A csülök Pékné módra az egyik legnépszerűbb magyar étel, ami nem véletlenül bír ekkora rajongótáborral. A ropogós bőr, a szaftos hús és a mellette sült, ízletes zöldségek harmóniája egyszerűen ellenállhatatlan. De ahhoz, hogy igazán tökéletes eredményt érjünk el, van néhány trükk, amit érdemes betartani. Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk a folyamaton, hogy te is elkészíthesd a valaha volt legjobb tepsiben sült csülök változatát.
Miért a Pékné módra?
A „Pékné módra” jelző azt jelenti, hogy a húst zöldségekkel együtt, a sütőben sütjük meg. Ez a módszer biztosítja, hogy a hús ne száradjon ki, hanem a zöldségek levével, ízeivel átitatva szaftos és ízletes maradjon. Ráadásul a zöldségek is fantasztikusan finomak lesznek, átvéve a hús aromáját.
A tökéletes alapanyagok kiválasztása
A jó alapanyagok fél siker. Ha a csülök nem jó minőségű, hiába a legjobb recept, nem lesz tökéletes az eredmény. Mire figyeljünk?
- Csülök: Válasszunk szép, húsos, nem túl zsíros csülök darabokat. A bőr legyen szép világos, egyenletes. Ha van rá lehetőség, kérjünk hentestől frisset, de a jó minőségű, előre csomagolt termékek is megfelelőek lehetnek. Egy főre körülbelül 250-300 gramm csülökkel számoljunk.
- Zöldségek: A klasszikus Pékné módra zöldségei a burgonya, a hagyma és a sárgarépa. Ezeket mindenképpen szerezzük be. Kiegészíthetjük még gyökérzöldséggel, zellerrel, esetleg egy kis paprikával, paradicsommal is. A lényeg, hogy friss, szezonális zöldségeket válasszunk.
- Fűszerek: A só, bors, fokhagyma és a kömény a legfontosabb fűszerek. Ezen kívül használhatunk majoránnát, babérlevelet, vagy akár egy kis őrölt pirospaprikát is. Ne feledkezzünk meg a friss petrezselyemzöldről sem, amivel a végén megszórjuk az ételt.
- Zsír: A sütéshez használhatunk sertészsírt, olajat, vagy akár a csülökről lecsöpögő zsírt is. A sertészsír adja a legautentikusabb ízt, de az olajjal is finom eredményt érhetünk el.
A csülök előkészítése
A csülök előkészítése kulcsfontosságú a végeredmény szempontjából. Ezzel biztosítjuk, hogy a hús egyenletesen süljön át, és a bőr ropogós legyen.
- Tisztítás: Alaposan mossuk meg a csülököt hideg vízben. Szükség esetén kaparjuk le a bőrét, és távolítsuk el a szőrszálakat.
- Beáztatás (opcionális): Ha van időnk, érdemes a csülököt egy éjszakára hideg vízbe áztatni. Ez segít eltávolítani a felesleges sót és a vér maradványait, így a hús még finomabb lesz.
- Előfőzés (javasolt): Bár nem kötelező, az előfőzés sokat javít a végeredményen. Tegyük a csülököt egy nagy fazékba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, adjuk hozzá a fűszereket (só, bors, babérlevél, fokhagyma) és forraljuk fel. Ezután vegyük takarékra a lángot, és főzzük körülbelül 1-1,5 órán át, amíg a hús megpuhul, de még nem esik szét.
- Bőr előkészítése: Az előfőzés után vegyük ki a csülököt a főzővízből, és hagyjuk kissé kihűlni. Éles késsel vagdossuk be a bőrét rácsos mintával. Vigyázzunk, hogy ne vágjunk bele a húsba! Ezután dörzsöljük be sóval, borssal és őrölt köményel.
A Pékné módra zöldségek előkészítése
Amíg a csülök fő, elkészíthetjük a zöldségeket.
- Pucolás: Pucoljuk meg a burgonyát, a sárgarépát, a hagymát és a többi zöldséget.
- Darabolás: Vágjuk a zöldségeket nagyobb darabokra. A burgonyát cikkekre, a sárgarépát karikákra vagy hasábokra, a hagymát negyedekre vagy cikkekre vágjuk. A lényeg, hogy a darabok nagyjából egyforma méretűek legyenek, hogy egyenletesen süljenek meg.
- Fűszerezés: Tegyük a zöldségeket egy nagy tálba, locsoljuk meg olajjal vagy sertészsírral, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg őrölt köményel. Alaposan keverjük össze, hogy a fűszerek egyenletesen bevonják a zöldségeket.
Sütés Pékné módra: A szaftosság titka
Elérkeztünk a lényeghez: a sütéshez! Itt dől el, hogy mennyire lesz szaftos és ízletes a csülök Pékné módra.
- Előkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (légkeveréses sütőben 160 fokra). Kenjünk ki egy nagy tepsit zsírral.
- Rétegezés: Terítsük el a zöldségeket a tepsiben egyenletesen. Helyezzük a csülököt a zöldségek tetejére, bőrrel felfelé.
- Folyadék hozzáadása: Öntsünk a tepsibe körülbelül 1-2 dl vizet vagy húslevest. Ez segít a zöldségeknek párolódni, és megakadályozza, hogy a csülök kiszáradjon.
- Sütés: Tegyük a tepsit a sütőbe, és süssük körülbelül 1,5-2 órán át, amíg a csülök bőre ropogósra sül, és a hús teljesen megpuhul. Fontos, hogy időnként meglocsoljuk a csülököt a tepsiben összegyűlt szafttal. Ha a bőre túl gyorsan barnulna, takarjuk le alufóliával.
- Párolás (opcionális): Ha még szaftosabb eredményt szeretnénk elérni, az első órában takarjuk le a tepsit alufóliával. Az utolsó 30-40 percben vegyük le a fóliát, hogy a bőr ropogósra süljön.
- Pihentetés: A sütés végén vegyük ki a tepsit a sütőből, és hagyjuk a csülököt 10-15 percig pihenni. Ez idő alatt a hús rostjai ellazulnak, és a szaftok egyenletesen eloszlanak benne.
Tálalás
A csülök Pékné módra önmagában is egy teljes értékű étel. Tálaljuk a tepsiben sült zöldségekkel, és szórjuk meg friss petrezselyemzölddel. Kínálhatunk mellé savanyúságot (pl. ecetes tormát, savanyú káposztát), vagy mustárt. A szaftos hús és a ropogós bőr egyszerűen ellenállhatatlan kombinációt alkot! Jó étvágyat!
Extra tippek a tökéletes csülökhöz
- Használj húshőmérőt! A csülök akkor van készen, ha a belső hőmérséklete eléri a 85-90 fokot.
- Ha nincs időd előfőzni a csülököt, hosszabbítsd meg a sütési időt.
- A csülök bőrének ropogósságát fokozhatod, ha a sütés végén grill fokozaton néhány percig pirítod. Vigyázz, nehogy megégjen!
- A maradék csülök Pékné módra másnap is nagyon finom, hidegen vagy melegítve.