Az édesburgonya egy fantasztikus alapanyag, ami nem csak finom, hanem tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Ráadásul természetesen gluténmentes, így remek választás azok számára, akik kerülik a glutént. Ebben a cikkben bemutatunk néhány igazán ínycsiklandó és egyszerű gluténmentes édesburgonya receptet, amiket feltétlenül ki kell próbálnod!
Miért érdemes édesburgonyát fogyasztani?
Az édesburgonya nem csak a gluténmentes diéta részeként lehet hasznos, hanem számos egyéb jótékony hatással is rendelkezik:
- Magas tápérték: Gazdag A-vitaminban, C-vitaminban, káliumban és rostokban.
- Antioxidánsokban gazdag: Segít a szervezetnek a szabadgyökök elleni védekezésben.
- Vércukorszint szabályozása: A rostoknak köszönhetően lassabban szívódik fel, így kevésbé emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
- Sokoldalú: Édes és sós ételekhez is remekül passzol.
Gluténmentes Édesburgonya Recept Ötletek
Most pedig nézzük meg a recepteket! Bemutatunk egyszerű köreteket, főételeket és még desszerteket is!
1. Sült Édesburgonya Hasábburgonya
Ez egy klasszikus és egyszerű recept, amivel nem lehet mellélőni. Tökéletes köret, de akár önálló snackként is fogyaszthatod.
Hozzávalók:
- 2 nagy édesburgonya
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só
- Bors
- Opcionális fűszerek: paprika, fokhagymapor, rozmaring
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra.
- Hámozd meg az édesburgonyát, és vágd hasábokra.
- Egy tálban keverd össze az édesburgonyát az olívaolajjal, sóval, borssal és a választott fűszerekkel.
- Terítsd el egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Süsd 20-25 percig, vagy amíg aranybarna és puha nem lesz. Közben egyszer forgasd meg.
2. Édesburgonya Püré
Egy másik egyszerű, de annál finomabb köret. Tökéletes húsokhoz, halakhoz vagy akár zöldségekhez is.
Hozzávalók:
- 2 nagy édesburgonya
- 2 evőkanál vaj (vagy növényi alapú alternatíva a vegánoknak)
- 1/4 csésze tej (vagy növényi alapú alternatíva)
- Só
- Bors
Elkészítés:
- Hámozd meg és kockázd fel az édesburgonyát.
- Tedd egy lábasba, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje.
- Forrald fel, majd vedd vissza a lángot, és főzd puhára (kb. 15-20 perc).
- Szűrd le a vizet, és tedd vissza az édesburgonyát a lábasba.
- Add hozzá a vajat, a tejet, a sót és a borsot, majd törd össze egy krumplinyomóval vagy villával, amíg sima nem lesz.
3. Édesburgonya Leves
Egy krémes és ízletes leves, ami tökéletes a hidegebb napokra. Különféle fűszerekkel variálhatod az ízét.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 nagy édesburgonya, meghámozva és kockázva
- 4 csésze zöldségleves alaplé
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- Só
- Bors
- Opcionális: kókusztej a krémességhez
Elkészítés:
- Egy nagy lábasban hevíts fel olívaolajat.
- Add hozzá a hagymát és a fokhagymát, és párold üvegesre.
- Add hozzá az édesburgonyát, a zöldségleves alaplét, a gyömbért, a sót és a borsot.
- Forrald fel, majd vedd vissza a lángot, és főzd puhára (kb. 20 perc).
- Botmixerrel pürésítsd a levest, amíg sima nem lesz.
- Opcionálisan adj hozzá kókusztejet a krémességhez.
4. Édesburgonya és Fekete Bab Burger
Egy gluténmentes és növényi alapú burger, ami tele van ízzel és tápanyagokkal. Használhatsz gluténmentes bucit hozzá.
Hozzávalók:
- 1 nagy édesburgonya, megsütve vagy megfőzve és összetörve
- 1 doboz (400g) fekete bab, leöblítve és lecsepegtetve
- 1/2 csésze gluténmentes zsemlemorzsa
- 1/4 csésze apróra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál chili por
- 1/2 teáskanál kömény
- Só
- Bors
- Olívaolaj
- Gluténmentes burger bucik
- Kedvenc feltéteid (saláta, paradicsom, avokádó, stb.)
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverd össze az édesburgonyát, a fekete babot, a gluténmentes zsemlemorzsát, a vöröshagymát, a fokhagymát, a chili port, a köményt, a sót és a borsot.
- Formálj belőle burgereket.
- Hevíts fel olívaolajat egy serpenyőben, és süsd a burgereket mindkét oldalukon aranybarnára (kb. 5-7 perc oldalanként).
- Tálald gluténmentes burger bucikkal és a kedvenc feltéteiddel.
5. Édesburgonya Brownie (Gluténmentes)
Igen, édesburgonyából brownie is készülhet! Ráadásul gluténmentesen is elkészíthető, és még egészségesebb is a hagyományos verziónál.
Hozzávalók:
- 1 csésze sült édesburgonya püré
- 1/2 csésze olvasztott kókuszolaj
- 1/2 csésze kakaópor
- 1/2 csésze kókuszvirág cukor (vagy más édesítőszer)
- 2 tojás (vagy vegán tojáspótló)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 csésze gluténmentes lisztkeverék
- Opcionális: csokoládé darabok
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
- Egy tálban keverd össze az édesburgonya pürét, a kókuszolajat, a kakaóport, a kókuszvirág cukrot, a tojásokat és a vanília kivonatot.
- Egy másik tálban keverd össze a sütőport, a sót és a gluténmentes lisztkeveréket.
- Add a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókhoz, és keverd össze, amíg épphogy össze nem áll.
- Opcionálisan adj hozzá csokoládé darabokat.
- Öntsd a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
- Süsd 20-25 percig, vagy amíg a közepe megszilárdul.
- Hűtsd le teljesen, mielőtt felszeleteled.
Tippek a gluténmentes édesburgonya receptek elkészítéséhez
- Válassz minőségi édesburgonyát: Keresd a kemény, sima héjú, sérülésmentes darabokat.
- Kísérletezz a fűszerekkel: Az édesburgonya nagyon jól harmonizál a fahéjjal, a gyömbérrel, a szerecsendióval, a chili porral és a köménnyel is.
- Ne spórolj az olajjal: A sült édesburgonya akkor lesz igazán finom, ha elegendő olajjal sütöd.
- Használj megbízható gluténmentes lisztkeveréket: A gluténmentes lisztkeverékek minősége változó lehet, ezért érdemes kipróbálni többfélét, hogy megtaláld a kedvencedet.
Reméljük, hogy ez a gyűjtemény inspirációt adott neked, és kipróbálsz néhány gluténmentes édesburgonya receptet. Jó étvágyat!