Ki ne szeretné a rántott húst? Talán az egyik legnépszerűbb fogás a magyar konyhában, és valljuk be, egy jól elkészített rántott szeletnél kevés jobb dolog létezik. De mi van, ha egy kicsit feldobjuk a klasszikus receptet? Bemutatjuk a sajttal-sonkával töltött csirkemell rántva elkészítésének a legfinomabb, és legkülönlegesebb módját. Garantáljuk, hogy ezt a verziót még nem kóstoltad!
Miért pont ez a recept?
A válasz egyszerű: mert isteni! A szaftos, puha csirkemell találkozása a krémes, olvadó sajttal és a sós, ízletes sonkával egy olyan ízkombinációt alkot, ami egyszerűen ellenállhatatlan. Ráadásul ez a recept nem csak finom, hanem látványos is, így akár egy ünnepi asztalon is megállja a helyét. A mi titkunk pedig abban rejlik, hogy nem csak a hagyományos módszereket alkalmazzuk, hanem egy kis csavarral tesszük még tökéletesebbé az eredményt.
A tökéletes alapanyagok kiválasztása
Mint minden jó étel, a sajttal-sonkával töltött csirkemell rántva is az alapanyagok minőségén múlik. Nézzük, mire érdemes figyelni:
- Csirkemell: Válasszunk szép, vastag, bőr nélküli csirkemell filét. Fontos, hogy friss legyen, és ne legyen rajta sérülés. Ha tehetjük, vásároljunk megbízható forrásból, lehetőleg tanyasi csirkét.
- Sajt: A sajt kiválasztása ízlés kérdése, de a legjobban a könnyen olvadó, enyhe ízű sajtok illenek ehhez az ételhez. A mozzarella, a trappista vagy a gouda tökéletes választás lehet. Kerüljük az erős ízű sajtokat, mert azok elnyomhatják a többi ízt.
- Sonka: A sonka tekintetében is szabad kezet kapsz. Választhatunk hagyományos főtt sonkát, de akár pármai sonkát vagy serrano sonkát is használhatunk, ha egy kicsit különlegesebbé szeretnénk tenni az ételt. A lényeg, hogy a sonka legyen vékonyra szeletelt, hogy könnyen beletekerhessük a sajtba.
- Panír: A panírhoz használjunk friss zsemlemorzsát, lisztet és tojást. A zsemlemorzsa legyen finomra őrölt, hogy szép, egyenletes bevonatot képezzen a csirkemellen. A tojást pedig ízesíthetjük egy kis sóval, borssal és pirospaprikával.
- Sütéshez: A sütéshez használjunk bő, forró olajat. A legjobb, ha valamilyen semleges ízű növényi olajat választunk, mint például a napraforgóolaj vagy a repceolaj.
A recept lépésről lépésre
Most pedig lássuk a receptet, amivel garantáltan lenyűgözöd a családodat és a barátaidat!
- A csirkemell előkészítése: A csirkemell filéket vágjuk ketté hosszában, hogy két vékonyabb szeletet kapjunk. Óvatosan klopfoljuk ki a szeleteket, hogy ne szakadjanak el. A kiklopfolt szeleteket sózzuk és borsozzuk.
- A töltelék elkészítése: A sajtot vágjuk vékony csíkokra, a sonkát pedig tekerjük fel. Helyezzünk egy-két csík sajtot és egy tekercs sonkát a csirkemell szelet egyik felére, majd hajtsuk rá a másik felét. A széleket nyomkodjuk össze, vagy rögzítsük fogpiszkálóval, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben.
- A panírozás: Készítsük elő a panírozáshoz a lisztet, a felvert tojást és a zsemlemorzsát három külön tálban. A töltött csirkemell szeleteket először forgassuk meg a lisztben, majd a tojásban, végül a zsemlemorzsában. Ügyeljünk arra, hogy a panír mindenhol egyenletesen befedje a húst.
- A sütés: Forrósítsunk fel bő olajat egy serpenyőben vagy fritőzben. A rántott húst óvatosan helyezzük a forró olajba, és süssük aranybarnára mindkét oldalát. A sütési idő kb. 3-4 perc oldalanként, de ez függ a csirkemell vastagságától és az olaj hőmérsékletétől is. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl, mert akkor a hús kiszáradhat.
- Tálalás: A kisült sajttal-sonkával töltött csirkemell rántva szeleteket szedjük ki a serpenyőből, és helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. Tálaljuk frissen, melegen, a kedvenc köretünkkel.
Extra tippek és trükkök a tökéletes eredményhez
- A panír titka: A panírozás sikeressége nagyban függ a technika helyességétől. A liszt, a tojás és a zsemlemorzsa sorrendjét szigorúan be kell tartani, mert csak így tapad meg a panír megfelelően a húson. A liszt segít a tojásnak megtapadni, a tojás pedig a zsemlemorzsának. Ha duplán panírozzuk a húst, az még ropogósabb lesz.
- A sütési hőmérséklet: A sütési hőmérséklet nagyon fontos. Ha az olaj nem elég forró, a hús megszívja magát olajjal, és nem lesz ropogós. Ha pedig túl forró, a panír megég, a hús pedig nyers marad. A tökéletes hőmérséklet 170-180°C. Ha nincs hőmérőd, akkor egy darabka kenyérrel ellenőrizheted az olaj hőmérsékletét. Ha a kenyér hamar megbarnul, akkor az olaj elég forró.
- A pihentetés: Sütés után érdemes a rántott húst néhány percig pihentetni, mielőtt felszeleteljük. Így a szaftok eloszlanak a húsban, és még ízletesebb lesz.
- A kreatív töltelék: Ne félj kísérletezni a töltelékkel! A sajton és a sonkán kívül használhatsz más hozzávalókat is, például gombát, aszalt szilvát, vagy akár füstölt kolbászt. A lényeg, hogy olyan ízeket kombinálj, amelyek jól passzolnak egymáshoz.
- A köret: A sajttal-sonkával töltött csirkemell rántva szinte bármilyen körettel jól passzol. Tálalhatjuk rizzsel, burgonyapürével, sült krumplival, salátával, vagy akár párolt zöldségekkel is.
És végül…
Reméljük, hogy ez a recept elnyerte a tetszésedet, és hamarosan te is elkészíted ezt a mennyei fogást. Ne felejtsd el, hogy a főzés öröm, és a kísérletezés sosem árt. Készítsd el a saját verziódat a sajttal-sonkával töltött csirkemell rántva-nak, és oszd meg velünk a tapasztalataidat! Jó étvágyat!