Szereted a rakott krumplit, de a hagyományos receptek túl nehezek vagy egyszerűen vegán életmódot követsz? Ne aggódj, megmutatom, hogyan készíthetsz egy ízletes, krémes és mindenki által imádott vegán rakott krumplit, ami még a húsevőket is leveszi a lábukról! Ez a recept egyszerűen elkészíthető, tele van ízekkel, és garantáltan sikert arat majd a konyhádban.
Miért pont ez a recept?
Rengeteg vegán rakott krumpli recept kering az interneten, de ez a változat azért különleges, mert a krémességét nem csak növényi tejszínnel érjük el, hanem egy különleges, saját készítésű „sajtszósszal”, ami tökéletesen utánozza a hagyományos sajt ízét és textúráját. Emellett a füstölt paprika és a szerecsendió gondoskodik arról, hogy az ízek harmonikusak és mélyek legyenek. Ráadásul, ez a recept teljes mértékben testreszabható – bátran kísérletezz a zöldségekkel és fűszerekkel!
Hozzávalók
Az alábbi hozzávalók egy kb. 6-8 személyes adaghoz elegendőek:
- 1.5 kg burgonya, meghámozva és vékony karikákra vágva
- 200g vegán kolbász (pl. tofu vagy szejtán alapú), felkarikázva
- 2 db nagy vöröshagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2 dl növényi tejszín (pl. zab- vagy szója tejszín)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- Só és bors ízlés szerint
- A “sajtszószhoz”:
- 1 bögre nyers kesudió (legalább 4 órára beáztatva)
- 1/2 bögre tápanyagélesztő
- 1/4 bögre növényi tej (pl. mandula- vagy szójatej)
- 2 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál fokhagymapor
- Só ízlés szerint
Elkészítés lépésről lépésre
- A “sajtszósz” elkészítése: A beáztatott kesudiót szűrjük le, majd tegyük egy nagy teljesítményű turmixgépbe a többi hozzávalóval együtt. Turmixoljuk simára és krémesre. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kis növényi tejet. Kóstoljuk meg és igazítsuk a fűszerezést ízlés szerint.
- A hagymás alap elkészítése: Egy nagy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és pirítsuk még egy percig.
- A rakott krumpli összeállítása: Egy nagy, hőálló tál aljára kenjünk egy vékony réteg „sajtszósszt”. Rakjunk rá egy réteg krumplit, majd egy réteg hagymás alapot, egy réteg vegán kolbászt és locsoljuk meg egy kevés növényi tejszínnel. Szórjuk meg füstölt paprikával és szerecsendióval. Ismételjük meg a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére krumpli és vastag réteg „sajtszóssz” kerüljön.
- Sütés: Fedjük le a tálat alufóliával, és süssük előmelegített sütőben 180°C-on kb. 45 percig. Vegyük le a fóliát, és süssük további 15-20 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
- Tálalás: Hagyjuk a rakott krumplit kicsit hűlni tálalás előtt, hogy jobban összeálljon.
Tippek és trükkök
- A burgonyát ne főzzük elő! A sütőben fog megpuhulni, és a keményítő segít a rakott krumpli összeállásában.
- A vegán kolbász helyett használhatsz más zöldségeket is, például gombát, cukkinit vagy padlizsánt. Ezeket is pirítsd le a hagymával együtt.
- Ha nincs időd „sajtszósszt” készíteni, használhatsz készen kapható vegán sajtszószt is, de a házi változat sokkal finomabb és egészségesebb.
- A növényi tejszín helyett használhatsz növényi tejfölt is, de ez utóbbi sűrűbb, ezért érdemes hígítani egy kevés növényi tejjel.
- A füstölt paprika adja a rakott krumpli igazi ízét, de ha nem szereted, helyettesítheted édes paprika vagy cayenne borssal.
- A rakott krumpli még finomabb, ha egy nappal előre elkészíted, és másnap sütöd meg.
- Kísérletezz! Adj hozzá a rétegek közé apróra vágott savanyú káposztát a még izgalmasabb ízvilágért!
A „Sajtszósz” titka
A vegán sajtszósz a recept lelke. A nyers kesudió remek alap a krémességhez, a tápanyagélesztő pedig a sajtra emlékeztető ízt adja. Fontos, hogy a kesudiót legalább 4 órára áztassuk be, hogy könnyebben turmixolható legyen. Ha nincs nagy teljesítményű turmixgépünk, áztassuk a kesudiót hosszabb ideig, akár egy éjszakán át. A citromlé és a fokhagymapor pedig a savanykás, pikáns ízt biztosítják, ami nélkül a „sajtszósz” nem lenne az igazi.
Még több vegán kulináris élmény
Ha tetszett ez a recept, nézz szét a többi vegán receptem között is! Találsz még rengeteg finom és egyszerű fogást, amikkel feldobhatod a mindennapi étkezéseidet. A vegán konyha nem csak egészséges, de kreatív és izgalmas is! Próbáld ki a vegán lasagnét, a vegán töltött káposztát vagy a vegán brownie-t – garantálom, hogy nem fogsz csalódni!
Gyakran ismételt kérdések (GYIK)
- Használhatok más burgonyafajtát? Igen, de a keményítőtartalmú burgonyafajták (pl. rózsa burgonya) jobban működnek ebben a receptben.
- Hol kapható tápanyagélesztő? Reform boltokban, bioboltokban vagy online áruházakban.
- Meddig tárolható a maradék rakott krumpli? Hűtőben 3-4 napig.
- Lehet fagyasztani? Igen, de a textúrája megváltozhat.
- Mivel helyettesíthetem a kesudiót, ha allergiás vagyok rá? Napraforgómaggal vagy tofuval is készíthetsz „sajtszószt”.
Készítsd el ezt a fantasztikus vegán rakott krumplit, és oszd meg a végeredményt a közösségi médiában! Használd a #vegánrakottkrumpli hashtaget, hogy mások is inspirálódhassanak!