Az a bizonyos kérdés! Mindannyian ismerjük, nem igaz? Hosszú munkanap után, vagy épp egy lusta hétvégi délelőttön, gyakran azon kapjuk magunkat, hogy tanácstalanul állunk a hűtő előtt: „Mit főzzek ma?” A válasz sokszor egy pillanat alatt pattan elő, ha van egy jól bevált, gyors és pénztárcabarát receptünk a tarsolyunkban. És ha van egy alapanyag, ami mindezekre képes, az nem más, mint a sertéshús!
De miért pont a sertéshús? Mert rendkívül sokoldalú, viszonylag olcsó, és ezerféleképpen elkészíthető. Legyen szó gyors vacsoráról, kiadós ebédről, vagy épp egy egész családnak szánt fogásról, a sertéshús mindig jó választás. Ebben a cikkben három olyan gyors és olcsó sertéshús receptet mutatunk be, amelyek garantáltan bekerülnek a kedvenceid közé, és segítenek feledtetni a „mit főzzek ma?” dilemmáját.
Miért éppen sertéshús? A Konyha Jolly Jokere
Mielőtt belevágnánk a receptekbe, érdemes pár szót ejteni arról, miért is érdemes gyakrabban a sertéshúst választani:
- Gazdaságos és hozzáférhető: A sertéshús általában kedvezőbb áron kapható, mint sok más húsféle, és könnyen beszerezhető bármelyik élelmiszerboltban. Különösen igaz ez a kevésbé felkapott, de annál ízletesebb részekre, mint a lapocka vagy a comb.
- Sokoldalúság: A sertéshúsnak rengeteg felhasználható része van, mindegyik más-más textúrával és ízzel rendelkezik. A szaftos tarjától a sovány karajig, a puha combig vagy a zselatinos csülökig – minden ételhez megtalálhatod a megfelelőt.
- Gyorsan elkészíthető: Bár a lassú főzésű sertéshús ételek, mint a pörkölt, elképesztőek, sok sertéshús recept elkészíthető rövid idő alatt is, ha vékonyra szeleteljük, felcsíkozzuk, vagy gyorsan süthető darabokat választunk.
- Ízletes és tápláló: A sertéshús gazdag fehérjében, B-vitaminokban és ásványi anyagokban, így nemcsak finom, de egészséges táplálkozásba is beilleszthető mértékkel.
Az alábbi sertés receptek nemcsak gyorsak és olcsók, hanem minimális felkészülést igényelnek, és garantáltan az egész család kedvenceivé válnak. Ráadásul igyekszünk olyan alapanyagokat használni, amelyek szinte minden háztartásban megtalálhatók.
1. Villámgyors Tejfölös Sertésragu Tésztával vagy Rizzsel
Ez a recept tökéletes választás, ha kevés időd van, de valami igazán laktatóra és ízletesre vágysz. A szaftos, krémes ragu pillanatok alatt elkészül, és bármilyen tésztafélével vagy rizzsel tálalva kiváló, gyors vacsora.
Hozzávalók:
- 500 g sertéshús (comb vagy lapocka), vékony csíkokra vágva
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 ek. pirospaprika (édes)
- 1 tk. őrölt kömény (opcionális, de ajánlott!)
- 1/2 dl olaj vagy zsír
- 1 dl víz vagy alaplé
- 200 ml tejföl (lehetőleg 20%-os)
- Só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- Apróra vágott petrezselyemzöld a tálaláshoz
- Köretnek: 300-400 g tészta (pl. penne, spagetti) vagy rizs
Elkészítés:
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat vagy zsírt, majd üvegesre pirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát.
- Hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott sertéshúst, és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.
- Húzzuk félre a serpenyőt a tűzről, és szórjuk rá a pirospaprikát és az őrölt köményt. Keverjük alaposan össze, hogy a paprika ne égjen meg.
- Öntsük fel a vízzel vagy alaplével (épphogy ellepje a húst), adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd fedjük le, és kis lángon pároljuk puhára a húst. Ez a sertéshús vastagságától függően 15-25 percet vehet igénybe. Ha szükséges, pótoljunk vizet.
