A kérdés, ami mindannyiunk fejében megfordul hétköznap esténként: „Mit főzzek ma?”. A válasz sokszor nem egyszerű, hiszen szeretnénk valami gyorsat, egyszerűt, de mégis finomat készíteni, ami a családnak is ízlik. A csirkemell egy igazi jolly joker ilyenkor, hiszen sokoldalúan felhasználható, gyorsan elkészül, és szinte mindenki szereti. Ebben a cikkben bemutatunk néhány bevált, gyors és egyszerű csirkemell receptet, amelyekkel garantáltan leveszed a terhet a válladról a hétköznapi vacsorák terén.
Miért a csirkemell?
A csirkemell népszerűsége nem véletlen. Néhány előnye, ami miatt gyakran választjuk:
- Gyors elkészítés: A csirkemell vékonyabb szeletei akár 15-20 perc alatt is elkészülnek.
- Sokoldalúság: Süthetjük, grillezhetjük, főzhetjük, párolhatjuk, tölthetjük. Számtalan ízzel kombinálható.
- Egészséges: Alacsony zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú, így ideális választás diétázóknak és sportolóknak is.
- Könnyen beszerezhető: Szinte minden élelmiszerboltban kapható, általában kedvező áron.
5 Gyors és Egyszerű Csirkemell Recept Hétköznapokra
Most pedig nézzünk néhány konkrét receptet, amelyekkel garantáltan sikert aratsz!
1. Fokhagymás-citromos csirkemell
Ez a recept a klasszikus ízek kedvelőinek szól. A friss citrom és a fokhagyma remekül kiegészítik a csirkemell ízét.
Hozzávalók:
- 4 szelet csirkemell
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 citrom
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors
- Friss petrezselyem (opcionális)
Elkészítés:
- A csirkemellet sózzuk, borsozzuk.
- A fokhagymát apróra vágjuk, a citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
- Egy tálban összekeverjük az olívaolajat, a fokhagymát, a citromhéjat és a citromlevet.
- A csirkemelleket belemártjuk a páclébe, és legalább 30 percig (de akár több óráig is) pácoljuk.
- Egy serpenyőben közepes lángon megsütjük a csirkemelleket oldalanként 5-7 perc alatt, amíg aranybarnák és átsültek.
- Tálaláskor megszórhatjuk friss petrezselyemmel.
Tipp: Tálaljuk rizzsel, párolt zöldségekkel vagy salátával.
2. Mézes-mustáros csirkemell
A méz és a mustár édes-savanykás kombinációja különleges ízt kölcsönöz a csirkemellnek.
Hozzávalók:
- 4 szelet csirkemell
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál mustár (lehetőleg dijoni)
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só, bors
Elkészítés:
- A csirkemellet sózzuk, borsozzuk.
- Egy tálban összekeverjük a mézet, a mustárt, a szójaszószt és az olívaolajat.
- A csirkemelleket belemártjuk a páclébe, és legalább 30 percig (de akár több óráig is) pácoljuk.
- Egy serpenyőben közepes lángon megsütjük a csirkemelleket oldalanként 5-7 perc alatt, amíg aranybarnák és átsültek.
Tipp: Tálaljuk burgonyapürével, sült édesburgonyával vagy salátával.
3. Currys csirkemell
A curry egy egzotikus fűszerkeverék, amely izgalmas ízeket varázsol a csirkemellből.
Hozzávalók:
- 4 szelet csirkemell
- 1 evőkanál curry por
- 1 teáskanál kurkuma
- 1/2 teáskanál gyömbér
- 1/4 teáskanál chili paprika (opcionális)
- 1 dl kókusztej
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só, bors
Elkészítés:
- A csirkemellet sózzuk, borsozzuk.
- Egy tálban összekeverjük a curry port, a kurkumát, a gyömbért és a chili paprikát (ha használjuk).
- Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és a csirkemelleket bepanírozzuk a fűszerkeverékbe.
- A csirkemelleket megsütjük oldalanként 5-7 perc alatt, amíg aranybarnák és átsültek.
- Hozzáadjuk a kókusztejet, és forraljuk fel. Ezután mérsékeljük a lángot, és kb. 5 percig pároljuk, amíg a szósz besűrűsödik.
Tipp: Tálaljuk rizzsel vagy naan kenyérrel.
4. Sajttal töltött csirkemell
Ez a recept egy kicsit időigényesebb, de a végeredmény megéri a fáradságot. A belül olvadó sajt és a ropogós csirkemell tökéletes kombináció.
Hozzávalók:
- 4 szelet csirkemell
- 100 g mozzarella sajt
- 50 g parmezán sajt
- 1 tojás
- Zsemlemorzsa
- Liszt
- Só, bors
- Olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A csirkemelleket óvatosan kettévágjuk, de nem teljesen, hogy zsebet képezzünk.
- A sajtokat lereszeljük és összekeverjük.
- A csirkemellekbe töltjük a sajtot, és a széleket hústűvel vagy fogpiszkálóval rögzítjük.
- A csirkemelleket bepanírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába mártjuk.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, és a csirkemelleket aranybarnára sütjük oldalanként 5-7 perc alatt, amíg átsültek.
Tipp: Tálaljuk burgonyapürével, salátával vagy sült zöldségekkel.
5. Grillezett csirkemell zöldségekkel
A grillezett csirkemell egy könnyű és egészséges választás, különösen a nyári hónapokban.
Hozzávalók:
- 4 szelet csirkemell
- 1 cukkini
- 1 paprika
- 1 hagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors
- Kedvenc fűszereid (pl. fokhagymapor, oregánó, bazsalikom)
Elkészítés:
- A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a kedvenc fűszereinkkel.
- A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk.
- A csirkemellet és a zöldségeket olívaolajjal megkenjük.
- A csirkemelleket és a zöldségeket grillen vagy serpenyőben megsütjük, amíg átsültek és enyhén megkaramellizálódtak.
Tipp: Tálaljuk friss salátával vagy mártogatóssal (pl. tzatziki, guacamole).
Összegzés
Reméljük, hogy ezek a gyors és egyszerű csirkemell receptek megkönnyítik a hétköznapi vacsorák tervezését. A csirkemell valóban egy sokoldalú alapanyag, amellyel számtalan finom és változatos ételt készíthetünk. Kísérletezz bátran a fűszerekkel és a köretekkel, hogy megtaláld a kedvenc kombinációidat! Jó étvágyat!