Unod már a szokásos csirkemell recepteket? Valami laktatóra és ízletesre vágysz, ami energiát ad a nap további részéhez? Akkor a hagymás-babos csirkemell a tökéletes választás! Ez a recept nem csupán finom, de rendkívül egyszerűen elkészíthető is, így akár egy fárasztó nap után is gyorsan összedobhatod.
Miért pont a hagymás-babos csirkemell?
Ez az étel tökéletes kombinációja a sovány fehérjének (csirkemell), a rostban gazdag hüvelyeseknek (bab), és a karakteres ízeknek (hagyma, fűszerek). Nem csupán ízletes, de tápláló is, és hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Ráadásul remekül variálható, így a saját ízlésedhez alakíthatod a receptet.
Hozzávalók a tökéletes hagymás-babos csirkemellhez
A következő hozzávalók egy átlagos adaghoz elegendőek, de természetesen könnyedén duplázhatod vagy harmadolhatod a mennyiségeket, attól függően, hány emberre főzöl:
- 4 szelet csirkemell filé
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 doboz (kb. 400g) konzerv vörösbab (vagy száraz bab, előre beáztatva és megfőzve)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj (vagy más növényi olaj)
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 1/2 teáskanál majoranna
- Só, bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem vagy koriander a tálaláshoz (opcionális)
- Chili paprika (opcionális, ha szereted a csípőset)
A hagymás-babos csirkemell elkészítése lépésről lépésre
Kövesd az alábbi lépéseket, hogy te is elkészíthesd ezt a fantasztikus ételt:
- A csirkemell előkészítése: Mosd meg a csirkemell filéket, és papírtörlővel töröld szárazra. Enyhén klopfold ki őket, hogy egyenletes vastagságúak legyenek, majd sózd és borsozd meg.
- A hagyma pirítása: Vágd apróra a vöröshagymát, és az olívaolajon párold üvegesre egy serpenyőben. Add hozzá az apróra vágott fokhagymát, és pirítsd még egy percig, amíg illatozni kezd. Ügyelj, hogy ne égjen meg a fokhagyma, mert keserű lesz!
- A fűszerezés: Szórd a hagymára a pirospaprikát, a köményt és a majorannát. Keverd össze, és pirítsd rövid ideig, hogy a fűszerek kiadják az aromájukat.
- A bab hozzáadása: Öntsd a serpenyőbe a konzerv babot (ha száraz babot használsz, akkor a megfőtt babot). Keverd össze a hagymával és a fűszerekkel, majd önts hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet (kb. 1 dl), hogy ne száradjon ki. Forrald fel, majd vedd le a lángot, és párold kb. 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.
- A csirkemell sütése: Egy másik serpenyőben forrósíts fel egy kevés olajat. Helyezd a serpenyőbe a csirkemell filéket, és süsd mindkét oldalukat aranybarnára (kb. 5-7 perc oldalanként), amíg átsülnek. A sütési idő függ a csirkemell vastagságától, ezért ellenőrizd, hogy belül is teljesen átsült-e.
- Az összeállítás: Helyezd a tányérra a hagymás-babos ragut, majd tedd rá a sült csirkemell szeleteket. Szórd meg friss petrezselyemmel vagy korianderrel.
Tippek és trükkök a tökéletes eredményért
- Babfajta: Használhatsz vörösbab helyett más babfajtát is, például fehérbabot, tarkababot, vagy akár csicseriborsót is. Mindegyikkel más ízvilágot érhetsz el.
- Fűszerezés: Kísérletezz a fűszerekkel! Adhatsz hozzá például chilipaprikát, ha szereted a csípőset, vagy füstölt paprikát a füstös ízért. Egy kevés paradicsompüré is feldobhatja a ragut.
- Zöldségek: Ha szeretnéd még gazdagabbá tenni az ételt, adhatsz hozzá más zöldségeket is, például kockára vágott paprikát, cukkinit vagy gombát.
- Szaftosság: Ha a ragu túl sűrű lenne, önts hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet. Ha túl híg, forrald be egy kicsit.
- Pihentetés: Sütés után hagyd pihenni a csirkemellet néhány percig, mielőtt felszeleteled. Így a húslé visszahúzódik, és a hús szaftosabb marad.
Variációk egy témára
A hagymás-babos csirkemell remekül variálható, így sosem fogod megunni! Íme néhány ötlet:
- Mexikói csirkemell: Adj a raguhoz kukoricát, kaliforniai paprikát, és fűszerezd tacok fűszerkeverékkel. Tálald tortillával és tejföllel.
- Olasz csirkemell: Adj a raguhoz olasz fűszerkeveréket, bazsalikomot, és tálald reszelt parmezán sajttal.
- Baconös csirkemell: Piríts a hagymával együtt apróra vágott bacont. A bacon füstös íze remekül illik a babhoz és a csirkéhez.
Mivel tálald a hagymás-babos csirkemellet?
A hagymás-babos csirkemell önmagában is egy teljes értékű étel, de kínálhatsz mellé köretet is. Remekül illik hozzá a rizs, a bulgur, a kuszkusz, vagy egy friss saláta.
Összegzés
A hagymás-babos csirkemell egy kiadós, ízletes és egyszerűen elkészíthető étel, amely tökéletes választás egy férfias ebédre. Próbáld ki te is, és fedezd fel, milyen sokféleképpen variálhatod!