A csirkemell egy igazi jolly joker a konyhában. Gyorsan elkészül, sokoldalú, és számtalan módon variálható. De valljuk be, néha unalmassá válhat a megszokott rántott hús vagy natúr szelet. Ezért hoztam el neked ma olyan csirkemell recepteket, amik garantáltan feldobják a hétköznapi menüt, és még a nagymamád is elismerően csettint majd!
Miért pont a csirkemell?
A csirkemell népszerűségének titka egyszerű: alacsony zsírtartalom, magas fehérjetartalom, és viszonylag kedvező ár. Emellett a semleges ízének köszönhetően szinte bármilyen fűszerrel, zöldséggel és körettel harmonizál. Ráadásul villámgyorsan elkészül, így a rohanós hétköznapokon is ideális választás.
A tökéletes csirkemell elkészítésének titkai
Mielőtt belevágnánk a receptekbe, nézzünk meg pár tippet, amivel garantáltan szaftos és ízletes lesz a csirkemell:
- Válaszd a megfelelőt! Ha teheted, vásárolj bio vagy tanyasi csirkemellet, ezek általában ízletesebbek és jobb minőségűek.
- Ne süsd túl! A csirkemell könnyen kiszárad, ezért figyelj rá, hogy ne süsd vagy főzd túl. A belső hőmérséklete érje el a 74°C-ot, de ne lépje túl.
- Pihentesd! Sütés után hagyd pihenni a húst 5-10 percig, mielőtt felszeleteled. Így a szaftok eloszlanak, és a hús szaftosabb marad.
- Pácolj! A pácolás csodákat tesz a csirkemellel. A pácolás nemcsak ízesíti a húst, hanem puhábbá is teszi.
Receptek, amik garantáltan lenyűgöznek
Most pedig jöjjenek azok a receptek, amikkel garantáltan leveszed a lábáról a családodat, és a nagymamád is elismerően bólogat majd!
1. Omlós csirkemell tejszínes gombamártással
Egy igazi klasszikus, amit mindenki szeret. A tejszínes gombamártás egyszerűen tökéletes a csirkemellel.
Hozzávalók:
- 4 szelet csirkemell
- 200g gomba
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- Olívaolaj
- Só, bors
- Petrezselyem
Elkészítés:
- A csirkemell szeleteket sózzuk, borsozzuk.
- A hagymát apróra vágjuk, a gombát felszeleteljük.
- Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk rajta a csirkemell szeleteket mindkét oldalukon. Kivesszük a serpenyőből, és félretesszük.
- A serpenyőben a hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a gombát és a zúzott fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, amíg a gomba megpuhul.
- Felöntjük a tejszínnel, és összeforraljuk.
- Visszatesszük a serpenyőbe a csirkemell szeleteket, és addig főzzük, amíg a hús átmelegszik.
- Tálaláskor megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
2. Fűszeres csirkemell mézes-mustáros mázzal
Ez a recept egy kicsit különlegesebb, de megéri a fáradságot. A mézes-mustáros máz édes és pikáns ízvilága tökéletesen harmonizál a fűszeres csirkemellel.
Hozzávalók:
- 4 szelet csirkemell
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál mustár
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- Só, bors
- Olívaolaj
Elkészítés:
- A csirkemell szeleteket sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a pirospaprikával és az őrölt gyömbérrel.
- Egy tálban összekeverjük a mézet, a mustárt, a szójaszószt és a zúzott fokhagymát.
- A csirkemell szeleteket bekenjük a mézes-mustáros mázzal, és hagyjuk állni legalább 30 percig.
- Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk rajta a csirkemell szeleteket mindkét oldalukon.
- Betesszük a sütőbe, és 180°C-on kb. 20 percig sütjük, amíg a hús át nem sül.
3. Töltött csirkemell spenóttal és fetával
Ez a recept egy kicsit munkásabb, de annál látványosabb és finomabb. A spenót és a feta tökéletes kombináció a csirkemellben.
Hozzávalók:
- 4 szelet csirkemell
- 200g spenót (friss vagy fagyasztott)
- 100g feta sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- Olívaolaj
- Só, bors
- Szárított paradicsom (opcionális)
Elkészítés:
- A csirkemell szeleteket óvatosan lapjában kettévágjuk, de nem vágjuk teljesen szét. Kinyitjuk, mint egy könyvet.
- A spenótot megpároljuk egy serpenyőben a zúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk. Ha fagyasztott spenótot használunk, előtte kiolvasztjuk és kinyomkodjuk belőle a vizet.
- A feta sajtot összetördeljük.
- A csirkemell szeleteket megtöltjük a spenóttal és a feta sajttal. Ha szeretnénk, adhatunk hozzá apróra vágott szárított paradicsomot is.
- A csirkemell szeleteket fogpiszkálóval vagy konyhai zsineggel összetűzzük.
- Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megpirítjuk rajta a csirkemell szeleteket mindkét oldalukon.
- Betesszük a sütőbe, és 180°C-on kb. 25-30 percig sütjük, amíg a hús át nem sül.
4. Currys csirkemell kókusztejjel
Egy egzotikus ízvilágú recept, ami garantáltan felébreszti az ízlelőbimbóidat. A curry és a kókusztej kombinációja egy igazi ínyencség.
Hozzávalók:
- 4 szelet csirkemell
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál curry por
- 400 ml kókusztej
- 1 kaliforniai paprika (piros vagy sárga)
- Olívaolaj
- Só, bors
- Friss koriander (opcionális)
Elkészítés:
- A csirkemell szeleteket kockákra vágjuk.
- A hagymát apróra vágjuk, a kaliforniai paprikát csíkokra.
- Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és megdinszteljük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a curry port.
- Hozzáadjuk a csirkemell kockákat, és addig pirítjuk, amíg a hús kifehéredik.
- Felöntjük a kókusztejjel, hozzáadjuk a kaliforniai paprikát, sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk.
- Addig főzzük, amíg a hús megpuhul, és a szósz besűrűsödik.
- Tálaláskor megszórjuk friss korianderrel.
Tippek a köretekhez
A csirkemell ételekhez szinte bármilyen köret illik. A legegyszerűbb választás a rizs, a burgonya vagy a tészta. De kipróbálhatsz különlegesebb köreteket is, mint például a kuszkusz, a quinoa vagy a bulgur.
Ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem! A grillezett vagy párolt zöldségek tökéletes kiegészítői a csirkemellnek. Készíthetsz salátát is, de akár sült zöldségeket is kínálhatsz mellé.
Záró gondolatok
Remélem, hogy ezek a csirkemell receptek inspirációt adtak a konyhai kísérletezéshez. Ne félj kísérletezni a fűszerekkel és a hozzávalókkal, hogy megtaláld a saját kedvenc csirkemell receptedet. És ne feledd, a legfontosabb, hogy élvezd a főzést!