A párizsi szelet sokak kedvence, gyerekkorunk ízeit idézi. De valljuk be, sokszor csalódást okoz: vagy túl zsíros, vagy a panír leválik, vagy éppen íztelen. Ebben a cikkben elárulom, hogyan készíthetsz te is otthon tökéletes, ropogós, és ízletes párizsi szeletet, ami ráadásul nem is rántott hús! Igen, jól olvasod, van különbség!
Mi a különbség a rántott hús és a párizsi szelet között?
Elsőre talán nem tűnik nagynak a különbség, mindkettő panírozott, sült hús. De a párizsi szelet titka a tésztában rejlik! Míg a rántott húst lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, addig a párizsi szeletet egy speciális, folyékony tésztába mártjuk. Ez a tészta adja azt a jellegzetes, ropogós, mégis puha külsőt, ami annyira szerethetővé teszi ezt az ételt.
A tökéletes párizsi szelet receptje lépésről lépésre
Most pedig nézzük a receptet, amivel te is mesteri párizsi szeletet varázsolhatsz az asztalra. Fontos a minőségi alapanyagok használata, és a pontos követés, de ne aggódj, nem bonyolult!
Hozzávalók:
- 600 g sertés karaj (vagy csirkemell)
- 150 g finomliszt
- 2 db tojás
- 150 ml tej
- Só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál fokhagymapor (opcionális)
- Bő olaj a sütéshez
Előkészületek:
- A húst mossuk meg, töröljük szárazra, és vágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre.
- A hússzeleteket klopfoljuk ki vékonyra, de ne túl erősen, hogy ne szakadjon el.
- Sózzuk, borsozzuk a hússzeleteket, és ha szeretjük, szórjuk meg egy kevés fokhagymaporral.
A tészta elkészítése:
- Egy tálban keverjük össze a lisztet, a tojásokat, és a tejet. Fontos, hogy csomómentes legyen a tészta. Használhatunk habverőt vagy botmixert a tökéletes állag eléréséhez.
- A tészta állaga legyen sűrű palacsintatészta szerű. Ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kevés tejet, ha túl híg, akkor egy kevés lisztet.
- Ízlés szerint a tésztát is fűszerezhetjük egy kevés sóval, borssal, vagy akár pirospaprikával.
A sütés:
- Öntsünk bő olajat egy serpenyőbe, és hevítsük fel közepes lángon. Fontos, hogy az olaj elég forró legyen, de ne füstöljön!
- Mártsuk a hússzeleteket a tésztába, úgy, hogy teljesen befedje.
- Óvatosan helyezzük a tésztás hússzeleteket a forró olajba. Ne tegyünk túl sok szeletet egyszerre a serpenyőbe, mert lehűti az olajat, és a párizsi szelet nem lesz ropogós.
- Süssük a hússzeleteket mindkét oldalukon aranybarnára, kb. 2-3 percig oldalanként.
- A kész párizsi szeletet szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
Tippek és trükkök a tökéletes végeredményért:
- Hústípus: A sertés karaj mellett csirkemellből, pulykamellből vagy akár borjúhúsból is készíthető párizsi szelet. Mindegyik húsnak megvan a maga előnye, próbáld ki, melyik a kedvenced!
- A tészta ízesítése: Kísérletezz a tészta ízesítésével! Adhatsz hozzá reszelt sajtot, apróra vágott petrezselymet, vagy akár egy kis chilit is.
- A sütés hőmérséklete: A megfelelő sütési hőmérséklet elengedhetetlen a ropogós végeredményhez. Ha az olaj nem elég forró, a párizsi szelet megszívja magát olajjal. Ha túl forró, akkor hamar megég.
- A tészta sűrűsége: A tészta sűrűsége is fontos. Ha túl híg, a tészta lefolyik a húsról, ha túl sűrű, akkor vastag és nehéz lesz a panír.
- Tálalás: A párizsi szeletet tálalhatjuk körettel, salátával, vagy akár szendvicsként is. A klasszikus köret a hasábburgonya és a tartármártás, de a rizs, a burgonyapüré, vagy egy friss saláta is remek választás.
Gyakori hibák és hogyan kerüljük el őket:
- Leváló panír: Ha a panír leválik a húsról, annak több oka is lehet. Lehet, hogy a hús nem volt elég száraz, a tészta túl híg volt, vagy az olaj nem volt elég forró. Mindig töröljük szárazra a húst, figyeljünk a tészta állagára, és a sütési hőmérsékletre.
- Túl zsíros párizsi szelet: Ha a párizsi szelet túl zsíros, annak az az oka, hogy az olaj nem volt elég forró, és a hús megszívta magát olajjal. Mindig várjuk meg, amíg az olaj megfelelően felmelegszik, mielőtt beletesszük a húst. Sütés után pedig feltétlenül szedjük papírtörlőre a szeleteket.
- Égett panír: Ha a panír hamar megég, annak az az oka, hogy az olaj túl forró volt. Csökkentsük a lángot, és figyeljünk rá, hogy a párizsi szelet mindkét oldala egyenletesen süljön meg.
Variációk egy témára:
A párizsi szelet remek alap, amit számtalan módon variálhatunk. Íme néhány ötlet:
- Sajtos párizsi szelet: A tésztába keverjünk reszelt sajtot, vagy a húsra tegyünk egy szelet sajtot, mielőtt bemártjuk a tésztába.
- Fűszeres párizsi szelet: A tésztát ízesíthetjük különböző fűszerekkel, például pirospaprikával, curryvel, vagy gyömbérrel.
- Zöldfűszeres párizsi szelet: A tésztába keverjünk apróra vágott zöldfűszereket, például petrezselymet, snidlinget, vagy bazsalikomot.
Összegzés:
A párizsi szelet elkészítése nem ördöngösség, csak néhány fontos dologra kell odafigyelni. A minőségi alapanyagok, a megfelelő tészta állag, és a megfelelő sütési hőmérséklet garantálja a ropogós, ízletes végeredményt. Kísérletezz a különböző ízesítésekkel, és találd meg a saját kedvencedet! Jó étvágyat!