Ki ne szeretné a finom, omlós sült húst ropogós krumplival? Az ínycsiklandó illatok, a családi asztalnál töltött meghitt pillanatok mind feledtetik a konyhában töltött időt. De valljuk be, a főzés utáni mosogatás senkinek sem a kedvenc része a programnak. Nos, van egy jó hírünk: ez a recept éppen a minimálisra csökkenti a mosogatnivalót, miközben maximális ízélményt garantál! Bemutatjuk az egytepsis sült hús krumplival receptet, ami nem csak egyszerű, de isteni finom is.
Miért pont egytepsis?
Az egytepsis receptek titka abban rejlik, hogy minden hozzávaló egyetlen edényben sül össze. Ez nem csak a mosogatást könnyíti meg, de az ízek is jobban összeérnek, mivel a hús és a zöldségek a szaftokban párolódnak. Ráadásul a sütőben való sütés kevésbé zsíros, mint a hagyományos serpenyős módszerek, így egy egészségesebb alternatívát kínál.
A tökéletes egytepsis sült hús krumplival recept
Ez a recept könnyen variálható, így kedved szerint alakíthatod az ízeket. Most egy alapreceptet mutatunk, amit aztán bátran kiegészíthetsz a saját kedvenceiddel.
Hozzávalók:
- Kb. 1 kg csont nélküli sertéskaraj vagy csirkemell filé (de akár comb is használható)
- 1,5 kg krumpli (tisztítva, kockára vágva)
- 2 nagy fej vöröshagyma (durvára vágva)
- 3-4 gerezd fokhagyma (összezúzva vagy apróra vágva)
- 2-3 szál sárgarépa (karikákra vágva)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 teáskanál piros paprika (édes vagy csípős ízlés szerint)
- Só, bors ízlés szerint
- Kb. 2 dl húsalaplé vagy víz
Elkészítés:
- A hús előkészítése: Ha sertéskarajt használsz, vágd kb. 2-3 cm vastag szeletekre. Ha csirkemellet, azt is érdemes vastagabb szeletekre vágni, hogy ne száradjon ki a sütés során. A húst sózd, borsozd, és szórd meg a piros paprikával.
- A zöldségek előkészítése: A krumplit hámozd meg és vágd kb. 2-3 cm-es kockákra. A vöröshagymát ne túl apróra vágd, a fokhagymát pedig zúzd össze vagy aprítsd fel. A sárgarépát karikázd fel.
- A tepsibe rendezés: Egy nagy tepsit (kb. 30×40 cm) kenj ki olívaolajjal. Terítsd el a tepsiben a krumplit, vöröshagymát és a sárgarépát. Szórd meg a zöldségeket sóval, borssal, rozmaringgal és kakukkfűvel.
- A hús elhelyezése: A zöldségek tetejére helyezd a hússzeleteket egyenletesen elosztva. A fokhagymát szórd a húsra és a zöldségek közé.
- Sütés: Öntsd a tepsibe a húsalaplevet vagy vizet. Fedd le a tepsit alufóliával. Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 60 percig.
- A fólia eltávolítása: 60 perc után vedd le az alufóliát, és süsd tovább a húst és a zöldségeket kb. 20-30 percig, vagy amíg a hús aranybarna nem lesz, és a krumpli megpuhul és megpirul. Ha a krumpli hamarabb pirulna, mint a hús megsülne, tegyél vissza a fóliát.
- Pihentetés: A sütés után hagyd a húst 10-15 percig pihenni, mielőtt felszeleteled. Ez segít abban, hogy a szaftok a húsban maradjanak, és még omlósabb legyen.
Variációk egy témára: Ízesítsd kedved szerint!
Az egytepsis sült hús krumplival recept nagy előnye, hogy rendkívül sokoldalú. Íme néhány ötlet, hogyan teheted még izgalmasabbá:
- Fűszerezés: A rozmaring és kakukkfű remek alapot adnak, de bátran kísérletezhetsz más fűszerekkel is. Próbáld ki a majorannát, a bazsalikomot, vagy akár egy kis curryport. A füstölt paprika is fantasztikus ízt ad.
- Zöldségek: A sárgarépa és a vöröshagyma mellett más zöldségeket is adhatsz a tepsibe. Gomba, paprika, cukkini, karfiol, brokkoli – mindegyik remekül passzol a sült húshoz.
- Húsfélék: A sertéskaraj és a csirkemell helyett használhatsz más húsféléket is. A csirkecomb, a pulykamell, vagy akár a kolbász is remek választás.
- Pácok: A húst sütés előtt bepácolhatod. Egy egyszerű páchoz keverj össze olívaolajat, citromlevet, fokhagymát és a kedvenc fűszereidet. A pácolás nem csak az ízeket mélyíti el, de a húst is puhábbá teszi.
- Szószok: Tálaláskor kínálhatsz mellé különféle szószokat. A tejfölös-fokhagymás szósz, a mustáros szósz, vagy egy egyszerű paradicsomszósz mind remekül illik a sült húshoz és a krumplihoz.
Tippek és trükkök a tökéletes eredményért
- Egyenletes vágás: Fontos, hogy a krumplit és a többi zöldséget nagyjából egyforma méretűre vágd, hogy egyenletesen süljenek meg.
- Ne zsúfold túl a tepsit: Ha túl sok a hozzávaló, a zöldségek párolódnak, nem pedig sülnek. Ha szükséges, inkább két tepsiben süsd.
- A hús pihentetése: Ne felejtsd el a húst sütés után pihentetni. Ez segít abban, hogy a szaftok a húsban maradjanak, és még omlósabb legyen.
- A krumpli megpirítása: Ha igazán ropogós krumplit szeretnél, a sütés vége felé vedd feljebb a hőfokot, és kapcsold be a grill funkciót. Figyelj, hogy ne égjen meg!
- A szaftok felhasználása: A tepsiben maradt szaftokat ne öntsd ki! Kínáld mellé mártásként, vagy használd fel egy másik ételhez.
Miért pont ez a recept?
Az egytepsis sült hús krumplival recept nem csak egyszerű és finom, de praktikus is. A minimális mosogatás mellett rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg. Ráadásul az ízek is jobban összeérnek, így egy igazán különleges ételt varázsolhatsz az asztalra. Készítsd el ezt a receptet, és garantáltan elnyered a családod és a barátaid tetszését!
Jó étvágyat kívánunk!