Készülj fel egy ízutazásra! Ez a tárkonyos csirkecomb ragú tejszínesen recept nem csak egyszerűen egy étel, hanem egy igazi élmény. A szaftos csirkecombok, a friss tárkony aromája és a krémes tejszín harmóniája garantáltan levesz a lábadról. Ráadásul elkészítése sem bonyolult, így akár egy hétköznapi vacsorát is különlegessé varázsolhatsz vele.
Miért pont a tárkonyos csirkecomb ragú?
A tárkony egy olyan fűszernövény, ami képes feldobni szinte bármilyen ételt. Jellegzetes, enyhén ánizsos íze tökéletesen passzol a szárnyasokhoz, különösen a csirkéhez. A tejszín pedig selymes, gazdag alapot ad az egész ragúnak, amihez a csirkecombok omlós húsa remekül illeszkedik. Nem utolsó sorban pedig egy igazi klasszikus fogás modern köntösbe bújtatva.
A tökéletes tárkonyos csirkecomb ragú receptje lépésről lépésre
Ez a recept kifejezetten úgy lett összeállítva, hogy még a kezdő szakácsok is könnyedén megbirkózzanak vele. Lássuk, mire lesz szükséged!
Hozzávalók:
- 8 db csirkecomb (alsó vagy felső, vegyesen is lehet)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 200 g csiperkegomba, szeletelve (elhagyható, de nagyon feldobja)
- 2 dl száraz fehérbor (elhagyható, helyettesíthető csirkealaplével)
- 3 dl tejszín (30%-os zsírtartalmú a legjobb)
- 1 csokor friss tárkony, apróra vágva (vagy 2 teáskanál szárított)
- Só, frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 evőkanál liszt (elhagyható, a sűrítéshez)
- Friss petrezselyemzöld a tálaláshoz (elhagyható)
Elkészítés:
- A csirkecombok előkészítése: A csirkecombokat mosd meg, töröld szárazra, majd sózd és borsozd be alaposan. Ha szeretnéd, bőrüket is eltávolíthatod, de a bőrös combok szaftosabbak maradnak.
- A csirkecombok pirítása: Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat. Helyezd a csirkecombokat a serpenyőbe, és pirítsd őket minden oldalról aranybarnára. Fontos, hogy ne zsúfold túl a serpenyőt, inkább több részletben pirítsd a combokat. Vedd ki a combokat a serpenyőből, és tedd félre.
- A zöldségek pirítása: Ugyanabban a serpenyőben, amiben a csirkecombokat pirítottad, párold meg a vöröshagymát közepes lángon, amíg üveges nem lesz. Add hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd még egy percig, vigyázva, hogy ne égjen meg. Ha használsz gombát, most add hozzá, és pirítsd, amíg a gomba levet nem enged, és meg nem puhul.
- A ragu alapjának elkészítése: Öntsd a serpenyőbe a fehérbort (vagy a csirkealaplevet), és kapard fel a serpenyő aljáról az odaragadt részeket. Ez a lépés fontos, mert plusz ízt ad a ragunak. Forrald fel a bort, és hagyd, hogy a fele elpárologjon.
- A ragu összeállítása: Helyezd vissza a csirkecombokat a serpenyőbe a zöldségekhez. Öntsd rá a tejszínt, add hozzá az apróra vágott tárkonyt, és forrald fel. Vedd vissza a lángot alacsonyra, fedd le a serpenyőt, és párold a ragut kb. 30-40 percig, vagy amíg a csirkecombok teljesen meg nem puhulnak.
- A ragu sűrítése (opcionális): Ha a ragu túl híg, egy kevés lisztet keverj el egy kis hideg vízzel, és add hozzá a raguhoz. Forrald fel, és főzd, amíg a ragu be nem sűrűsödik.
- Tálalás: Tálald a tárkonyos csirkecomb ragut forrón, friss petrezselyemzölddel megszórva. Köretként kínálhatsz hozzá rizst, burgonyapürét, galuskát vagy tésztát.
Tippek és trükkök a tökéletes raguhoz
- Használj friss, minőségi alapanyagokat. A jó minőségű csirkecomb és a friss tárkony kulcsfontosságú a végeredmény szempontjából.
- Ne sajnáld a zsiradékot a pirításhoz. A csirkecombok akkor lesznek igazán finomak, ha szépen meg vannak pirítva.
- Kóstold meg a ragut főzés közben, és ízesítsd szükség szerint. Lehet, hogy több sóra, borsra vagy tárkonyra van szükséged.
- Ha nincs friss tárkonyod, használhatsz szárítottat is, de a friss sokkal intenzívebb ízt ad.
- Ha szeretnéd, a raguba adhatsz más zöldségeket is, például sárgarépát, zellert vagy borsót.
- A ragut előre is elkészítheted, és hűtőben tárolhatod. Tálalás előtt melegítsd fel.
Mivel tálald a tárkonyos csirkecomb ragut?
A tárkonyos csirkecomb ragú sokféle körettel remekül passzol. Íme néhány ötlet:
- Rizs: A sima fehér rizs, a jázmin rizs vagy a basmati rizs is tökéletes választás.
- Burgonyapüré: A krémes, vajas burgonyapüré klasszikus kísérője a ragunak.
- Galuska: A házi galuska vagy a nokedli is remekül illik a raguhoz.
- Tészta: A szélesmetélt vagy a penne is jó választás.
- Friss kenyér: A ropogós héjú kenyérrel kitunkolhatod a ragu szaftját.
Variációk a receptre
Ez a recept remek kiindulópont, amit a saját ízlésed szerint variálhatsz. Íme néhány ötlet:
- Tárkonyos csirkemell ragú: Ha jobban szereted a csirkemellet, használhatsz azt is a combok helyett. A csirkemell gyorsabban elkészül, ezért figyelj, hogy ne főzd túl.
- Gombás-tárkonyos csirkeragu: Adj a raguhoz többféle gombát, például vargányát vagy shiitake gombát.
- Citromos-tárkonyos csirkeragu: Reszelj egy kevés citromhéjat a raguba, és facsarj bele egy kevés citromlevet a frissesség kedvéért.
Reméljük, ez a recept elnyerte a tetszésedet! Készítsd el ezt a finom tárkonyos csirkecomb ragut, és győződj meg róla magad, hogy mennyire különleges ez az étel. Jó étvágyat!