Kinek van ideje órákat a konyhában tölteni egy fárasztó nap után? És valljuk be, a mosogatás sem a kedvenc időtöltésünk. Ha pedig laktózmentes étrendet követsz, a helyzet még bonyolultabbnak tűnhet. De ne ess kétségbe! Összegyűjtöttem néhány szuper laktózmentes egytálételt, amik pillanatok alatt elkészülnek, isteni finomak, és alig kell utánuk mosogatni!
Miért a laktózmentes egytálétel?
Az egytálételek a tökéletes megoldást jelentik a rohanó hétköznapokra. Egyetlen edényben készülnek, így időt és energiát spórolhatsz. Ráadásul a variációk száma végtelen, így sosem fogsz rájuk unni. A laktózmentes diéta sem akadály! Számos olyan alapanyag létezik, amivel helyettesítheted a tejtermékeket, anélkül, hogy az íz rovására menne.
Laktózmentes alapanyagok, amik mindig legyenek otthon:
- Növényi tejhelyettesítők: Rizstej, mandulatej, kókusztej, zabtej – kísérletezz, hogy melyik ízlik a legjobban!
- Növényi tejszínhelyettesítők: Kókusztejszín, rizstejszín, szójakrém – sűrűbb, krémesebb állag eléréséhez.
- Laktózmentes margarin vagy olaj: Sütéshez, főzéshez elengedhetetlen.
- Élesztőpehely: „Sajtos” ízt kölcsönöz az ételeknek, tökéletes szószokhoz és tésztákhoz.
- Zöldségek: Bármilyen zöldség jöhet! A lényeg a változatosság.
- Hüvelyesek: Bab, lencse, csicseriborsó – tele vannak fehérjével és rosttal.
- Gabonafélék: Rizs, quinoa, köles, hajdina – a legtöbb egytálétel alapja.
- Fűszerek: Ne félj kísérletezni! A megfelelő fűszerezés csodákat tehet.
Receptek, amiket imádni fogsz:
1. Quinoa egytálétel sült zöldségekkel
Ez a recept tele van vitaminokkal és rosttal. A quinoa egy komplett fehérjeforrás, így remek választás vegetáriánusoknak és vegánoknak is.
Hozzávalók:
- 1 csésze quinoa
- 2 csésze zöldségleves (laktózmentes)
- 1 cukkini, kockára vágva
- 1 paprika, kockára vágva
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- Olívaolaj
- Só, bors, provence-i fűszerkeverék
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Egy tepsiben keverjük össze a cukkinit, paprikát, vöröshagymát és fokhagymát olívaolajjal, sóval, borssal és provence-i fűszerkeverékkel.
- Süssük a zöldségeket kb. 20 percig, amíg megpuhulnak.
- Közben főzzük meg a quinoát a zöldséglevesben a csomagoláson található utasítások szerint.
- Ha a quinoa és a zöldségek is elkészültek, keverjük össze őket egy tálban.
- Tálaláskor friss petrezselyemmel díszíthetjük.
2. Rizses csirke egy serpenyőben
Egy klasszikus, aminek a laktózmentes verziója is legalább olyan finom. A csirke helyett használhatsz tofu kockákat is a vegán változatért.
Hozzávalók:
- 500g csirkemell filé, kockára vágva
- 1 csésze rizs
- 2 csésze csirkehúsleves (laktózmentes)
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 paprika, kockára vágva
- 1 konzerv kukorica
- Olívaolaj
- Só, bors, pirospaprika
Elkészítés:
- Egy nagy serpenyőben hevítsünk olívaolajat.
- Pirítsuk meg a csirkemell kockákat, amíg aranybarnák nem lesznek.
- Adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, és pirítsuk, amíg üveges nem lesz.
- Szórjuk meg pirospaprikával, sóval és borssal.
- Adjuk hozzá a rizst, a paprikát és a kukoricát.
- Öntsük fel a csirkehúslevessel, forraljuk fel, majd vegyük takarékra, fedjük le, és főzzük kb. 20 percig, amíg a rizs megpuhul és a folyadék felszívódik.
3. Lencsefőzelék kókusztejjel
Egy laktató és melengető főzelék, ami tökéletes a hideg napokra. A kókusztej egzotikus ízt kölcsönöz neki.
Hozzávalók:
- 250g vörös lencse
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 sárgarépa, karikákra vágva
- 1 doboz (400ml) kókusztej
- 1 tk kurkuma
- 1 tk gyömbér, reszelve
- Olívaolaj
- Só, bors, chilipehely (ízlés szerint)
Elkészítés:
- Egy fazékban hevítsünk olívaolajat.
- Pirítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, amíg üveges nem lesz.
- Adjuk hozzá a sárgarépát, a kurkumát és a gyömbért, és pirítsuk még néhány percig.
- Adjuk hozzá a lencsét és öntsük fel a kókusztejjel.
- Forraljuk fel, majd vegyük takarékra, és főzzük kb. 20 percig, amíg a lencse megpuhul.
- Ízesítsük sóval, borssal és chilipehellyel.
- Botmixerrel pürésíthetjük a főzeléket, ha krémesebb állagot szeretnénk.
4. Indiai dhal
Ez az indiai lencseétel tele van fűszerekkel és ízekkel. A legjobb, ha basmati rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók:
- 1 csésze vörös lencse
- 4 csésze víz
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 tk gyömbér, reszelve
- 1 tk kurkuma
- 1/2 tk római kömény
- 1/4 tk koriander
- 1/4 tk chili por (ízlés szerint)
- 2 ek kókuszolaj
- Só, bors
- Friss koriander, aprítva (a tálaláshoz)
Elkészítés:
- Alaposan mossuk meg a vörös lencsét.
- Egy nagy fazékban hevítsük fel a kókuszolajat.
- Adjuk hozzá a vöröshagymát, és pirítsuk, amíg üveges nem lesz.
- Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsuk még 1 percig.
- Keverjük hozzá a kurkumát, a római köményt, a koriandert és a chili port.
- Adjuk hozzá a vörös lencsét és a vizet.
- Forraljuk fel, majd vegyük takarékra, és főzzük kb. 20-25 percig, amíg a lencse megpuhul és szétesik.
- Ízesítsük sóval és borssal.
- Tálaljuk basmati rizzsel és szórjuk meg friss korianderrel.
Tippek a minimális mosogatáshoz:
- Használj egyetlen nagy serpenyőt vagy fazekat a főzéshez.
- Ha sütőben sütsz, használj sütőpapírt, hogy ne ragadjon le az étel.
- Áztasd be az edényt azonnal a főzés után, hogy könnyebben lejönjenek a rászáradt ételmaradékok.
- Használj mosogatógépet, ha van.
Remélem, ezek a receptek és tippek segítenek, hogy a laktózmentes diéta és a mosogatás is könnyebben menjen! Jó étvágyat!