- Amíg a hús párolódik, tegyük fel a köretnek való tésztát vagy rizst főni a csomagoláson található utasítás szerint.
- Amikor a hús megpuhult, vegyük le a fedőt, és forraljuk el a felesleges folyadékot, hogy sűrűbb szaftot kapjunk.
- Húzzuk le a tűzről, majd keverjük bele a tejfölt. Fontos, hogy ne forrjon fel a tejföllel együtt, mert kicsapódhat! Ha valaki nem szereti a tejfölt, egy kevés liszttel vagy keményítővel sűrítheti be a szaftot.
- Tálaláskor szórjuk meg frissen vágott petrezselyemzölddel.
Tipp:
Extrább ízvilágért adhatsz hozzá egy kevés gombát vagy zöldborsót a hús párolásának utolsó 5 percében. A ragu másnap is fantasztikus, így érdemes nagyobb adagot készíteni!
2. Egytepsis Fűszeres Sertéskaraj vagy Lapocka Zöldségekkel
Ez az egytepsis recept a „gyors és olcsó” kategória királya, hiszen a sütőben sül el a munka nagy része, miközben te pihenhetsz vagy más teendőidet intézheted. Ráadásul a takarítás is minimális, mivel minden egy tepsiben készül!
Hozzávalók:
- 600-700 g sertéshús (karaj vagy lapocka), kb. 1,5-2 cm vastag szeletekre vágva
- 500 g burgonya, meghámozva, kockákra vágva
- 2 db sárgarépa, karikákra vágva
- 1-2 fej hagyma, gerezdekre vágva
- 1 db kaliforniai paprika (vagy tetszőleges színű paprika), csíkokra vágva
- 2 ek. olívaolaj
- 2 tk. pirospaprika
- 1 tk. fokhagymapor (vagy 2 gerezd zúzott fokhagyma)
- 1/2 tk. őrölt kömény
- 1/2 tk. szárított majoránna
- Só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra (légkeverésen 180°C).
- A sertéshús szeleteket sózzuk, borsozzuk mindkét oldalán. Egy nagy tálban keverjük össze az olívaolajat, a pirospaprikát, fokhagymaport, őrölt köményt és majoránnát. Forgassuk meg benne alaposan a hússzeleteket, hogy mindenhol bevonja a fűszeres olaj.
- Ugyanebben a tálban (vagy egy másikban) keverjük össze a felkockázott burgonyát, a karikára vágott sárgarépát, a gerezdekre vágott hagymát és a paprikacsíkokat. Szintén sózzuk, borsozzuk, és egy kevés olívaolajjal (vagy a maradék fűszeres olajjal) forgassuk össze.
- Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Terítsük szét rajta egyenletesen a fűszeres zöldségeket.
- Helyezzük rá a befűszerezett sertéshús szeleteket a zöldségekre. Ügyeljünk rá, hogy ne fedjék egymást túlzottan.
- Tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 30-40 percig, vagy amíg a hús megpuhul és a zöldségek aranybarnára sülnek. Félidőben egyszer megfordíthatjuk a hússzeleteket, és átkeverhetjük a zöldségeket, hogy egyenletesen piruljanak.
- Ellenőrizzük, hogy a hús átsült-e, és a burgonya megpuhult-e (villával könnyedén átszúrható).
Tipp:
Kísérletezz bátran más zöldségekkel is: brokkolirózsák, cukkini, édesburgonya vagy cékla is kiválóan passzol ehhez az ételhez. Ha még szaftosabb húst szeretnél, a sütés első felében letakarhatod alufóliával a tepsit, majd a végén vedd le, hogy megpiruljon.
3. Egyszerű Sertéscsíkok Wokban (vagy Nagy Serpenyőben) Zöldségekkel
A wokos ételek a gyors vacsora receptek koronázatlan királyai, és ez a sertéscsíkos verzió sem kivétel. Percek alatt elkészül, tele van friss zöldségekkel, és a variációk száma végtelen! Ha nincs wokod, egy nagy serpenyő is tökéletesen megteszi.
