Ki ne szeretné a rántott csirkecombfilét? A ropogós panír, a szaftos, puha hús – egyszerűen ellenállhatatlan kombináció. De mi a titka a tökéletes rántott csirkének? Ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatjuk a receptet, megosztunk néhány tippet és trükköt, hogy a végeredmény garantáltan a család kedvence legyen.
Miért pont a csirkecombfilé?
A csirkecombfilé remek választás a rántott húshoz, mert a combhús zsírosabb, mint a mell, így szaftosabb marad sütés közben is. Nem szárad ki olyan könnyen, mint a csirkemell, így még akkor is ízletes marad, ha esetleg egy picit tovább sül.
A tökéletes alapanyagok
A minőségi alapanyagok kulcsfontosságúak a sikerhez. Nézzük, mire lesz szükségünk:
- Kb. 1 kg csirkecombfilé (bőr nélkül, kicsontozva)
- 2-3 tojás
- Liszt (BL55)
- Zsemlemorzsa
- Só
- Frissen őrölt fekete bors
- Piros paprika (opcionális, a panírhoz)
- Fokhagymapor (opcionális, a panírhoz)
- Olaj (a sütéshez, pl. napraforgóolaj vagy repceolaj)
- Tej vagy tejszín (a tojáshoz, opcionális)
A tökéletes rántott csirkecombfilé elkészítése – lépésről lépésre
- A hús előkészítése: A csirkecombfiléket mossuk meg, és papírtörlővel itassuk le róluk a nedvességet. Ha a filék túl vastagok, óvatosan klopfoljuk ki őket, hogy egyenletes vastagságúak legyenek. Így egyenletesen fognak átsülni.
- A fűszerezés: Sózzuk és borsozzuk a csirkecombfiléket alaposan mindkét oldalukon. Ne spóroljunk a fűszerekkel, mert ez adja meg az ízét a húsnak. Ha szeretjük, fokhagymaporral is megszórhatjuk.
- A panírozás: Készítsünk elő három tálat. Az egyikbe tegyünk lisztet, a másodikba a felvert tojásokat (egy kevés tejjel vagy tejszínnel lazíthatjuk a tojásokat, hogy még lágyabb legyen a hús), a harmadikba pedig a zsemlemorzsát. A zsemlemorzsába keverhetünk egy kis pirospaprikát és fokhagymaport a még intenzívebb ízért.
- A panírozás folyamata:
- Minden csirkecombfilét forgassunk meg alaposan a lisztben, ügyelve arra, hogy mindenhol befedje a húst. Rázogassuk le a felesleges lisztet.
- Ezután mártsuk a filéket a felvert tojásba, és hagyjuk, hogy a tojás teljesen bevonja a húst.
- Végül forgassuk meg a zsemlemorzsában, és nyomkodjuk rá a morzsát, hogy vastagon befedje a húst. Ügyeljünk arra, hogy a morzsa mindenhol egyenletesen fedje a filét.
- A sütés: Egy serpenyőben forrósítsunk fel bőséges mennyiségű olajat. Az olaj hőmérséklete legyen megfelelő – ha túl alacsony, a panír megszívja magát olajjal, ha túl magas, a panír gyorsan megég, a hús pedig nyers marad. Ideális esetben az olaj hőmérséklete 170-180 °C között legyen.
Tipp: Dobjunk egy darabka zsemlemorzsát az olajba. Ha azonnal sistereg és aranybarnára sül, az olaj elég forró. - A sütés folyamata: Óvatosan helyezzük a bepanírozott csirkecombfiléket a forró olajba. Ne tegyünk túl sok filét egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti az olajat, és a panír nem lesz ropogós. Süssük a filéket mindkét oldalukon aranybarnára, kb. 5-7 percig oldalanként, amíg a hús teljesen átsül.
- A pihentetés: A kész csirkecombfiléket szedjük ki a serpenyőből, és helyezzük papírtörlőre, hogy lecsepegjen a felesleges olaj. Hagyjuk pihenni néhány percig, mielőtt tálaljuk.
Tippek és trükkök a tökéletes rántott csirkéhez
- Dupla panír: Ha igazán ropogós panírt szeretnénk, panírozzuk kétszer a csirkecombfiléket. A liszt, tojás, zsemlemorzsa sorrendet ismételjük meg.
- Pácolás: A csirkecombfiléket pácolhatjuk sütés előtt. Egy egyszerű pácléhez keverjünk össze joghurtot, fokhagymát, gyömbért, citromlevet, sót és borsot. A pácolás nem csak ízletesebbé teszi a húst, hanem puhábbá is.
- Sütőben sütés: Ha szeretnénk elkerülni a bő olajban sütést, a rántott csirkét sütőben is elkészíthetjük. Helyezzük a bepanírozott filéket egy sütőpapírral bélelt tepsire, locsoljuk meg olajjal, és süssük előmelegített sütőben 200 °C-on kb. 20-25 percig, amíg aranybarnára sül.
- A panír tapadása: Ha a panír nem tapad rendesen a húshoz, tegyük a bepanírozott filéket 15-20 percre a hűtőbe sütés előtt. Ez segít a panírnak jobban megtapadni a húson.
- Fűszervaj: Tálaláskor kínálhatunk hozzá fűszervajat. Ehhez keverjünk össze szobahőmérsékletű vajat aprított fokhagymával, petrezselyemmel, sóval és borssal.
Tálalási javaslatok
A rántott csirkecombfilé sokféle körettel és mártogatóssal tálalható. Néhány népszerű választás:
- Burgonyapüré
- Hasábburgonya
- Rizs
- Saláta
- Tartármártás
- Ketchup
- Majonéz
- Édes-savanyú mártás
Összefoglalás
A rántott csirkecombfilé elkészítése nem ördöngösség, csak néhány egyszerű szabályt kell betartani. A minőségi alapanyagok, a megfelelő fűszerezés, a gondos panírozás és a megfelelő sütési hőmérséklet garantálja a sikert. Próbálja ki a receptet, és tegye a család kedvencévé!