Unod már a szokásos vasárnapi ebédeket? Szeretnél valami újat, izgalmasat, ami ráadásul nem igényel órákig tartó munkát a konyhában? Akkor a fűszeres burgonyaágyon sült csirke a tökéletes választás! Ez a recept nemcsak ízletes és tápláló, hanem rendkívül egyszerű is, hiszen minden egy tepsiben sül, így minimálisra csökkentve a mosogatnivalót.
Miért pont fűszeres burgonyaágyon sült csirke?
Ennek az ételnek az a varázsa, hogy a csirke szaftja és ízei átjárják a burgonyát, így egy fantasztikusan ízletes köretet kapunk. A fűszerezés pedig lehetővé teszi, hogy a saját ízlésünknek megfelelően alakítsuk a végeredményt. Ráadásul a burgonya és a csirke együtt egy komplett ebédet alkotnak, így nem kell külön körettel bajlódni.
Hozzávalók
A következőkre lesz szükséged:
- 1 egész csirke (kb. 1,5 kg)
- 1 kg burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1/2 teáskanál chilipehely (elhagyható)
- Só
- Bors
- Friss rozmaring vagy kakukkfű (elhagyható)
Előkészületek
Az előkészületek során fontos, hogy minden hozzávaló kéznél legyen, és megfelelően előkészítve:
- A csirkét alaposan mossuk meg, és töröljük szárazra papírtörlővel.
- A burgonyát hámozzuk meg, és vágjuk kb. 2-3 cm-es kockákra.
- A vöröshagymát pucoljuk meg, és vágjuk karikákra.
- A fokhagymát pucoljuk meg, és zúzzuk össze vagy aprítsuk finomra.
A Fűszerkeverék elkészítése
A fűszerkeverék a lélek ebben az ételben! Minél több fűszert használunk, annál intenzívebb lesz az ízélmény. A következőt keverd össze egy kis tálban:
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1/2 teáskanál chilipehely (elhagyható)
- Só (ízlés szerint)
- Bors (ízlés szerint)
Elkészítés lépésről lépésre
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütő esetén 160°C).
- Egy nagy tepsiben keverjük össze a felkockázott burgonyát, a vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és locsoljuk meg 1 evőkanál olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk.
- Terítsük el a burgonyát egyenletesen a tepsiben.
- A csirkét dörzsöljük be alaposan a maradék olívaolajjal, majd a korábban elkészített fűszerkeverékkel. Ügyeljünk arra, hogy mindenhol egyenletesen fedje a fűszer.
- Helyezzük a fűszeres csirkét a burgonyaágyra.
- Szórjuk meg a tetejét friss rozmaringgal vagy kakukkfűvel (elhagyható).
- Tegyük a tepsit a sütőbe, és süssük kb. 1-1,5 órán keresztül. A sütési idő függ a csirke méretétől és a sütő teljesítményétől.
- Időnként locsolgassuk meg a csirkét a tepsiben összegyűlt szafttal, hogy ne száradjon ki.
- Akkor van kész, ha a csirke bőre aranybarnára sült, és a húsa teljesen átsült (a combnál szúrva a lének tisztának kell lennie). A burgonya pedig puha és aranybarna.
Tálalás
A fűszeres burgonyaágyon sült csirkét tálalhatjuk közvetlenül a tepsiből, vagy átszedhetjük egy tálra. Kínálhatunk hozzá friss salátát, vagy savanyúságot. A legfontosabb, hogy azonnal fogyasszuk, amíg még meleg és ropogós!
Tippek és trükkök
- A fűszerezést bátran variálhatjuk a saját ízlésünknek megfelelően. Próbálkozhatunk például gyömbérrel, curryvel, vagy provence-i fűszerkeverékkel.
- A burgonya mellé tehetünk más zöldségeket is, például sárgarépát, paprikát, cukkinit, vagy hagymát.
- Ha szeretnénk, a csirke bőre ropogósabb legyen, az utolsó 15 percben kapcsoljuk be a sütő grill fokozatát. Figyeljünk oda, hogy ne égjen meg!
- A csirkét sütőzacskóban is megsüthetjük. Ebben az esetben a sütési idő rövidebb lesz, és a csirke még szaftosabb marad.
Miért érdemes kipróbálni?
Ez a recept azért nagyszerű, mert:
- Egyszerűen elkészíthető.
- Finom és tápláló.
- Komplett ebédet kínál.
- Minimálisra csökkenti a mosogatnivalót.
- Sokféleképpen variálható.
Próbáld ki te is a fűszeres burgonyaágyon sült csirkét, és garantáljuk, hogy a családod kedvence lesz! Jó étvágyat!