Ki ne szeretné a tépett sertéshúst? Puha, omlós, ízletes és tökéletes egy jó szendvicshez. Ebben a cikkben végigvezetünk a tökéletes lassan sült tépett sertéshús elkészítésének folyamatán, a hús kiválasztásától a fűszerezésen át a szendvics összeállításáig. Készülj, mert garantáltan a család kedvence lesz!
Miért a lassú sütés?
A lassú sütés a titka a tökéletesen omlós és ízletes tépett sertéshúsnak. A hús alacsony hőmérsékleten, hosszú időn át történő sütése lehetővé teszi, hogy a kötőszövetek felbomljanak, a zsír kiolvadjon, és a hús szaftos maradjon. Ezzel szemben a magas hőmérsékleten történő sütés kiszáríthatja a húst, és keményebbé teheti.
A megfelelő hús kiválasztása
A tökéletes tépett sertéshús alapja a jó minőségű hús. A legjobb választás a sertéscsülök vagy a sertéslapocka. Mindkét húsrész zsírosabb, ami elengedhetetlen a szaftos végeredményhez. A csülöknek van egy markánsabb íze, míg a lapocka kissé lágyabb. Mindkettő remekül működik, válasszátok azt, amelyik szimpatikusabb!
Fontos, hogy a hús friss legyen. Keressetek szép márványozottságú, rózsaszín színű húst. Ha fagyasztott húst használtok, azt a sütés előtt alaposan olvasszátok ki a hűtőszekrényben, hogy egyenletesen tudjon sülni.
A fűszerezés művészete
A fűszerezés a másik kulcs a tökéletes ízhez. Készíthetünk száraz fűszerkeveréket (dry rub), vagy használhatunk pácolólevet is. A dry rub előnye, hogy egyszerű és gyors, míg a pácoló lé mélyebben bejut a húsba, és még szaftosabbá teheti. Mindkettővel érdemes kísérletezni!
Dry rub recept:
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 evőkanál füstölt paprika
- 1 evőkanál fokhagymapor
- 1 evőkanál hagymapor
- 1 evőkanál őrölt kömény
- 1 evőkanál mustárpor
- 1 teáskanál cayenne bors (ízlés szerint)
- Só és bors ízlés szerint
Keverjük össze a fűszereket egy tálban, majd alaposan dörzsöljük be vele a húst. A fűszerezett húst legalább 30 percre, de akár egy éjszakára is hűtőszekrényben pihentethetjük, hogy az ízek összeérjenek.
Pácoló lé recept:
- 1 csésze almaecet
- 1/2 csésze szójaszósz
- 1/4 csésze barna cukor
- 2 evőkanál Worcestershire szósz
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
Keverjük össze a hozzávalókat egy tálban. Helyezzük a húst egy zárható zacskóba vagy edénybe, öntsük rá a pácoló levet, és forgassuk meg, hogy a hús mindenhol be legyen vonva. Hűtőszekrényben pácoljuk legalább 4 órán át, de a legjobb, ha egy éjszakán át hagyjuk állni.
A lassú sütés folyamata
A lassú sütéshez használhatunk sütőt, lassúfőzőt (crock-pot) vagy akár grillt is. Mindhárom módszerrel finom eredményt érhetünk el, de a sütőben történő sütés talán a legelterjedtebb.
Sütőben:
- Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra.
- Helyezzük a húst egy nagy, sütőálló edénybe vagy tepsibe. Öntsünk alá egy kevés vizet vagy húslevest (kb. 1 csésze), hogy a hús ne száradjon ki.
- Fedjük le az edényt fedővel vagy alufóliával.
- Süssük a húst 6-8 órán át, vagy amíg villával könnyen szétszedhető nem lesz.
- A sütési idő felénél ellenőrizzük a vízszintet, és szükség esetén pótoljuk.
Lassúfőzőben (crock-pot):
- Helyezzük a húst a lassúfőzőbe.
- Öntsünk alá egy kevés vizet vagy húslevest (kb. 1/2 csésze).
- Főzzük alacsony fokozaton 8-10 órán át, vagy magas fokozaton 4-6 órán át, amíg a hús könnyen szétszedhető nem lesz.
Grillen:
- Készítsük elő a grillt alacsony hőfokon (kb. 120-150°C). Használjunk indirekt sütési módszert, azaz a húst ne közvetlenül a parázs fölé helyezzük.
- Helyezzük a húst a grillre.
- Süssük a húst 6-8 órán át, vagy amíg villával könnyen szétszedhető nem lesz. Időnként permetezzük meg a húst almaecettel vagy vízzel, hogy ne száradjon ki.
A tépés művészete
Amikor a hús megsült, vegyük ki a sütőből (vagy a lassúfőzőből/grillről), és hagyjuk pihenni legalább 30 percig. Ez azért fontos, mert a pihentetés során a hús rostjai ellazulnak, és könnyebben szét lehet tépni. A pihentetés után villával vagy húsvágó karmokkal tépjük szét a húst. A széttépett húst keverjük össze a szafttal, ami a sütés során keletkezett.
A tökéletes szendvics összeállítása
A tépett sertéshús szendvicshez többféle zsemlét használhatunk. A brioche zsemle, a hamburger zsemle vagy a ciabatta mind remek választás. Pirítsuk meg a zsemlét, hogy ropogósabb legyen. Kenjünk a zsemlére BBQ szószt, mustárt vagy majonézt. Halmozzuk rá a tépett sertéshúst, majd tegyünk rá káposztasalátát (coleslaw), savanyú uborkát vagy akár karamellizált hagymát is. Zárjuk le a szendvicset, és már fogyaszthatjuk is!
Tippek és trükkök
- Ha nincs időnk 6-8 órát sütni, használhatunk instant potot is. Az instant potban kb. 1-1,5 óra alatt elkészül a tépett sertéshús.
- A maradék tépett sertéshúst felhasználhatjuk tacohoz, burritóhoz, pizzához vagy akár salátához is.
- A fűszerezést és a szószt ízlés szerint variálhatjuk. Kísérletezzünk különböző ízekkel!
- A káposztasaláta (coleslaw) remekül kiegészíti a tépett sertéshús gazdag ízét.
Jó étvágyat!