A mákos guba egy klasszikus magyar desszert, ami sokak számára a karácsonyi ünnepek elengedhetetlen része. Azonban a hagyományos recept tejjel készül, ami problémát jelenthet a laktózérzékenyek számára. Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy le kell mondani erről a finomságról! Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan készíthető el a laktózmentes mákos guba, krémes vaníliamártással, hogy mindenki élvezhesse az ünnepi ízeket.
Miért válasszuk a laktózmentes mákos gubát?
A laktózintolerancia egyre gyakoribb, sokan érzékenyek a tejcukorra, ami kellemetlen emésztési problémákat okozhat. A laktózmentes mákos guba elkészítésével elkerülhetjük ezeket a kellemetlenségeket, és biztosíthatjuk, hogy mindenki, aki az asztalhoz ül, nyugodtan fogyaszthassa a desszertet. Ráadásul a laktózmentes verzió nem csak az érzékenyek számára ideális, hanem azoknak is, akik egyszerűen csak szeretnének egy kicsit könnyebb, emészthetőbb édességet készíteni.
A tökéletes laktózmentes mákos guba recept
Íme egy részletes recept, amivel könnyedén elkészítheted a laktózmentes mákos gubát vaníliamártással:
Hozzávalók a mákos gubához:
- 1 kg kifli (szikkadt, legalább 1 napos)
- 200 g darált mák
- 150 g cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja (opcionális)
- 100 g laktózmentes margarin vagy kókuszzsír
- 5 dl laktózmentes tej (rizstej, mandulatej, kókusztej)
- Vanília aroma vagy vanília kivonat
- Csipet só
- Porcukor a tetejére (opcionális)
Hozzávalók a vaníliamártáshoz:
- 5 dl laktózmentes tej (rizstej, mandulatej, kókusztej)
- 4 tojássárgája
- 50 g cukor
- 1 vaníliarúd vagy 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
Elkészítés:
A mákos guba elkészítése:
- A kifliket karikákra vágjuk.
- Egy nagy tálban összekeverjük a darált mákot, a cukrot, a citromhéjat (és a narancshéjat, ha használunk), valamint egy csipet sót.
- A laktózmentes margarint vagy kókuszzsírt megolvasztjuk, és hozzákeverjük a laktózmentes tejhez. Hozzáadjuk a vanília aromát vagy kivonatot.
- A kiflikarikákat egy nagy tálba tesszük, és alaposan meglocsoljuk a laktózmentes tejjel. Fontos, hogy mindenhol átjárja a tejes keverék. Hagyjuk állni kb. 15-20 percig, hogy a kifli megszívja magát.
- A beáztatott kifliket összekeverjük a mákos keverékkel. Győződjünk meg róla, hogy a mák egyenletesen oszlik el a kifliken.
- Egy tepsit (kb. 20×30 cm) kivajazunk (vagy laktózmentes margarinnal kikenünk) és beleöntjük a mákos gubát.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 30-40 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
- A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
A vaníliamártás elkészítése:
- A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük.
- A kukoricakeményítőt elkeverjük egy kevés laktózmentes tejjel, hogy csomómentes legyen.
- A laktózmentes tejet a vaníliarúddal (vagy vanília kivonattal) egy lábasban felforraljuk. Ha vaníliarudat használunk, a rudat kivesszük, és a magjait visszakaparjuk a tejbe.
- A forró tejhez lassan, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgájás keveréket, majd a kukoricakeményítős pépet.
- Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. Vigyázzunk, nehogy felforrjon, mert a tojás kicsapódhat!
- A kész vaníliamártást hagyjuk kicsit hűlni, majd a mákos gubával tálaljuk.
Tippek és trükkök a tökéletes laktózmentes mákos gubához
- A kifli minősége sokat számít. Ha igazán finom gubát szeretnél, használj jó minőségű, lehetőleg kovászos kiflit.
- A laktózmentes tej kiválasztásánál érdemes kísérletezni, hogy melyik ízlik a legjobban. A rizstej édesebb, a mandulatej enyhébb ízű, a kókusztej pedig egzotikusabb ízt kölcsönöz a gubának.
- A mákos gubát gazdagíthatod aszalt gyümölcsökkel (mazsola, vörös áfonya), dióval, vagy mandulával.
- Ha nincs vaníliarúd, használhatsz vanília aromát vagy kivonatot. Ügyelj arra, hogy jó minőségű terméket válassz, mert az ízén érezhető lesz.
- A vaníliamártást ízesítheted egy kevés citromhéjjal is, ami frissítő ízt ad neki.
- A mákos guba másnap is nagyon finom, sőt, sokak szerint még finomabb, amikor az ízek összeérnek.
A laktózmentes életmód előnyei
A laktózmentes étrend nem csak a laktózérzékenyek számára jelenthet megoldást. Sokan tapasztalják, hogy a laktózmentes termékek fogyasztása javítja az emésztésüket, csökkenti a puffadást, és energikusabbnak érzik magukat. A laktózmentes életmódra való áttérés nem jelenti azt, hogy le kell mondani a finom ételekről, csupán azt, hogy tudatosabban kell választani az alapanyagokat és recepteket.
Élvezd a laktózmentes mákos gubát vaníliamártással!
A laktózmentes mákos guba vaníliamártással tökéletes választás az ünnepi asztalra. Készítsd el ezt a finom desszertet, és győződj meg róla, hogy a laktózérzékenyek sem maradnak ki az ünnepi élményekből! Jó étvágyat!