A modern élet tempója mellett gyakran nehéz időt szakítani az egészséges étkezésre. A diétás étrend betartása pedig még több odafigyelést igényel. Szerencsére léteznek olyan megoldások, amelyekkel időt spórolhatunk és a céljainkat is elérhetjük. Az egytálételek tökéletes választást jelentenek, hiszen egyszerre készülnek el bennük a fehérjék, a szénhidrátok és a zöldségek, így nem kell több edényt mosogatnunk, és a tápanyagbevitelünk is kiegyensúlyozott lesz.
Miért pont egytálétel?
Az egytálételek nemcsak praktikusak, de számos más előnnyel is rendelkeznek. Először is, rendkívül sokoldalúak. Szinte bármilyen alapanyagból készíthetünk egytálételt, így könnyen beilleszthetjük őket a meglévő diétánkba. Másodszor, egyszerű elkészíteni őket. A legtöbb recept mindössze néhány lépésből áll, és nem igényel különösebb szakértelmet. Harmadszor, remekül variálhatók. Ha unjuk az egyik receptet, könnyen kitalálhatunk valami újat a rendelkezésünkre álló alapanyagokból. Végül, de nem utolsósorban, maradékmentőek. Ha marad egy kis sült csirke, főtt rizs vagy párolt zöldség, mindet felhasználhatjuk egy finom egytálételhez.
Tippek a diétás egytálételek készítéséhez
Ahhoz, hogy az egytálétel valóban diétás legyen, érdemes néhány dologra odafigyelnünk. Először is, válasszunk sovány fehérjeforrásokat. A csirkemell, a pulykamell, a hal, a tofu és a hüvelyesek mind kiváló választások. Másodszor, a szénhidrátokból a komplexebb fajtákat részesítsük előnyben. A barna rizs, a quinoa, az édesburgonya és a teljes kiőrlésű tészta lassan felszívódó szénhidrátok, amelyek hosszabb ideig tartanak teltségérzetet. Harmadszor, ne spóroljunk a zöldségeken. A zöldségek rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, és segítenek csökkenteni az étel kalóriatartalmát. Negyedszer, használjunk egészséges zsiradékokat. Az olívaolaj, az avokádóolaj és a kókuszolaj mind jó választás, de mértékkel használjuk őket. Ötödször, óvatosan bánjunk a sóval és a cukorral. Próbáljunk inkább fűszerekkel és gyógynövényekkel ízesíteni az ételeket.
A legjobb diétás egytálétel receptek
Íme néhány bevált recept, amelyekkel időt spórolhatsz és a diétádat is tarthatod:
Csirkés-zöldséges quinoa
Ez a recept tele van fehérjével, rosttal és vitaminokkal. A quinoa egy teljes értékű fehérjeforrás, ami azt jelenti, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. A zöldségek pedig gondoskodnak a vitamin- és ásványianyag-bevitelről.
Hozzávalók:
- 1 csésze quinoa
- 2 csésze csirkehúsleves
- 2 csirkemellfilé
- 1 fej brokkoli
- 1 kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só, bors, fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
- A quinoát alaposan mossuk meg.
- A csirkemellfiléket kockázzuk fel.
- A brokkolit, a paprikát és a vöröshagymát aprítsuk fel.
- A fokhagymát zúzzuk össze.
- Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat.
- Pirítsuk meg a csirkemellfiléket.
- Adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, és pirítsuk üvegesre.
- Adjuk hozzá a brokkolit és a paprikát, és pároljuk pár percig.
- Adjuk hozzá a quinoát és a csirkehúslevest.
- Fűszerezzük sóval, borssal és egyéb fűszerekkel ízlés szerint.
- Forraljuk fel, majd vegyük le a lángot, és fedő alatt főzzük, amíg a quinoa megpuhul és a folyadék felszívódik (kb. 15-20 perc).
Lencsefőzelék
A lencse kiváló növényi fehérjeforrás és tele van rosttal, ami segít a vércukorszint stabilizálásában és a teltségérzet fenntartásában.
Hozzávalók:
- 250 g lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- Babérlevél
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A lencsét mossuk meg és áztassuk be legalább 30 percre.
- A vöröshagymát aprítsuk fel, a fokhagymát zúzzuk össze, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikázzuk fel.
- Egy fazékban hevítsük fel az olívaolajat.
- Pirítsuk meg a vöröshagymát üvegesre, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a sárgarépát, petrezselyemgyökeret.
- Szórjuk meg pirospaprikával.
- Adjuk hozzá a lencsét és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi.
- Tegyük bele a babérlevelet, fűszerezzük sóval, borssal.
- Főzzük, amíg a lencse megpuhul (kb. 30-40 perc).
Édesburgonya batáta serpenyő
Az édesburgonya remek alternatíva a hagyományos burgonyával szemben, mivel alacsonyabb a glikémiás indexe és magasabb a rosttartalma. Ez a serpenyős étel gyorsan elkészül és remekül variálható.
Hozzávalók:
- 2 nagy édesburgonya
- 1 kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 konzerv csicseriborsó
- 1 avokádó
- 2 evőkanál olívaolaj
- Chilipehely (opcionális)
- Só, bors, fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
- Az édesburgonyát hámozzuk meg és kockázzuk fel.
- A paprikát és a vöröshagymát aprítsuk fel.
- Az avokádót hámozzuk meg és kockázzuk fel.
- Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat.
- Pirítsuk meg az édesburgonyát, amíg megpuhul.
- Adjuk hozzá a paprikát és a vöröshagymát, és pároljuk pár percig.
- Adjuk hozzá a csicseriborsót és a chilipehelyt (ha használunk).
- Fűszerezzük sóval, borssal és egyéb fűszerekkel ízlés szerint.
- Tálaláskor szórjuk meg avokádóval.
További tippek az időspóroláshoz
Az egytálételek elkészítését még hatékonyabbá tehetjük, ha néhány további tippet is betartunk. Először is, készüljünk előre. A zöldségeket apríthatjuk, a fehérjéket pácolhatjuk, a gabonákat beáztathatjuk előre. Másodszor, használjunk konyhai gépeket. Egy robotgép, egy turmixgép vagy egy konyhai aprító nagyban megkönnyítheti a dolgunkat. Harmadszor, főzzünk nagyobb adagot. A maradékot eltehetjük a hűtőbe vagy a fagyasztóba, és egy másik napon megebédelhetjük vagy megvacsorázhatjuk.
Összegzés
Az egytálételek remek megoldást jelentenek azok számára, akik időt szeretnének spórolni és a diétájukat is szeretnék tartani. A receptek sokoldalúak, egyszerűen elkészíthetők és remekül variálhatók. A fentiekben bemutatott receptekkel könnyedén beillesztheted őket a mindennapi étrendedbe. Ne feledd, a diéta nem kell, hogy kínszenvedés legyen. Egy kis kreativitással és tervezéssel finom és egészséges ételeket készíthetsz, amelyek segítenek elérni a céljaidat.