A medvehagyma szezon beköszöntével szinte kötelező legalább egyszer kipróbálni ezt az isteni, friss ízekkel teli receptet: medvehagymás pestóval kent csirkemell sütőben sütve. Ez az étel nem csak rendkívül ízletes, de elkészítése is roppant egyszerű, így tökéletes választás egy hétköznapi vacsorára, vagy akár egy hétvégi ebédre is. Ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készítheted el a tökéletes medvehagymás pesztós csirkemellet, megosztunk néhány tippet és trükköt, valamint adunk ötleteket a köretekhez is.
Miért pont medvehagymás pesto?
A medvehagyma egy igazi tavaszi kincs, amelynek különleges, enyhén fokhagymás íze szinte bármilyen ételt feldob. A belőle készült pesztó pedig egy univerzális alapanyag, amely felhasználható tésztákhoz, szendvicsekhez, de akár húsokhoz is. A csirkemell egy rendkívül sokoldalú hús, amely könnyen elkészíthető, és jól harmonizál a medvehagymás pesto friss, aromás ízvilágával.
Hozzávalók a medvehagymás pesztós csirkemellhez
Az alábbi hozzávalók 4 személyre elegendőek:
- 4 db csirkemell filé (kb. 150-200g/db)
- Kb. 150g medvehagyma
- 50g parmezán sajt (vagy más kemény sajt)
- 50g fenyőmag (vagy dió, mandula)
- 1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
- Kb. 100ml olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
- 1 citrom leve (opcionális)
- Egy kevés vaj vagy olaj a sütőforma kikenéséhez
A medvehagymás pesto elkészítése
Elsőként készítsük el a medvehagymás pestót. Ez a folyamat rendkívül egyszerű, és mindössze néhány percet vesz igénybe:
- A medvehagymát alaposan mossuk meg, és szárítsuk le.
- A parmezánt reszeljük le.
- A fenyőmagot (vagy diót, mandulát) száraz serpenyőben enyhén pirítsuk meg. Ez fokozza az ízét. Ügyeljünk, hogy ne égjen meg!
- A medvehagymát, parmezánt, fenyőmagot, fokhagymát, sót és borsot tegyük egy aprítógépbe vagy turmixgépbe.
- Adjuk hozzá az olívaolajat, és aprítsuk össze, amíg krémes állagot nem kapunk. Ha szükséges, adjunk hozzá még több olívaolajat.
- Kóstoljuk meg, és ízesítsük tovább sóval, borssal, vagy egy kevés citromlével, ha szeretnénk.
A csirkemell elkészítése
Miután elkészült a medvehagymás pesto, jöhet a csirkemell:
- A csirkemell filéket mossuk meg, és papírtörlővel szárítsuk le.
- Enyhén sózzuk és borsozzuk a csirkemelleket.
- Kenjünk ki egy sütőformát vajjal vagy olajjal.
- Helyezzük a csirkemelleket a sütőformába.
- Egyenletesen kenjük be a csirkemellek tetejét a medvehagymás pestóval. Minél több pestót használunk, annál ízletesebb lesz!
- Fedjük le a sütőformát alufóliával. Ez segít megőrizni a hús szaftosságát.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük kb. 25-30 percig.
- Vegyük le az alufóliát, és süssük további 5-10 percig, amíg a csirkemell szép aranybarna színt nem kap.
- Ellenőrizzük, hogy a csirkemell átsült-e. Ha szükséges, süssük tovább néhány percig.
- Hagyjuk a csirkemellet pihenni 5-10 percig, mielőtt felszeleteljük és tálaljuk.
Tippek és trükkök a tökéletes medvehagymás pesztós csirkemellhez
- Ha nincs friss medvehagymánk, használhatunk fagyasztott medvehagymát is. Ebben az esetben a felengedett medvehagymát alaposan nyomkodjuk ki, mielőtt elkészítjük a pestót.
- A pesztóba tehetünk egy kevés citromlevet is, ez frissességet kölcsönöz neki.
- A csirkemelleket sütés előtt bepácolhatjuk egy kevés olívaolajjal, citromlével, sóval és borssal. Ez még ízletesebbé teszi a húst.
- Ha szeretjük a fokhagymás ízt, adhatunk több fokhagymát a pesztóhoz.
- A sütési idő a csirkemell vastagságától függ. Fontos, hogy a hús teljesen átsüljön, de ne száradjon ki.
- A medvehagymás pestós csirkemellet tálalhatjuk rizzsel, burgonyával, salátával, vagy grillezett zöldségekkel.
- A maradék medvehagymás pestót felhasználhatjuk tésztákhoz, szendvicsekhez, vagy akár mártogatósként is.
Köretek a medvehagymás pesztós csirkemellhez
A medvehagymás pestós csirkemell remekül illik a következő köretekhez:
- Rizs (basmati, jázmin, vagy barna rizs)
- Sült burgonya (kockákra vágva, fűszerezve, és sütőben megsütve)
- Püré (krumplipüré, édesburgonya püré)
- Grillezett zöldségek (cukkini, paprika, padlizsán)
- Saláta (vegyes saláta, paradicsomsaláta, uborkasaláta)
- Tészta (tagliatelle, spagetti)
Összegzés
A medvehagymás pesztós csirkemell sütőben sütve egy egyszerű, de annál ízletesebb étel, amely tökéletes választás lehet egy hétköznapi vacsorára, vagy akár egy ünnepi alkalomra is. A friss medvehagyma és a szaftos csirkemell kombinációja garantáltan elnyeri majd a család és a vendégek tetszését. Próbáld ki te is ezt a receptet, és élvezd a tavasz ízeit!