Szereted a vadas ízét, de növényi étrendet követsz? Akkor jó helyen jársz! Ebben a cikkben megosztom a tökéletes vegán vadas receptet, amivel garantáltan leveszed a lábáról a családodat és a barátaidat. Ráadásul a klasszikus zsemlegombóc sem maradhat el, így az élmény teljes lesz.
Miért éppen vegán vadas?
A hagyományos vadas egy gazdag, tejszínes szósz, ami húsból, általában marhából készül. A vegán verzióban a húst növényi alternatívával helyettesítjük, a tejszínt pedig növényi tejszínnel vagy kókusztejjel. Az eredmény egy ugyanolyan ízletes, de sokkal egészségesebb és fenntarthatóbb étel.
A tökéletes vegán vadas titka
A jó vegán vadas titka a megfelelő alapanyagok kiválasztása és a türelem. Fontos, hogy minőségi növényi húst használjunk, és a szószt lassan, alacsony hőfokon főzzük, hogy az ízek igazán összeérjenek. A fűszerezésnél se spóroljunk, hiszen a vadas karakterét a sokféle fűszer adja.
Vegán Vadas Recept
Hozzávalók:
- 500g növényi „hús” (pl. szejtán, szója darálthús, vagy gomba keverék)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 2 babérlevél
- 10 szem egész bors
- 5 szem borókabogyó
- 1 teáskanál mustármag
- 1 evőkanál növényi olaj
- 2 evőkanál liszt
- 500ml zöldségleves alaplé
- 200ml növényi tejszín (pl. zab-, szója-, vagy kókusztejszín)
- 1-2 evőkanál citromlé vagy almaecet
- 1 teáskanál cukor (opcionális)
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A vöröshagymát apróra vágjuk, a sárgarépát, fehérrépát és zellert megtisztítjuk és felkarikázzuk vagy kockázzuk.
- Egy nagy fazékban felhevítjük az olajat, és megdinszteljük rajta a vöröshagymát.
- Hozzáadjuk a sárgarépát, fehérrépát és zellert, és pároljuk néhány percig.
- Rászórjuk a lisztet, és alaposan elkeverjük. Folyamatosan kevergetve pirítjuk 1-2 percig.
- Felöntjük a zöldségleves alaplével, hozzáadjuk a babérlevelet, egész borsot, borókabogyót és mustármagot.
- Beletesszük a növényi „húst”, sózzuk, borsozzuk.
- Lefedve, alacsony lángon főzzük legalább 1-1,5 órán át, amíg a zöldségek megpuhulnak és az ízek összeérnek. Időnként megkeverjük, és ha szükséges, adunk hozzá még alaplevet.
- A főzési idő vége felé kivesszük a babérlevelet, és botmixerrel pürésítjük a szósz egy részét (kb. a felét), hogy sűrűbb legyen. Ha nem szeretnénk botmixert használni, egy merőkanállal vegyünk ki a szószból, turmixoljuk le, és öntsük vissza.
- Hozzáadjuk a növényi tejszínt, a citromlevet vagy almaecetet, és a cukrot (ha használjuk). Kóstoljuk meg, és ha szükséges, igazítsuk a fűszerezést.
- Tálaljuk zsemlegombóccal, tésztával vagy rizzsel.
Vegán Zsemlegombóc Recept
Hozzávalók:
- 250g szikkadt zsemle vagy kifli
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál növényi olaj
- 250ml növényi tej (pl. szója-, mandula-, vagy zabtej)
- 50g liszt
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
- A zsemlét vagy kiflit kockákra vágjuk, és egy tálba tesszük.
- A vöröshagymát apróra vágjuk, és az olajon megdinszteljük.
- A növényi tejet meglangyosítjuk.
- A zsemlekockákra öntjük a langyos növényi tejet, és hagyjuk, hogy megszívják magukat.
- Hozzáadjuk a dinsztelt hagymát, a lisztet, a petrezselymet, sót, borsot és szerecsendiót. Alaposan összekeverjük.
- Egy nagy fazékban vizet forralunk.
- Nedves kézzel gombócokat formázunk a masszából.
- A forrásban lévő vízbe tesszük a gombócokat, és alacsony lángon főzzük kb. 15-20 percig, amíg feljönnek a víz felszínére és megpuhulnak.
- Szűrőkanállal kiszedjük a gombócokat, és lecsepegtetjük.
Tippek és trükkök a tökéletes vegán vadas elkészítéséhez
- Növényi hús választása: Kísérletezz különböző növényi húsokkal, hogy megtaláld a kedvencedet. A szejtán textúrája a legközelebb áll a marhahúshoz, a szója darálthús pedig könnyen beszerezhető és sokoldalú. A gomba keverék (pl. shiitake, csiperke, laskagomba) különleges ízt ad a vadasnak.
- Zöldségleves alaplé: Ha nincs otthon zöldségleves alaplé, használhatsz zöldségleves kockát vagy pasztát is, de figyelj arra, hogy vegán legyen. A legjobb, ha friss zöldségekből készíted el az alaplevet.
- Sűrítés: Ha a vadas túl híg, a főzés végén egy kis keményítőt keverj ki hideg vízzel, és add hozzá a szószhoz. Forrald fel, és máris sűrűbb lesz.
- Ízesítés: A vadas ízét tovább fokozhatod egy kis vörösborral vagy balzsamecettel. Kísérletezz bátran!
- Zsemlegombóc variációk: A zsemlegombócba keverhetsz pirított zsemlekockákat, dióbelet vagy aszalt gyümölcsöket is.
Tálalási javaslatok
A vegán vadas tökéletes főétel ünnepi alkalmakra vagy vasárnapi ebédre. Tálald friss zsemlegombóccal, tésztával (pl. spagetti, tagliatelle) vagy rizzsel. Díszítheted friss petrezselyemmel vagy kakukkfűvel. Mellé kínálhatsz savanyúságot, például kovászos uborkát vagy csemege uborkát.
Gyakori kérdések a vegán vadasról
- Mennyi ideig tárolható a vegán vadas? A hűtőben 3-4 napig tárolható.
- Lehet fagyasztani a vegán vadast? Igen, a vegán vadas fagyasztható. Fagyasztóban 2-3 hónapig tárolható.
- Mivel helyettesíthetem a növényi tejszínt? Ha nincs otthon növényi tejszín, használhatsz kókusztejet is, de számolj azzal, hogy a kókusz íze érezhető lesz. A házi készítésű kesudiótejszín is remek alternatíva.
Remélem, ez a recept segít abban, hogy elkészítsd a tökéletes vegán vadast! Jó étvágyat!