A karácsonyi ünnepek elképzelhetetlenek a bejgli nélkül, az a finom, omlós, diós vagy mákos sütemény nélkül, ami az ünnepi asztal dísze. Azonban sokak számára a laktózérzékenység jelenthet kihívást, de ne aggódj, nem kell lemondanod a bejgliről! Ebben a cikkben bemutatunk néhány klasszikus laktózmentes bejgli receptet, melyekkel garantáltan az egész család örömét leled majd az ünnepi készülődésben és a kóstolásban.
Miért pont Laktózmentes Bejgli?
A laktózintolerancia egyre több embert érint világszerte. Fontos, hogy nekik se kelljen lemondaniuk a karácsonyi klasszikusokról. A laktózmentes bejgli készítése nem ördöngösség, csupán néhány alapanyag cseréjével ugyanolyan finom végeredményt érhetünk el, mint a hagyományos változatnál. Ráadásul, az elkészítésbe bevonhatjuk a család többi tagját is, ezzel is fokozva az ünnepi hangulatot!
Alapanyagok és Helyettesítők
A bejgli hagyományos receptje vajjal és tejjel készül. A laktózmentes változatban ezeket laktózmentes vajjal, növényi vajjal vagy margarinnal, illetve laktózmentes tejjel vagy növényi tejjel (pl. mandulatej, zabtej, rizstej) helyettesítjük. Fontos, hogy figyeljünk az alapanyagok minőségére, hiszen ez nagyban befolyásolja a végeredmény ízét és állagát. A jó minőségű laktózmentes alapanyagok kulcsfontosságúak a sikeres bejglihez.
Klasszikus Laktózmentes Diós Bejgli Recept
Íme egy bevált recept a laktózmentes diós bejgli elkészítéséhez:
Hozzávalók:
Tészta:
- 500 g finomliszt
- 250 g laktózmentes vaj vagy margarin (hideg)
- 100 g porcukor
- 25 g friss élesztő vagy 7 g szárított élesztő
- 1 dl laktózmentes tej vagy növényi tej (langyos)
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
Töltelék:
- 300 g darált dió
- 150 g kristálycukor
- 1 dl laktózmentes tej vagy növényi tej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 marék mazsola (elhagyható)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Kenéshez:
- 1 tojás (felverve)
Elkészítés:
- Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben egy kevés cukorral.
- A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a porcukrot, a sót, a citromhéjat és a hideg, felkockázott laktózmentes vajat vagy margarint. Morzsoljuk össze.
- Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojássárgákat, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés langyos tejet, hogy a tészta összeálljon.
- A tésztát osszuk két egyenlő részre, formázzuk gombócokká, és takarjuk le fóliával. Hagyjuk pihenni a hűtőben legalább 1 órát.
- Közben készítsük el a tölteléket. A darált diót keverjük össze a cukorral, a citromhéjjal, a mazsolával és a fahéjjal. Forraljuk fel a tejet, és öntsük a diós keverékre. Alaposan keverjük össze, és hagyjuk kihűlni.
- A sütőt melegítsük elő 180°C-ra (légkeveréses sütőnél 160°C).
- A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. Kenjük meg a diós töltelékkel, majd tekerjük fel.
- A bejgliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük meg a felvert tojással. Hagyjuk száradni néhány percig, majd kenjük meg újra.
- Szurkáljuk meg a tetejüket villával, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon.
- Süssük a bejgliket kb. 30-40 percig, vagy amíg aranybarnára nem sülnek.
- Hagyjuk kihűlni a bejgliket a tepsiben, majd szeleteljük fel.
Klasszikus Laktózmentes Mákos Bejgli Recept
A mákos bejgli legalább olyan népszerű, mint a diós. Íme, a laktózmentes változata:
Hozzávalók:
Tészta:
- Ugyanaz, mint a diós bejgli receptben.
Töltelék:
- 300 g darált mák
- 150 g kristálycukor
- 1 dl laktózmentes tej vagy növényi tej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 marék mazsola (elhagyható)
- 1 teáskanál méz
Kenéshez:
- 1 tojás (felverve)
Elkészítés:
- A tészta elkészítése ugyanaz, mint a diós bejglinél.
- A töltelékhez a darált mákot keverjük össze a cukorral, a citromhéjjal, a mazsolával és a mézzel. Forraljuk fel a tejet, és öntsük a mákos keverékre. Alaposan keverjük össze, és hagyjuk kihűlni.
- A bejgli összeállítása és sütése megegyezik a diós bejglinél leírtakkal.
Tippek a Tökéletes Laktózmentes Bejglihez
- A tészta pihentetése nagyon fontos, mert így könnyebben nyújtható és kezelhető.
- Ne spóroljunk a töltelékkel, de figyeljünk arra, hogy ne folyjon ki a tésztából.
- A sütési idő változhat a sütőtől függően, ezért figyeljük a bejgliket, hogy ne égjenek meg.
- A kihűlt bejglit tároljuk légmentesen záródó dobozban, így megőrzi frissességét.
- Kísérletezzünk bátran a töltelékekkel! Használhatunk aszalt szilvát, narancshéjat vagy akár kandírozott gyömbért is.
Záró gondolatok
A laktózmentes bejgli készítése nem bonyolultabb, mint a hagyományosé, csupán néhány alapanyagot kell helyettesítenünk. Ezekkel a receptekkel garantáltan finom és ünnepi süteményt varázsolhatunk az asztalra, amellyel mindenkit elkápráztathatunk. Kellemes sütést és boldog karácsonyt!