Közelednek az ünnepek, és ilyenkor mindenki a tökéletes menüsor összeállításán töri a fejét. Szeretnénk valami különlegeset, ami mégis könnyen elkészíthető, és persze mindenkinek ízlik. Ha te is ebben a cipőben jársz, akkor ne keress tovább! Az aszalt szilvával töltött csirkecomb tökéletes választás az ünnepi asztalra. Lássuk, miért!
Miért érdemes aszalt szilvával töltött csirkecombot készíteni?
Több ok is szól amellett, hogy ezt az ételt válaszd:
- Ízélmény: Az édes aszalt szilva és a sós csirke tökéletes harmóniát alkot. A töltelék fűszerei pedig még tovább fokozzák az ízeket.
- Könnyű elkészítés: Bár elsőre bonyolultnak tűnhet, valójában nem igényel különösebb szakértelmet, és nem vesz el sok időt.
- Látványos: Az aszalt szilvával töltött csirkecomb igazán mutatós, így garantáltan feldobja az ünnepi asztalt.
- Variálhatóság: A töltelék ízlés szerint variálható, így mindenki a saját ízléséhez igazíthatja.
- Gazdaságos: A csirkecomb egy kedvező árú húsfajta, az aszalt szilva pedig nem egy luxus alapanyag, így nem terheli meg a pénztárcát.
A tökéletes aszalt szilvával töltött csirkecomb receptje
Íme egy bevált recept, amivel garantáltan sikert aratsz:
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 db csirkecomb (egész vagy felsőcomb)
- 20 dkg aszalt szilva (magozott)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 alma
- 10 dkg darált dió
- 1 tojás
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál majoránna
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- Só, bors ízlés szerint
- Olaj vagy zsír a sütéshez
- 1 dl száraz fehérbor (opcionális)
Elkészítés:
- A töltelék elkészítése: A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és kevés olajon vagy zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is, és még egy percig pirítjuk.
- Az aszalt szilvát apróra vágjuk, az almát meghámozzuk, kimagozzuk, és szintén apró kockákra vágjuk.
- Egy tálban összekeverjük a dinsztelt hagymát, az aszalt szilvát, az almát, a darált diót, a tojást, a mézet, a majoránnát, a fahéjat, a sót és a borsot. Alaposan összedolgozzuk.
- A csirkecomb előkészítése: Ha egész csirkecombot használunk, óvatosan lazítsuk fel a bőrt a hústól, hogy helyet csináljunk a tölteléknek. Ha felsőcombot használunk, akkor a csont helyén alakítsunk ki egy zsebet a tölteléknek.
- A töltés: A tölteléket egyenletesen elosztjuk a csirkecombokba, a bőr alá, illetve a zsebekbe. Ügyeljünk arra, hogy ne töltsük túl, mert sütés közben kifolyhat.
- Sütés: A megtöltött csirkecombokat egy tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk olajjal vagy zsírral, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha szeretnénk, aláönthetünk egy kevés száraz fehérbort is.
- A tepsit alufóliával lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és további 15-20 percig sütjük, amíg a csirkecombok aranybarnára pirulnak. A sütési idő a combok méretétől is függ.
- Tálalás: Az aszalt szilvával töltött csirkecomb melegen tálaljuk. Köretként kínálhatunk hozzá krumplipürét, párolt rizst, vagy sült zöldségeket.
Tippek és trükkök a tökéletes végeredményért
- A töltelék ízesítése: A töltelék ízesítésénél bátran kísérletezzünk! Próbáljuk ki a gyömbért, a szerecsendiót, vagy a rozmaringot.
- A csirkecomb pácolása: A csirkecombokat sütés előtt pácolhatjuk is. Egy egyszerű páclé készülhet olajból, citromléből, fokhagymából és fűszerekből.
- A sütési idő: A sütési idő a combok méretétől függően változhat. A lényeg, hogy a hús teljesen átsüljön, és a bőr aranybarnára piruljon.
- A köret: A csirkecombhoz kínálhatunk többféle köretet is. A klasszikus krumplipüré mellett jól illik hozzá a párolt rizs, a sült zöldségek, vagy akár egy friss saláta is.
- A bor: A csirkecombhoz kínálhatunk száraz fehérbort, vagy rozét.
Variációk egy témára: Aszalt szilva töltelék másképp
Bár az alaprecept kiváló, sosem árt egy kis kreativitás. Íme néhány ötlet, hogyan variálhatod az aszalt szilva tölteléket:
- Gombával: A töltelékbe tehetünk apróra vágott gombát (pl. csiperkét vagy vargányát), ami még gazdagabbá teszi az ízét.
- Kenyérrel: A töltelékbe áztatott zsemle vagy kenyérdarabokat keverhetünk, ami lazábbá és szaftosabbá teszi.
- Áfonyával: Az aszalt szilva mellé tehetünk aszalt áfonyát is, ami egy kis savanykás ízt ad a tölteléknek.
- Narancshéjjal: Reszelt narancshéjjal frissíthetjük a töltelék ízét.
- Pistáciával: A darált dió helyett használhatunk apróra vágott pisztáciát, ami különleges textúrát és ízt kölcsönöz a tölteléknek.
Az aszalt szilva jótékony hatásai
Az aszalt szilva nem csak finom, de rendkívül egészséges is. Rostban gazdag, ami jót tesz az emésztésnek. Emellett tartalmaz A-, B- és C-vitamint, valamint káliumot, vasat és kalciumot. Antioxidáns hatása révén védi a sejteket a káros szabadgyököktől. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
Összegzés
Az aszalt szilvával töltött csirkecomb egy igazán különleges és ízletes étel, ami garantáltan sikert arat az ünnepi asztalon. Könnyen elkészíthető, variálható, és tele van értékes tápanyagokkal. Próbáld ki te is, és varázsolj felejthetetlen gasztronómiai élményt a családodnak!