Az ősz beköszöntével nincs is jobb, mint egy illatos, meleg almás pite, ami betölti a lakást a fahéj és a sült alma édes illatával. De mi van akkor, ha laktózérzékeny vagy, vagy egyszerűen csak kerülöd a tejtermékeket? Ne aggódj, mert ez a laktózmentes almás pite recept pontosan neked szól! Nem csak könnyen elkészíthető, de ízében sem marad el a hagyományos verziótól. Sőt, talán még finomabb is!
Miért pont ez a recept?
Sok laktózmentes recept létezik, de ez a különleges valamiért. Nem csak a hozzávalók teszik, hanem a gondos elkészítés és a bevált praktikák, amikkel tökéletes eredményt érhetünk el. Ez a recept garantáltan nem fog csalódást okozni, legyen szó akár egy családi vasárnapi ebédről, vagy egy baráti összejövetelről.
A tökéletes laktózmentes almás pite titkai
A laktózmentes almás pite elkészítése nem bonyolult, de van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni:
- A tészta: A tökéletes omlós tészta titka a hideg vaj (vagy laktózmentes margarin) és a jeges víz. Ne dolgozzuk túl a tésztát, mert akkor kemény lesz.
- Az alma: Válasszunk savanykásabb almafajtákat, mint a Jonatán vagy a Granny Smith, ezek jobban harmonizálnak az édes tésztával.
- A fűszerek: Ne spóroljunk a fahéjjal, de nyugodtan kísérletezhetünk más fűszerekkel is, mint például a szerecsendió, a gyömbér vagy a szegfűszeg.
A laktózmentes almás pite recept
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 g liszt (pl. búzaliszt vagy gluténmentes lisztkeverék)
- 125 g laktózmentes margarin (jól lehűtve)
- 1 csipet só
- 50 g porcukor
- 4-5 evőkanál jeges víz
A töltelékhez:
- 1 kg alma (meghámozva, kimagozva, felszeletelve)
- 50 g cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér (elhagyható)
- 1 citrom leve
- 2 evőkanál laktózmentes tej (vagy növényi tej)
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
Elkészítés
- A tészta elkészítése: A lisztet, a sót és a porcukrot keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a hideg, kockákra vágott laktózmentes margarint, és morzsoljuk el a liszttel. Fokozatosan adjuk hozzá a jeges vizet, és gyúrjuk össze a tésztát. Formázzuk gombóccá, csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.
- A töltelék elkészítése: Az almát hámozzuk meg, magozzuk ki, és szeleteljük fel. Tegyük egy tálba, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a gyömbért (ha használjuk), és a citrom levét. Keverjük össze, és hagyjuk állni, amíg a tészta pihen.
- A pite összeállítása: A tésztát osszuk két részre (kb. 2/3 és 1/3 arányban). A nagyobbik részt nyújtsuk ki, és helyezzük egy kivajazott piteformába. Szórjuk meg a kukoricakeményítővel.
- A töltelék elhelyezése: A lecsepegtetett almát (a levét tegyük félre) egyenletesen terítsük el a tésztán. A félretett almalevet melegítsük fel, és keverjük bele a laktózmentes tejet. Öntsük a töltelékre.
- A pite tetejének elkészítése: A kisebbik tésztadarabot nyújtsuk ki, és vágjunk belőle csíkokat. A csíkokat rácsos mintában helyezzük a pite tetejére.
- Sütés: A pitét előmelegített sütőben, 180°C-on süssük kb. 45-50 percig, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takarjuk le alufóliával.
- Hűtés és tálalás: A pitét hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felszeletelnénk. Tálalhatjuk önmagában, vagy laktózmentes tejszínhabbal vagy vaníliafagyival.
Tippek és trükkök a tökéletes laktózmentes almás pitéhez
- Ha nincs időnk tésztát készíteni, használhatunk készen kapható laktózmentes leveles tésztát is.
- A töltelékbe tehetünk mazsolát, diót vagy mandulát is.
- A pitét sütés előtt lekenhetjük laktózmentes tejjel vagy tojássárgájával, hogy szép fényes legyen a teteje.
- A maradék pitét hűtőszekrényben tároljuk.
Variációk egy témára
Ez a recept remek alapot ad a kísérletezéshez. Próbáld ki a következő variációkat:
- Körtés pite: Alma helyett használj körtét.
- Áfonyás pite: Alma mellé keverj áfonyát.
- Sós karamellás almás pite: A tetejére locsolj sós karamell szószt.
A laktózmentes életmód és az édességek
A laktózmentes életmód nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk az édességekről. Számos remek recept létezik, amivel helyettesíthetjük a tejtermékeket, és továbbra is élvezhetjük a finom süteményeket. Ez a laktózmentes almás pite csak egy a sok közül!
Reméljük, hogy ez a recept elnyerte a tetszésedet, és te is elkészíted otthon. Jó sütést!
Megjegyzés: Mindig győződj meg arról, hogy a felhasznált hozzávalók valóban laktózmentesek, különösen a margarin és a növényi tej esetében.