Ki ne szeretné a pizzát? De a klasszikus, tésztától roskadozó, sajttól csöpögő változat nem éppen a diéta legjobb barátja. De mi lenne, ha azt mondanám, hogy van megoldás? Készítsünk együtt diétás pizzát, ami finom, laktató és nem teszi tönkre a fogyókúrádat!
Miért érdemes diétás pizzát készíteni?
A hagyományos pizza rengeteg kalóriát, szénhidrátot és zsírt tartalmaz, köszönhetően a fehér lisztből készült tésztának, a zsíros sajtnak és a sokszor túl zsíros feltéteknek. A diétás pizza viszont lehetővé teszi, hogy élvezd a pizza ízét anélkül, hogy bűntudatot éreznél. A titok a megfelelő alapanyagok kiválasztásában és a kreatív receptúrákban rejlik.
A diétás pizza alapjai
A diétás pizza elkészítésének legfontosabb elemei:
- A tészta: Ez a legkritikusabb pont. A hagyományos liszt helyett használhatsz alacsony szénhidráttartalmú alternatívákat.
- A szósz: Kerüld a cukrozott, bolti szószokat. Készíts sajátot friss paradicsomból és fűszerekből.
- A sajt: A zsíros sajtok helyett válassz alacsony zsírtartalmú mozzarella vagy fetát.
- A feltétek: A zöldségek a legjobb barátaid! Ne spórolj a zöldségekkel, de figyelj a húsfélék mennyiségére és válassz sovány húsokat.
Tészta alternatívák: Alacsony szénhidráttartalmú pizza alapok
A hagyományos pizza tészta helyett rengeteg alternatívát kipróbálhatsz, amik segítenek csökkenteni a szénhidrátbevitelt:
Karfiol pizza tészta
Ez a talán legnépszerűbb diétás pizza tészta. Elkészítése kicsit macerás, de az eredmény megéri.
Hozzávalók:
- 1 közepes karfiol
- 1 tojás
- 50g reszelt mozzarella
- Fűszerek: só, bors, fokhagymapor, oregánó
Elkészítés:
- A karfiolt rózsáira szedjük, és aprítógépben vagy reszelőn finomra aprítjuk.
- A karfiolt mikrohullámú sütőben 5-8 percig pároljuk, vagy forró vízben 5 percig főzzük, majd alaposan kinyomkodjuk a vizet belőle.
- A kinyomkodott karfiolt összekeverjük a tojással, a mozzarellával és a fűszerekkel.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, és 180°C-on 15-20 percig elősütjük.
- Ezután megkenjük a szósszal, rátesszük a feltéteket, és további 10-15 percig sütjük, amíg a sajt megolvad és a tészta aranybarna nem lesz.
Cukkini pizza tészta
Hasonló a karfiol pizzához, de a cukkini íze kevésbé domináns.
Hozzávalók:
- 1 közepes cukkini
- 1 tojás
- 50g reszelt mozzarella
- Fűszerek: só, bors, fokhagymapor, oregánó
Elkészítés:
- A cukkinit lereszeljük, és alaposan kinyomkodjuk a vizet belőle.
- A kinyomkodott cukkinit összekeverjük a tojással, a mozzarellával és a fűszerekkel.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, és 180°C-on 15-20 percig elősütjük.
- Ezután megkenjük a szósszal, rátesszük a feltéteket, és további 10-15 percig sütjük, amíg a sajt megolvad és a tészta aranybarna nem lesz.
Zabpehely pizza tészta
Ez a tészta kicsit magasabb szénhidráttartalmú, de rostban gazdag és laktató.
Hozzávalók:
- 100g zabpehely
- 100ml víz
- 1 tojás
- Fűszerek: só, bors, fokhagymapor, oregánó
Elkészítés:
- A zabpelyhet összekeverjük a vízzel és hagyjuk állni 10 percig.
- Hozzáadjuk a tojást és a fűszereket.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, és 180°C-on 15-20 percig elősütjük.
- Ezután megkenjük a szósszal, rátesszük a feltéteket, és további 10-15 percig sütjük, amíg a sajt megolvad és a tészta aranybarna nem lesz.
Teljes kiőrlésű lisztből készült pizza tészta
Ha nem szeretnél teljesen lemondani a lisztről, a teljes kiőrlésű liszt egy jó kompromisszum. Magasabb rosttartalma miatt lassabban emeli a vércukorszintet.
Hozzávalók:
- 150g teljes kiőrlésű liszt
- 100ml langyos víz
- 1 teáskanál olívaolaj
- Fél csomag szárított élesztő
- Fűszerek: só, bors
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a sóval és a borssal.
- A langyos vízben feloldjuk az élesztőt.
- A liszthez adjuk a vizet és az olívaolajat, és alaposan összegyúrjuk.
- Letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük 1 órán keresztül.
- A tésztát kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a szósszal, rátesszük a feltéteket, és 200°C-on 15-20 percig sütjük.
Diétás pizza szósz: Készítsd el otthon!
A bolti pizza szószok tele vannak cukorral és adalékanyagokkal. Készíts helyette sajátot friss paradicsomból!
Hozzávalók:
- 500g friss paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- Fűszerek: só, bors, oregánó, bazsalikom
Elkészítés:
- A paradicsomot meghámozzuk és felkockázzuk.
- Az olívaolajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát.
- Hozzáadjuk a paradicsomot és a fűszereket.
- Alacsony lángon főzzük, amíg a paradicsom megpuhul és a szósz besűrűsödik.
- Turmixgéppel pürésítjük.
Diétás pizza feltétek: A kreativitásé a főszerep!
A feltétekkel igazán kiélheted a kreativitásodat. Válassz friss zöldségeket, sovány húsokat és alacsony zsírtartalmú sajtot.
Jó választás:
- Paradicsom
- Paprika
- Hagyma
- Gomba
- Brokkoli
- Spenót
- Csirkemell
- Pulykamell
- Sonka (sovány)
- Feta sajt
- Mozzarella (alacsony zsírtartalmú)
Kerüld:
- Szárazkolbász
- Szalami
- Bacon
- Magas zsírtartalmú sajtok (pl. cheddar, gouda)
- Olajban eltett zöldségek
Recept ötletek diétás pizzához
- Zöldséges pizza: Karfiol tészta, paradicsomszósz, mozzarella, paprika, gomba, hagyma, brokkoli
- Csirkés pizza: Cukkini tészta, paradicsomszósz, mozzarella, csirkemell, kukorica, paprika
- Gombás-sonkás pizza: Teljes kiőrlésű tészta, paradicsomszósz, mozzarella, sonka, gomba
- Görög pizza: Karfiol tészta, paradicsomszósz, feta sajt, olívabogyó, paradicsom, hagyma
Tippek a tökéletes diétás pizzához
- Ne spórolj a zöldségekkel!
- Használj friss fűszereket!
- Süssd a pizzát magas hőfokon, hogy a tészta ropogós legyen!
- Kísérletezz bátran az alapanyagokkal!
- Élvezd a finom és egészséges pizzát!
A diétás pizza nem kell, hogy kompromisszum legyen az íz terén. A megfelelő alapanyagokkal és egy kis kreativitással ugyanolyan finom, sőt, talán még finomabb is lehet, mint a hagyományos pizza. Próbáld ki a recepteket, és találd meg a saját kedvenced!