Képzeld el: szaftos, belül puha, kívül enyhén ropogós csirkecombok, amelyeket egy illatos, fűszeres joghurtos pác varázsolt ellenállhatatlanná. Ez a tandoori csirke, az indiai konyha egyik legnépszerűbb és legkedveltebb fogása. Ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készítheted el otthon a tökéletes tandoori csirkecombot, megosztjuk a titkos tippeket és trükköket, hogy az eredmény olyan legyen, mintha egyenesen egy indiai étteremből rendelted volna.
Mi az a Tandoori Csirke?
A tandoori csirke egy klasszikus indiai étel, amelyet hagyományosan egy tandoor nevű, henger alakú agyagkemencében sütnek. A húst előzőleg egy fűszeres joghurtos pácba áztatják, ami nemcsak ízt ad neki, hanem puhítja is. A tandoorban magas hőmérsékleten sütött csirke így kívül enyhén karamellizálódik, belül pedig szaftos marad.
A Tökéletes Tandoori Csirkecomb Hozzávalói
Az alábbiakban felsoroljuk a hozzávalókat, amelyekre szükséged lesz a tandoori csirkecomb elkészítéséhez. Fontos, hogy friss és minőségi alapanyagokat használj a legjobb ízhatás eléréséhez.
A Csirke
- 6-8 db csirkecomb (bőrrel vagy bőr nélkül, ízlés szerint)
Az Első Pác (1.5 óra)
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál gyömbér-fokhagyma paszta (vagy reszelt gyömbér és zúzott fokhagyma)
A Második Pác (min. 4 óra, de legjobb egy éjszakán át)
- 1 csésze sűrű, zsíros joghurt (görög joghurt ajánlott)
- 2 evőkanál gyömbér-fokhagyma paszta
- 1 evőkanál tandoori masala fűszerkeverék (vagy keverd magad!)
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1/2 teáskanál kurkuma
- 1/2 teáskanál garam masala
- 1/4 teáskanál cayenne bors (vagy chili paprika, ízlés szerint)
- 1 evőkanál növényi olaj (napraforgó vagy repce)
- 1 evőkanál citromlé
- Só ízlés szerint
- Étel színezék (piros vagy narancssárga, opcionális, a klasszikus színért)
A Tandoori Masala Fűszerkeverék
A tandoori masala egy speciális fűszerkeverék, amelyet a tandoori csirke ízesítésére használnak. Ha nem tudsz készen kapni, könnyen elkészítheted otthon is:
- 2 evőkanál őrölt koriander
- 2 evőkanál őrölt kömény
- 1 evőkanál garam masala
- 1 evőkanál őrölt paprika (édes)
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/4 teáskanál cayenne bors (vagy chili paprika)
Keverd össze az összes fűszert egy tálban, és tárold légmentesen záródó edényben.
A Tandoori Csirkecomb Elkészítése Lépésről Lépésre
Most pedig lássuk, hogyan készül a tökéletes tandoori csirkecomb joghurtos páccal!
- Az Első Pác: Mosd meg és töröld szárazra a csirkecombokat. Vágd be a húst néhány helyen, hogy a pác jobban be tudjon hatolni. Keverd össze a citromlevet, a sót és a gyömbér-fokhagyma pasztát egy tálban. Kend be a keverékkel a csirkecombokat, és hagyd állni 1,5 óráig a hűtőben. Ez a lépés elősegíti a hús puhulását és a fűszerek jobb felszívódását.
- A Második Pác: Egy nagyobb tálban keverd össze a joghurtot, a gyömbér-fokhagyma pasztát, a tandoori masalát, a köményt, a koriandert, a kurkumát, a garam masalát, a cayenne borsot, az olajat, a citromlevet, a sót és az étel színezéket (ha használsz). Alaposan keverd össze az összes hozzávalót, hogy egy homogén pácot kapj.
- A Pácolás: Tedd a csirkecombokat a joghurtos pácba, és alaposan forgasd meg, hogy mindenhol befedje a húst. Ügyelj arra, hogy a pác a bemetszésekbe is bekerüljön. Fedd le a tálat, és tedd a hűtőbe legalább 4 órára, de a legjobb, ha egy éjszakán át pácolod. Minél tovább pácolódik a hús, annál intenzívebb lesz az íze és annál puhább lesz a textúrája.
- A Sütés: Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (légkeveréses funkció ajánlott). Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Helyezd a csirkecombokat a tepsire úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.
- A Sütési Idő: Süsd a csirkecombokat 30-40 percig, vagy amíg a hús teljesen átsül és a bőrük aranybarnára nem pirul. A sütési idő függ a csirkecombok méretétől és a sütő teljesítményétől. A sütés felénél forgasd meg a csirkecombokat, hogy egyenletesen süljenek meg.
- A Tálalás: Vedd ki a sütőből a tandoori csirkecombokat, és hagyd pihenni néhány percig tálalás előtt. Tálald rizzsel, naan kenyérrel, raitával (joghurtos mártás) és friss zöldségekkel.
Tippek és Trükkök a Tökéletes Tandoori Csirkéhez
- Használj sűrű, zsíros joghurtot a pác készítéséhez. A zsíros joghurt jobban tapad a húshoz, és puhábbá teszi azt.
- Ne spórold ki a pácolási időt! Minél tovább pácolódik a hús, annál ízletesebb és puhább lesz.
- Ha van grillrácsod, a csirkecombokat a sütőben a grillrácson is megsütheted. Így még ropogósabb lesz a bőrük.
- Ha nincs tandoori kemencéd, a sütő is tökéletesen megfelel a tandoori csirke elkészítéséhez.
- Kísérletezz bátran a fűszerekkel! Adj hozzá vagy vegyél el fűszereket ízlésed szerint.
- A maradék tandoori csirkét felhasználhatod szendvicsekhez, salátákhoz vagy akár egy indiai curry elkészítéséhez is.
Tálalási Javaslatok
A tandoori csirkecomb remekül passzol a következő ételekhez:
- Basmati rizs
- Naan kenyér
- Raita (joghurtos mártás uborkával és mentával)
- Citrom gerezdek
- Friss koriander
- Saláta
Élvezd a házi készítésű, ínycsiklandó tandoori csirkecombodat! Jó étvágyat!