A rántott karaj a magyar konyha egyik ikonikus fogása, szinte minden családban másképp készítik. A hagyományos változat mellett azonban érdemes kísérletezni, új ízeket vinni a klasszikusba. Ebben a cikkben egy igazán különleges receptet mutatunk be: a medvehagymás töltelékkel bolondított rántott karajt. Ez a variáció nem csak ínycsiklandó, de a medvehagyma szezonális jellegéből adódóan egy igazi tavaszi csemegének is számít.
Miért pont medvehagyma?
A medvehagyma nem csupán egy vadon termő fűszernövény, hanem igazi vitaminbomba is. Rengeteg C-vitamint, vasat és ként tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak szervezetünkre. Íze a fokhagymáéra emlékeztet, de annál finomabb, lágyabb és aromásabb. A medvehagyma szezonja rövid, általában márciustól májusig tart, ezért érdemes kihasználni ezt az időszakot és minél többféleképpen felhasználni a konyhában.
Hozzávalók a medvehagymás rántott karajhoz
Az alábbi mennyiségek körülbelül 4 személyre elegendőek. Természetesen a hozzávalók arányait ízlés szerint módosíthatod.
- 4 szelet karaj (kb. 1,5 cm vastag)
- 1 nagy csokor medvehagyma
- 10 dkg krémsajt (pl. mascarpone, Philadelphia)
- 5 dkg reszelt sajt (pl. trappista, gouda)
- 1 tojás
- Liszt
- Zsemlemorzsa
- Só
- Bors
- Olaj a sütéshez
A medvehagymás töltelék elkészítése
A töltelék elkészítése egyszerű és gyors, mégis ez adja az étel különlegességét.
- A medvehagymát alaposan mossuk meg, szárítsuk le, majd aprítsuk fel.
- Egy tálban keverjük össze a krémsajtot, a reszelt sajtot és a felaprított medvehagymát.
- Ízesítsük sóval és borssal. Vigyázzunk a sóval, mert a sajt is sós lehet.
- Kóstoljuk meg a tölteléket, és ha szükséges, igazítsuk a fűszerezésen.
A karaj előkészítése
A karajt érdemes vékonyabb szeletekre vágni, hogy könnyebben lehessen tölteni és sütni.
- A karajszeleteket klopfoljuk ki vékonyra. Ügyeljünk, hogy ne szakadjunk át a húst.
- Sózzuk és borsozzuk meg a hússzeleteket mindkét oldalukon.
A karaj töltése és panírozása
Most jön a lényeg: a töltelék bevitele és a panírozás.
- A karajszeleteket fektessük le egy vágódeszkára.
- Minden szeletre kenjünk egyenletesen a medvehagymás töltelékből. Ne spóroljunk a töltelékkel, de ne is tegyünk túl sokat, mert akkor kifolyhat sütés közben.
- Hajtsuk félbe a karajszeleteket, vagy tekerjük fel őket, ha szeretnénk. A széleket érdemes kicsit lenyomkodni, hogy ne nyíljanak szét sütés közben.
- Verjünk fel egy tojást egy tálban.
- Készítsünk elő három tányért: egyet liszttel, egyet a felvert tojással, egyet pedig zsemlemorzsával.
- A töltött karajt először forgassuk meg lisztben, majd a felvert tojásban, végül a zsemlemorzsában. Ügyeljünk, hogy a panír mindenhol egyenletesen fedje a húst.
A rántott karaj sütése
A sütés során figyeljünk, hogy a karaj ne égjen meg, de süljön át alaposan.
- Egy serpenyőben forrósítsunk fel bő olajat. Az olajnak elég melegnek kell lennie, hogy a karaj gyorsan átsüljön, de ne legyen túl forró, mert akkor megég.
- Óvatosan helyezzük a karajszeleteket az olajba. Ne tegyünk túl sokat egyszerre a serpenyőbe, mert akkor az olaj lehűl, és a karaj nem lesz ropogós.
- Süssük a karajt mindkét oldalán aranybarnára, kb. 3-4 percig oldalanként.
- A kész rántott karajt szedjük ki a serpenyőből, és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Tálalási javaslatok
A medvehagymás rántott karajt tálalhatjuk köretként burgonyapürével, rizzsel, sült krumplival, vagy akár egy friss salátával is. A savanyúság, mint például a savanyú uborka vagy a csemege uborka, remekül illik hozzá. A majonézes saláták is kiváló kiegészítői lehetnek.
Tippek és trükkök
- Ha szeretnénk még intenzívebb medvehagyma ízt elérni, a töltelékbe keverhetünk egy kevés medvehagyma pesztót is.
- A panírhoz használhatunk gluténmentes lisztet és zsemlemorzsát is, így az étel gluténmentes is lehet.
- A karaj helyett használhatunk csirkemellet vagy sertéscombot is.
- Ha időnk engedi, a töltött karajt panírozás előtt hűtsük le egy kicsit a hűtőben. Így a panír jobban rátapad a húsra, és sütés közben nem esik le.
Összegzés
A medvehagymás töltelékkel bolondított rántott karaj egy izgalmas és ízletes alternatíva a hagyományos rántott húshoz képest. A medvehagyma friss, tavaszi íze remekül harmonizál a szaftos hússal és a ropogós panírral. Készítsd el Te is ezt a különleges fogást, és kápráztasd el a családodat és a barátaidat!