Hozzávalók:
- 400 g sertéshús (karaj vagy comb), vékony csíkokra vágva
- 1 ek. szójaszósz
- 1 tk. gyömbér, reszelve (friss vagy por)
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 ek. kukoricakeményítő
- 2 ek. olaj (napraforgó, szezám vagy kókusz)
- 1 fej brokkoli, rózsáira szedve
- 2 db sárgarépa, vékony csíkokra vagy julienne-re vágva
- 1 db kaliforniai paprika (tetszőleges színű), csíkokra vágva
- 100 g gomba, szeletelve
- 2 ek. szójaszósz (a pirításhoz)
- 1 ek. osztrigaszósz (opcionális, de ajánlott az umami ízért)
- 1 tk. szezámmagolaj (a végén, a plusz ízért)
- Friss koriander vagy újhagyma a tálaláshoz
- Köretnek: jázmin rizs
Elkészítés:
- A vékony csíkokra vágott sertéshúst keverjük össze 1 ek. szójaszósszal, reszelt gyömbérrel, zúzott fokhagymával és a kukoricakeményítővel. Hagyjuk állni 10-15 percig, amíg előkészítjük a zöldségeket. Ez segít, hogy a hús kívül ropogós, belül puha maradjon.
- Hevítsük fel az olajat egy wokban vagy nagy serpenyőben magas hőmérsékleten. Adjuk hozzá a bepácolt sertéscsíkokat, és pirítsuk folyamatosan kevergetve 3-4 percig, amíg aranybarnára sülnek és megfőnek. Vegyük ki a húst a serpenyőből, és tegyük félre.
- Azonnal dobjuk a wokba a brokkolit és a sárgarépát. Pirítsuk 3-4 percig, amíg kissé megpuhulnak, de még ropogósak maradnak. Ha szükséges, adhatunk hozzá egy kevés vizet, hogy hamarabb megpárolódjanak.
- Adjuk hozzá a paprikacsíkokat és a szeletelt gombát, és pirítsuk további 2-3 percig.
- Tegyük vissza a húst a zöldségekhez. Öntsük hozzá a maradék 2 ek. szójaszószt és az osztrigaszószt (ha használunk). Keverjük jól össze, hogy mindenhol bevonja a szósz.
- Húzzuk le a tűzről, és csepegtessük rá a szezámmagolajat. Keverjük át.
- Azonnal tálaljuk forró jázmin rizzsel, megszórva friss korianderrel vagy apróra vágott újhagymával.
Tipp:
Ne zsúfold túl a wokot vagy serpenyőt! Inkább több részletben pirítsd meg a húst és a zöldségeket, ha kisebb edényed van. Így biztosítod a megfelelő pirulást és ropogósságot.
További Tippek az Olcsó és Gyors Főzéshez Sertéshússal:
- Okos vásárlás: Figyeld az akciókat! Ha nagyobb tételben, kedvező áron juthatsz sertéshúshoz (pl. egész karaj vagy lapocka), érdemes megvenni, adagolni és lefagyasztani.
- Rugalmas alapanyagok: Ne ragaszkodj mereven a receptekhez! Ha nincs otthon valamilyen zöldség, helyettesítsd mással, ami épp van a hűtőben.
- Előkészítés: Ha tudod, hogy rohanós napod lesz, előre vágd fel a zöldségeket és a húst. Így csak össze kell dobnod az ételt, amikor hazaérsz.
- Maradékok felhasználása: Ha marad valami, gondolkozz kreatívan! A sertéscsíkokból másnap tésztasaláta vagy tortilla töltelék is készülhet.
Reméljük, ezek a gyors és olcsó sertéshús receptek inspirációt adnak a mindennapi főzéshez, és segítenek elfelejteni a „mit főzzek ma?” örökös dilemmáját. Látod, a finom és tápláló étkezés nem feltétlenül jelent órákat a konyhában vagy vagyonok elköltését. Jó étvágyat és kellemes főzést kívánunk!