Ki ne szeretné a szilvás gombócot? Ez a klasszikus magyar étel sokunk gyerekkorát idézi, a nagyi konyhájának illatát, a puha tésztát, a fahéjas morzsát és a belül megbújó édes szilvát. De mi van akkor, ha vegán vagy, vagy egyszerűen csak szeretnéd egy kicsit egészségesebben elkészíteni ezt a finomságot? Semmi gond, mutatjuk a tökéletes receptet!
Miért pont ez a recept?
Számtalan vegán szilvás gombóc recept kering az interneten, de sok közülük kompromisszumot köt az ízben vagy az állagban. Mi egy olyan receptet hoztunk el neked, ami nem csak vegán, de legalább olyan finom, ha nem finomabb, mint a hagyományos változata. Ráadásul egyszerűen elkészíthető, így a kezdő konyhatündérek is bátran belevághatnak.
A tökéletes vegán szilvás gombóc hozzávalói
Lássuk, mire lesz szükséged ahhoz, hogy elkészítsd a tökéletes vegán szilvás gombócot. A hozzávalók listája elsőre talán hosszúnak tűnik, de ne ijedj meg, a legtöbb dolog valószínűleg már amúgy is megtalálható a konyhádban.
A tésztához:
- 500 g főtt krumpli (héjában főzve, lehűtve és áttörve)
- 250 g finomliszt
- 50 g burgonyakeményítő
- 1 tk só
- 2 ek olaj (napraforgó vagy repce)
- Kb. 50-100 ml növényi tej (pl. mandula-, szója- vagy zabtej – a mennyiség a krumpli nedvességtartalmától függ)
A töltelékhez:
- Kb. 500 g friss szilva (magozva és félbevágva)
- 1-2 ek cukor (ízlés szerint, a szilva édességétől függően)
- 1 tk fahéj
A morzsához:
- 100 g zsemlemorzsa
- 50 g növényi margarin vagy kókuszolaj
- 2 ek cukor
- 1 tk fahéj
A vegán szilvás gombóc elkészítése lépésről lépésre
Most pedig lássuk, hogyan készítheted el a mennyei vegán szilvás gombócot! Kövesd a lépéseket figyelmesen, és garantáltan sikered lesz.
1. A krumpli előkészítése
A legfontosabb, hogy a krumplit már előző nap héjában megfőzd, és hagyd teljesen kihűlni. Ez azért fontos, mert a hideg krumplit könnyebb áttörni, és kevesebb vizet tartalmaz, ami elengedhetetlen a megfelelő tésztaállaghoz. A kihűlt krumplit hámozd meg, és krumplinyomóval vagy villával törd teljesen simára.
2. A tészta elkészítése
A krumplit tedd egy nagy tálba, add hozzá a lisztet, a burgonyakeményítőt, a sót és az olajat. Kezd el összegyúrni a tésztát. Ha túl száraz, apránként adagolj hozzá a növényi tejből, amíg egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapsz. Fontos, hogy ne adj hozzá túl sok folyadékot, mert akkor a gombócok főzés közben széteshetnek.
3. A gombócok formázása
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 5 mm vastagságúra. Egy pogácsaszaggatóval vagy késsel vágj ki köröket (kb. 8-10 cm átmérőjűeket). Minden kör közepére tegyél egy félbevágott szilvát. Szórd meg a szilvát kevés cukorral és fahéjjal. Óvatosan fogd össze a tészta széleit, és formázz belőle egy gombócot. Ügyelj arra, hogy a szilva teljesen be legyen fedve a tésztával, különben főzés közben kifolyhat a leve.
4. A gombócok főzése
Forralj fel egy nagy fazékban vizet. Amikor a víz forr, óvatosan tedd bele a gombócokat. Ne tegyél túl sokat egyszerre, mert akkor lehűl a víz, és a gombócok összeragadhatnak. Amikor a gombócok feljönnek a víz felszínére, főzd őket még kb. 5-8 percig. Vedd ki a gombócokat szűrőkanállal, és tedd őket egy tálba.
5. A morzsa elkészítése
Egy serpenyőben olvaszd fel a növényi margarint vagy a kókuszolajat. Add hozzá a zsemlemorzsát, a cukrot és a fahéjat. Pirítsd a morzsát közepes lángon, amíg aranybarna nem lesz. Vigyázz, nehogy megégjen!
6. A tálalás
Forrón tálald a vegán szilvás gombócokat. Öntsd le őket a pirított morzsával, és tálalhatod melléjük porcukrot, növényi tejszínt vagy vaníliasodót is (természetesen vegán verzióban!).
Tippek és trükkök a tökéletes vegán szilvás gombóchoz
- Ha nincs időd friss szilvát használni, fagyasztott szilvából is elkészítheted a gombócokat. Ebben az esetben azonban fontos, hogy a szilvát előtte kiolvaszd, és jól csepegtesd le, hogy ne áztassa el a tésztát.
- A tésztába keverhetsz egy kevés citromhéjat is, ami még frissebbé teszi az ízét.
- A morzsát ízlés szerint gazdagíthatod aprított dióval vagy mandulával.
- Ha szeretnéd, a gombócokat sütőben is megsütheted. Ehhez bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, helyezd rá a gombócokat, és süsd őket 180 fokon kb. 20-25 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
- A maradék gombócokat hűtőben tárolhatod 2-3 napig. Fogyasztás előtt melegítsd fel őket mikrohullámú sütőben vagy serpenyőben.
Variációk a témára
Bár ez a recept a klasszikus szilvás gombócra fókuszál, bátran kísérletezhetsz más töltelékekkel is. Készíthetsz gombócokat baracklekvárral, szederrel, mákkal vagy akár csokoládékrémmel is. A lényeg, hogy a töltelék ne legyen túl folyós, különben kifolyik a gombócból.
Összegzés
A vegán szilvás gombóc elkészítése nem ördöngösség, csak egy kis odafigyelést igényel. Ezzel a recepttel garantáltan sikerül elkápráztatnod a családodat és a barátaidat egyaránt. Jó étvágyat!