Ki ne szeretné a sült almát? A ropogós, fahéjas illat, a lágy, édes alma töltelék, egyszerűen ellenállhatatlan. Ez a sült alma recept ráadásul a zabpehelynek köszönhetően nem csak finom, de egészséges is! Tökéletes őszi vagy téli desszert, de bármikor elkészíthető, ha egy kis kényeztetésre vágysz. Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk a recepten, megosztunk néhány hasznos tippet és trükköt, hogy a lehető legtökéletesebb sült almát készíthesd el.
Miért éppen a sült alma?
A sült alma több szempontból is nagyszerű választás. Először is, rendkívül egyszerű elkészíteni. Nem igényel különleges szakértelmet vagy bonyolult hozzávalókat. Másodszor, nagyon jól variálható. A töltelékbe szinte bármit tehetsz, ami édes és illik az almához. Harmadszor, viszonylag egészséges desszert, különösen, ha hozzáadunk zabpelyhet, dióféléket, vagy más, tápanyagban gazdag összetevőket. Negyedszer, isteni illata van, ami azonnal meghitt hangulatot teremt a konyhában.
A tökéletes sült alma receptje
Ez a recept a klasszikus sült alma fahéjjal és zabpehellyel kombinációját mutatja be, egy kis extra ízzel megbolondítva.
Hozzávalók:
- 4 db közepes méretű alma (pl. Golden Delicious, Granny Smith, Idared – lásd a tippeket a választáshoz!)
- 1/2 csésze zabpehely
- 1/4 csésze aprított dió (dió, pekándió, mandula)
- 1/4 csésze barna cukor (vagy méz, juharszirup)
- 2 evőkanál vaj (olvasztott) vagy kókuszolaj
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér (elhagyható)
- 1/4 teáskanál szerecsendió (elhagyható)
- Egy csipet só
- 1/4 csésze víz vagy almalé (a sütőedénybe)
- Opcionális: mazsola, aszalt szilva, áfonya
Elkészítés:
- Előkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses sütőben 160°C). Egy közepes méretű tepsit kenj ki vajjal vagy bélelj ki sütőpapírral.
- Az almák előkészítése: Mosd meg az almákat. Egy éles késsel vagy almavájóval óvatosan távolítsd el a magházukat. Ügyelj arra, hogy az alma alján ne vágj át teljesen, hogy a töltelék ne folyjon ki.
- A töltelék elkészítése: Egy közepes tálban keverd össze a zabpelyhet, az aprított diót, a barna cukrot (vagy mézet/juharszirupot), az olvasztott vajat (vagy kókuszolajat), a fahéjat, a gyömbért (ha használod), a szerecsendiót (ha használod) és egy csipet sót. Ha szeretnéd, adj hozzá mazsolát, aszalt szilvát vagy áfonyát.
- Az almák megtöltése: Kanalazd a tölteléket az almák belsejébe. Nyomkodd le kissé, hogy minél több töltelék férjen bele.
- Sütés: Helyezd az almákat a tepsibe. Önts a tepsi aljára egy kevés vizet vagy almalevet (ez megakadályozza, hogy az almák kiszáradjanak). Takard le a tepsit alufóliával (ez különösen fontos, ha az almák nagyon savanyúak, mert a fólia segít megőrizni a nedvességet és puhábbá tenni az almát).
- Sütési idő: Süsd az almákat kb. 30-40 percig. Az utolsó 10 percben vedd le az alufóliát, hogy a tetejük szépen megpiruljon. Az almák akkor vannak készen, ha puhák, és a töltelék aranybarna színű. Egy villával könnyen átszúrhatod őket.
- Tálalás: Vedd ki az almákat a sütőből és hagyd őket kicsit hűlni. Tálald melegen, önmagában vagy vaníliafagyival, tejszínhabbal.
Tippek a tökéletes sült almához
- Alma választás: A legalkalmasabb almák a sütéshez azok, amelyek jól tartják a formájukat és nem esnek szét a sütés során. Ilyenek például a Golden Delicious, a Granny Smith, az Idared vagy a Jonagold. A Granny Smith savanykás íze jól ellensúlyozza az édes tölteléket.
- Töltelék variációk: Kísérletezz bátran a töltelékkel! Próbáld ki a dióféléken kívül a mandulaforgácsot, a kókuszreszeléket, vagy akár aprított csokoládét. A fűszerekkel is játszhatsz: a kardamom, a szegfűszeg vagy a tonkabab is remekül illik az almához.
- Édesítés: A barna cukor helyett használhatsz mézet, juharszirupot, agave szirupot vagy akár eritritet is. A méz és a juharszirup extra ízt adnak az almának.
- Zsiradék: A vaj helyett használhatsz kókuszolajat, margarint, vagy akár növényi olajat is. A kókuszolaj különleges, egzotikus ízt kölcsönöz az almának.
- Sütési idő: A sütési idő függ az almák méretétől és fajtájától. Ha az almák nagyon nagyok, vagy savanyúak, akkor hosszabb ideig sütheted őket. Ha az almák hamar barnulnak, takard le őket alufóliával.
- Tálalás: A sült almát melegen vagy hidegen is tálalhatod. Kiválóan illik hozzá a vaníliafagyi, a tejszínhab, a görög joghurt, vagy egy kis karamellöntet.
Egészséges nassolnivaló?
A sült alma nem csak finom, de bizonyos mértékig egészséges is. Az alma rostban gazdag, ami jót tesz az emésztésnek. A zabpehely szintén tartalmaz rostokat és komplex szénhidrátokat, amelyek hosszan tartó energiát biztosítanak. A diófélék egészséges zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. A fahéj antioxidáns hatású és segíthet a vércukorszint szabályozásában.
Persze, fontos mértéket tartani az édesítéssel. Ha szeretnéd csökkenteni a cukortartalmat, használj mézet vagy juharszirupot a barna cukor helyett, és mérsékelten adagold. Az eritrit is jó alternatíva lehet a cukor helyett. Az is fontos, hogy ne felejtsd el, hogy ez egy desszert, tehát nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet.
Végszó
A sült alma fahéjjal és zabpehellyel a tökéletes desszert, ha egy kis édességre vágysz, de nem szeretnél túl sok időt a konyhában tölteni. Egyszerű, finom, és viszonylag egészséges is. Kísérletezz a hozzávalókkal, találd meg a saját kedvenc kombinációdat, és élvezd az őszi-téli esték meghitt hangulatát egy tál meleg sült almával!