradicsom, kockára vágva
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál majoránna
- Só, bors ízlés szerint
- kb. 2-3 dl víz
- (Opcionális) 1 kis doboz tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
- Elsőként a hagymát dinszteljük meg. Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat vagy zsírt, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Lassú tűzön, gyakran kevergetve dinszteljük üvegesre. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. A lényeg, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz az íze!
- Adjuk hozzá a fokhagymát. Amikor a hagyma már üveges, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsuk további 1-2 percig. Vigyázzunk, a fokhagyma is könnyen megég!
- A pirospaprika titka. Vegyük le a lábast a tűzről, és szórjuk bele az őrölt pirospaprikát. Keverjük el alaposan, majd azonnal öntsünk rá egy kevés vizet, hogy a paprika ne égjen meg. Ez a lépés rendkívül fontos, mert a paprika íze így tud igazán kibontakozni.
- Jöhet a csirkemell! Tegyük vissza a lábast a tűzre, és adjuk hozzá a kockára vágott csirkemell darabokat. Keverjük jól össze, hogy a hús mindenhol bevonja a paprikás alap.
- Ízesítés. Adjuk hozzá a paradicsompürét, a zöldpaprikát, a paradicsomot, az őrölt köményt, a majoránnát, sót és borsot ízlés szerint. Keverjük össze, és öntsük fel annyi vízzel, hogy a húst ellepje.
- Főzés. Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot takarékra, és fedő alatt főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. Ez körülbelül 30-40 percet vesz igénybe. Időnként keverjük meg, és ha szükséges, pótoljuk a vizet. A lényeg, hogy a végére sűrű, szaftos szaftja legyen.
- A tökéletes szaft. Ha a hús már puha, vegyük le a fedőt, és főzzük tovább, amíg a szaft a kívánt sűrűségű nem lesz. Ha túl híg, egy kevés liszttel vagy keményítővel sűríthetjük be.
- Tálalás. Tálaljuk galuskával, tarhonyával, nokedlivel, vagy akár rizzsel. Ha szeretjük, kínálhatunk hozzá tejfölt is.
Tippek és trükkök a tökéletes csirkemell pörkölthöz
- A minőségi pirospaprika elengedhetetlen. Használjunk jó minőségű, házi pirospaprikát, ha tehetjük. A pirospaprika íze nagyban befolyásolja a pörkölt végső ízét.
- A hagymát lassan dinszteljük. Ne siessük el a hagymadinsztelést, mert a jól megdinsztelt hagyma adja a pörkölt alapját.
- A csípős paprika bátran! Ha szeretjük a csípőset, tehetünk bele egy kevés csípős paprikakrémet vagy chili paprikát is.
- A tejföl titka. Ha szeretjük a krémesebb pörköltet, a főzés végén keverhetünk bele egy kis doboz tejfölt. Fontos, hogy a tejfölt először keverjük el egy kevés forró szafttal, mielőtt a pörkölthöz adjuk, hogy ne csapódjon ki.
- Kísérletezzünk a fűszerekkel! A pörkölt egy nagyon hálás étel, ami jól tűri a különböző fűszereket. Próbáljuk ki a babérlevelet, a borókabogyót, vagy akár a mustárt is.
Tálalási javaslatok
A csirkemell pörkölt szinte bármilyen körettel finom. A klasszikus galuska, tarhonya és nokedli mellett kipróbálhatjuk rizzsel, burgonyapürével, vagy akár kuszkusszal is. Savanyúságnak uborkasaláta, csemege uborka, vagy savanyú káposzta illik hozzá.
Végszó
Remélem, ez a recept segített neked elkészíteni a tökéletes csirkemell pörköltet. Ne feledd, a legfontosabb a szeretet, amit beleteszünk az ételbe! Jó étvágyat!