A hagymás-mustáros sertéskaraj tepsiben sütve, burgonyával egy igazi klasszikus, ami sosem megy ki a divatból. Egyszerű elkészíteni, laktató, és garantáltan leveszi a lábáról a családot vagy a vendégeket. Ebben a cikkben részletesen bemutatom a receptet, megosztok néhány trükköt a tökéletes eredmény érdekében, és adok tippeket a variációkra is.
Miért éppen hagymás-mustáros sertéskaraj?
A válasz egyszerű: mert isteni! A sertéshús szaftossága, a hagyma édeskés íze, és a mustár pikantériája tökéletes harmóniát alkotnak. A tepsiben sült burgonya pedig nem csak köretként funkcionál, hanem a hús szaftját magába szívva válik ellenállhatatlanul finommá. Ez az étel ráadásul nagyon sokoldalú: hétköznapi vacsorára éppúgy tökéletes, mint egy ünnepi alkalomra.
Hozzávalók
Lássuk, mire lesz szükségünk a tökéletes hagymás-mustáros sertéskarajhoz:
- 1 kg sertéskaraj (egyben vagy szeletelve)
- 1 kg burgonya
- 4-5 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 evőkanál mustár (ízlés szerint lehet csípős vagy édes)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 dl olaj vagy zsír
- Só
- Bors
- Őrölt kömény (opcionális)
- Szárított majoránna (opcionális)
- Friss petrezselyem (a tálaláshoz)
Előkészületek
Mielőtt nekilátnánk a sütésnek, el kell végeznünk néhány előkészületet:
- A hús előkészítése: Ha egyben van a karaj, szeleteljük fel kb. 1,5-2 cm vastagságú szeletekre. Klopfoljuk ki a szeleteket óvatosan, hogy egyenletes vastagságúak legyenek. Ez elősegíti az egyenletes sütést és puhább lesz a hús. Sózzuk, borsozzuk a szeleteket.
- A burgonya előkészítése: Hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk fel nagyobb kockákra vagy cikkekre. Öblítsük le, és szárítsuk meg.
- A hagyma előkészítése: Hámozzuk meg a vöröshagymát, és vágjuk fel karikákra vagy félkarikákra. A fokhagymát zúzzuk össze vagy aprítsuk fel.
- A pácolás: Egy tálban keverjük össze a mustárt, az összetört fokhagymát, kevés olajat, sót, borsot, köményt és majoránnát (ha használunk). Kenjük be alaposan a hús szeleteket a páccal. Hagyjuk a húst a pácban legalább 30 percig, de a legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. Minél tovább pácolódik, annál ízletesebb lesz.
A hagymás-mustáros sertéskaraj elkészítése
Most jön a lényeg, a sütés! Kövessük lépésről lépésre:
- A sütő előmelegítése: Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütőben).
- A tepsibe rétegezés: Kenjünk ki egy nagy tepsit olajjal vagy zsírral. Terítsük el a tepsi alján a felkarikázott hagymát. Erre fektessük rá a bepácolt hússzeleteket. A hús szeleteket fedjük be a maradék páccal.
- A burgonya hozzáadása: A hús köré szórjuk a felkockázott burgonyát. Locsoljuk meg a burgonyát kevés olajjal, és sózzuk, borsozzuk.
- A sütés: Tegyük a tepsit a sütőbe, és süssük kb. 60-75 percig, vagy amíg a hús és a burgonya meg nem puhul, és a hús aranybarnára nem sül. A sütési idő függ a hússzeletek vastagságától és a sütő teljesítményétől. A sütés felénél érdemes megfordítani a hússzeleteket és a burgonyát, hogy egyenletesen süljenek. Ha a teteje nagyon pirulna, takarjuk le alufóliával.
- Pihentetés: Sütés után hagyjuk a húst pihenni 10-15 percig a tepsiben, mielőtt felszeletelnénk. Ez segít abban, hogy a hús szaftos maradjon.
Tálalás
Tálaljuk a hagymás-mustáros sertéskarajt frissen, a tepsiben sült burgonyával. Szórjuk meg friss, aprított petrezselyemmel. Kínálhatunk hozzá savanyúságot (pl. savanyú uborkát, csalamádét) vagy salátát.
Tippek és trükkök
- A hús minősége: A végeredmény nagyban függ a hús minőségétől. Válasszunk friss, szép színű sertéskarajt.
- A pácolás fontossága: Ne spóroljunk a pácolási idővel! Minél tovább pácolódik a hús, annál ízletesebb lesz.
- A sütési idő: A sütési idő függ a hússzeletek vastagságától és a sütő teljesítményétől. Ellenőrizzük a húst villával: ha könnyen átszalad rajta, akkor kész.
- A szaftos hús titka: A sütés végén hagyjuk a húst pihenni a tepsiben, hogy a szaft visszahúzódjon a húsba.
- A variációk lehetősége: A receptet könnyedén variálhatjuk. Adhatunk hozzá más zöldségeket is a tepsibe (pl. sárgarépát, paprikát, cukkinit). A mustárt lecserélhetjük más fűszerekre (pl. fűszerpaprikára, rozmaringra). A burgonya helyett süthetünk édesburgonyát is.
Variációk
Íme néhány ötlet a hagymás-mustáros sertéskaraj variációira:
- Fűszeres változat: Adjuk a páchoz fűszerpaprikát, chilit vagy borsikafüvet.
- Zöldséges változat: Tegyünk a tepsibe a burgonya mellé sárgarépát, paprikát, cukkinit vagy gombát.
- Tejszínes változat: A sütés vége felé öntsünk a tepsibe egy kis tejszínt, hogy még krémesebb legyen az étel.
- Sörös változat: A hús alá öntsünk egy kis sört sütés előtt. Ez különleges ízt ad neki.
Összegzés
A hagymás-mustáros sertéskaraj tepsiben sütve, burgonyával egy egyszerű, de nagyszerű étel, ami garantáltan sikert arat. Próbáljuk ki a receptet, és kísérletezzünk bátran a variációkkal! Jó étvágyat!