Ki ne szeretne egy finom, grillezett vacsorát? A nyár a grillezés szezonja, de valljuk be, a hétköznapi rohanásban nem mindig van időnk órákat a grill mellett állni. Aggodalomra semmi ok, mert összegyűjtöttem néhány gyorsan elkészülő grillezett receptet, amelyekkel percek alatt varázsolhatunk ínycsiklandó fogásokat az asztalra!
Miért grillezünk?
A grillezés nem csak egy ételkészítési mód, hanem egy életérzés. Összehozza a családot és a barátokat, a friss levegőn, a tűz ropogása mellett eltöltött idő pedig felbecsülhetetlen. A grillezett ételek ráadásul ízletesebbek és egészségesebbek is lehetnek, hiszen kevesebb zsiradékot használunk, mint a sütésnél vagy a főzésnél. A grillezés előnyei közé tartozik még a gyors elkészítési idő, a sokoldalúság és a könnyű takarítás.
A tökéletes grill kiválasztása
Mielőtt belevágnánk a receptekbe, nem árt tisztázni, milyen grillen fogunk sütni. A választék óriási: faszenes, gázos, elektromos… Melyik a legjobb a gyors grillezéshez? A gázgrill és az elektromos grill a legkényelmesebbek, hiszen pillanatok alatt felforrósodnak és könnyen szabályozható a hőmérsékletük. A faszenes grill a füstös íz miatt lehet vonzó, de a felfűtése több időt vesz igénybe. Ha igazán gyors megoldást keresünk, a kontaktgrill is jó választás lehet, különösen szendvicsekhez és kisebb húsokhoz.
Gyors receptek a grillre
1. Citromos-fűszeres csirkemell
Ez a recept egyszerű, mégis ínycsiklandó. A csirkemell gyorsan elkészül a grillen, és a citromos-fűszeres pácolás igazán különlegessé teszi.
Hozzávalók:
- 4 db csirkemell filé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 2 gerezd fokhagyma (zúzva)
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Keverjük össze az olívaolajat, a citromlevet és héját, a fokhagymát, az oregánót, a bazsalikomot, a sót és a borsot egy tálban.
- Tegyük a csirkemell filéket egy zárható zacskóba vagy edénybe, és öntsük rá a páclét. Alaposan forgassuk össze, hogy a hús mindenhol be legyen fedve.
- Hűtőben pácoljuk legalább 30 percig, de akár több órán át is.
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- Grillezzük a csirkemelleket oldalanként 5-7 percig, amíg átsülnek.
2. Fűszeres lazac steak
A lazac az egyik legegészségesebb és leggyorsabban elkészíthető hal, ami grillezve is remekül működik.
Hozzávalók:
- 4 szelet lazac steak
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1/2 teáskanál fokhagymapor
- 1/2 teáskanál vöröshagymapor
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Keverjük össze az olívaolajat, a füstölt paprikát, a fokhagymaport, a vöröshagymaport, a sót és a borsot egy kis tálban.
- Kenjük be a lazac steak-eket a fűszeres olajjal.
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- Grillezzük a lazac steak-eket oldalanként 3-5 percig, amíg átsülnek.
3. Grillezett zöldségek
A grillezett zöldségek nem csak köretként, hanem önálló fogásként is megállják a helyüket. Pillanatok alatt elkészülnek, és rengeteg variáció létezik.
Hozzávalók:
- 1 cukkini (szeletelve)
- 1 paprika (kockázva)
- 1 vöröshagyma (cikkezve)
- 1 padlizsán (szeletelve)
- Gomba (szeletelve)
- Olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
- Opcionális: balzsamecet
Elkészítés:
- Keverjük össze a zöldségeket egy tálban, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk.
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- Grillezzük a zöldségeket 5-10 percig, amíg megpuhulnak és enyhén megpirulnak.
- Tálalás előtt locsoljuk meg balzsamecettel (opcionális).
4. Grillezett pita kenyér
A pita kenyér egy sokoldalú alapanyag, amit grillezve is használhatunk. Készíthetünk belőle szendvicset, vagy kínálhatjuk mártogatóssal.
Hozzávalók:
- 4 db pita kenyér
- Olívaolaj
- Fűszernövények (pl. petrezselyem, oregánó)
Elkészítés:
- Keverjük össze az olívaolajat a fűszernövényekkel.
- Kenjük meg a pita kenyereket a fűszeres olajjal.
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- Grillezzük a pita kenyereket oldalanként 1-2 percig, amíg megpirulnak.
5. Grillezett ananász
Egy édes lezárásként próbáljuk ki a grillezett ananászt. Egyszerű, de nagyszerű desszert!
Hozzávalók:
- 1 ananász (karikákra vágva)
- Barna cukor
- Fahéj
Elkészítés:
- Szórjuk meg az ananász karikákat barna cukorral és fahéjjal.
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- Grillezzük az ananász karikákat oldalanként 2-3 percig, amíg karamellizálódnak.
Tippek a gyors grillezéshez
- Használjunk előre pácolt húsokat, vagy készítsük el a páclevet előre.
- Vágjuk a zöldségeket kisebb darabokra, hogy gyorsabban átsüljenek.
- Használjunk grillkosarat a kisebb zöldségekhez, hogy ne essenek le a rácsok közé.
- Ne hagyjuk a grillt felügyelet nélkül.
- Tartsuk tisztán a grillt, hogy a következő alkalommal is gyorsan tudjunk grillezni.
Grillezés biztonságosan
A grillezés nagyszerű szórakozás, de fontos, hogy betartsuk a biztonsági előírásokat. Soha ne hagyjuk a grillt felügyelet nélkül, és tartsuk távol a gyerekeket és a háziállatokat. Győződjünk meg arról, hogy a grill stabilan áll, és ne használjunk gyúlékony anyagokat a begyújtáshoz. Ha gázgrillt használunk, ellenőrizzük a csöveket, hogy nincsenek-e rajtuk repedések vagy sérülések. Faszenes grill esetén gondoskodjunk a megfelelő szellőzésről, és soha ne grillezünk zárt térben.
Összegzés
A gyors grillezett receptek remek megoldást nyújtanak a rohanó hétköznapokra. Kísérletezzünk bátran a különböző alapanyagokkal és fűszerekkel, hogy megtaláljuk a kedvenc kombinációinkat. A lényeg, hogy élvezzük a grillezést, és varázsoljunk finom ételeket az asztalra könnyedén és gyorsan!