A káposztás cvekedli a magyar konyha egyik alapköve. Ki ne emlékezne a nagyi konyhájában terjengő édeskés, káposztás illatra, ami csalhatatlanul a vasárnapi ebéd előhírnöke volt? Azonban most egy olyan receptet hoztam, ami nem csak megőrzi a hagyományos ízeket, de egy új dimenzióba emeli ezt a klasszikus fogást: a káposztás cvekedli tepsiben pirítva!
Miért érdemes tepsiben sütni a káposztás cvekedlit?
A hagyományos elkészítési mód során a tésztát megfőzzük, majd összekeverjük a párolt káposztával. Ez a módszer finom, de a tészta hajlamos puha, esetenként kissé nyúlós maradni. A tepsis változat ezzel szemben rengeteg előnnyel bír:
- Ropogós, aranybarna tészta: A sütés során a tészta széle finoman megpirul, így kellemesen ropogós textúrát kap, ami nagyszerűen kiegészíti a puha káposztát.
- Intenzívebb ízek: A magas hőmérséklet elősegíti a karamellizációt, ami mélyebb, gazdagabb ízeket eredményez. A káposzta édessége jobban kiemelkedik, a fűszerek pedig intenzívebben érvényesülnek.
- Kényelmes elkészítés: A tepsis változat kevésbé munkaigényes, mint a hagyományos. A hozzávalókat csak össze kell keverni, elteríteni a tepsiben, és betolni a sütőbe.
- Variálhatóság: A recept könnyen variálható ízlés szerint. Hozzáadhatunk például füstölt szalonnát, kolbászt, vagy akár gombát is.
A tökéletes káposztás cvekedli receptje tepsiben sütve
Lássuk tehát a receptet, ami garantáltan sikert arat majd a családban!
Hozzávalók:
- 500 g szélesmetélt tészta (lehetőleg friss)
- 1 kg savanyú káposzta (leöblítve, kicsavarva, felvágva)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál olaj vagy zsír
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1/2 teáskanál őrölt feketebors
- Só ízlés szerint
- 1 evőkanál cukor (opcionális, a káposzta savanyúságától függően)
- 200 g füstölt szalonna (opcionális, kockára vágva)
- 2 dl tejföl (a tálaláshoz)
Elkészítés:
- A tészta előkészítése: A tésztát sós vízben főzzük ki al dente, azaz épp hogy megpuhuljon. Ne főzzük túl, mert a sütőben még tovább fog puhulni! Szűrjük le, és csepegtessük le alaposan.
- A káposzta elkészítése: A vöröshagymát aprítsuk fel, és dinszteljük meg az olajon vagy zsíron üvegesre. Adjuk hozzá a savanyú káposztát, a pirospaprikát, a borsot, és ízlés szerint sót. Ha a káposzta nagyon savanyú, egy kevés cukorral ellensúlyozhatjuk az ízét. Pároljuk a káposztát addig, amíg megpuhul és a leve elpárolog.
- A szalonna pirítása (opcionális): Ha szalonnát is használunk, kockázzuk fel, és pirítsuk ropogósra egy serpenyőben. A kisült zsírját felhasználhatjuk a káposzta dinszteléséhez.
- Összekeverés: A megfőtt tésztát keverjük össze a párolt káposztával és a ropogós szalonnával (ha használunk).
- Sütés: Kenjünk ki egy tepsit olajjal vagy zsírral. Terítsük el benne egyenletesen a káposztás cvekedlit.
- Sütés: Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük kb. 20-30 percig, vagy amíg a teteje aranybarnára nem pirul.
- Tálalás: Tálaljuk forrón, tejföllel meglocsolva.
Tippek és trükkök a tökéletes tepsis káposztás cvekedlihez
- A tészta típusa: A legjobb eredményt friss, szélesmetélt tésztával érhetjük el. Ha nincs friss tészta, használhatunk szárítottat is, de figyeljünk a főzési időre, hogy ne főzzük túl.
- A káposzta minősége: A savanyú káposzta minősége nagyban befolyásolja az étel ízét. Próbáljunk jó minőségű, nem túl savanyú káposztát választani. Ha nagyon savanyú, öblítsük le, és kicsavarva adjuk a hagymához.
- A fűszerezés: Kísérletezzünk a fűszerekkel! A pirospaprika mellett használhatunk köményt, majorannát, vagy akár egy kevés csípős paprikát is.
- A tejföl: A tejföl elengedhetetlen a tálaláshoz. Használhatunk zsíros, sűrű tejfölt, vagy akár joghurtot is.
- Variációk: A receptet kedvünk szerint variálhatjuk. Hozzáadhatunk például gombát, darált húst, vagy akár főtt tojást is.
- A pirítás: Figyeljünk a sütési időre, hogy a tészta széle szépen megpiruljon, de ne égjen meg. Ha túl gyorsan barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával.
Miért lesz ez a kedvenc káposztás cvekedli recepted?
Ez a tepsiben sült káposztás cvekedli nem csak finom, de egyszerűen elkészíthető is. A ropogós tészta, a karamellizált káposzta és a gazdag ízek kombinációja felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújt. Próbáld ki te is, és garantálom, hogy ez lesz a kedvenc káposztás cvekedli recepted! Bon appétit!
Ne felejtsd el megosztani ezt a receptet a barátaiddal és családtagjaiddal is, hogy ők is élvezhessék ezt a fantasztikus fogást!