A hónap vége felé közeledve sokunk számára kihívást jelent a költségvetés betartása, anélkül, hogy a finom ételekről le kellene mondanunk. Szerencsére a rakott ételek pont erre kínálnak tökéletes megoldást! Könnyen elkészíthetők, sokféle alapanyagból variálhatók, és gyakran még a maradékokat is remekül fel lehet bennük használni. Ebben a cikkben bemutatunk néhány olcsó, de annál ízletesebb rakott étel receptet, amelyekkel a hónap végén is változatosan és gazdaságosan étkezhetsz.
Miért a Rakott Ételek a Legjobb Választás a Hónap Végén?
Több oka is van annak, hogy miért érdemes a rakott ételeket választani a hónap utolsó napjaiban:
- Költséghatékonyak: A legtöbb rakott étel alapja olyan olcsó alapanyagok, mint a tészta, a rizs, a burgonya, a zöldségek és a hüvelyesek.
- Sokoldalúak: Szinte bármilyen alapanyagot felhasználhatsz bennük, ami a hűtőben vagy a kamrában található.
- Maradékmentők: Tökéletesek a maradék húsok, zöldségek vagy rizsek felhasználására.
- Előre elkészíthetők: A rakott ételeket előre elkészítheted, így időt spórolhatsz a rohanós hétköznapokon.
- Nagy adagok: Egy rakott ételből általában több adag is kijön, ami a család minden tagjának elegendő.
Olcsó Rakott Étel Ötletek
Most pedig lássuk a legjobb olcsó rakott étel ötleteket a hónap végére!
1. Rakott Krumpli Kolbásszal és Tejfelöntettel
A rakott krumpli egy klasszikus, ami sosem megy ki a divatból. Ez a változat kolbásszal és tejfelöntettel még gazdagabb és ízletesebb.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 20 dkg kolbász (lehet olcsóbb, például parasztkolbász)
- 2 dl tejföl
- 1 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- Olaj
- Só, bors, pirospaprika
Elkészítés:
- A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk és sós vízben előfőzzük.
- A kolbászt felkarikázzuk, a vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük.
- A tejfölt elkeverjük a tojással, sóval, borssal és egy csipet pirospaprikával.
- Egy tepsit kikenünk olajjal, majd lerakjuk a burgonya felét, rászórjuk a hagymás kolbászt, majd a maradék burgonyát.
- A tetejére öntjük a tejfölös öntetet, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
2. Rakott Tészta Darált Hússal és Paradicsomszósszal
Egy másik nagy kedvenc, ami gyorsan elkészül és nagyon laktató. Használhatunk olcsóbb darált húst (pl. csirkemellet ledarálva) vagy akár szójaszószt is a hús helyett.
Hozzávalók:
- 500 g tészta (pl. penne, csavart tészta)
- 300 g darált hús (vagy szója granulátum)
- 1 üveg (kb. 500 ml) paradicsomszósz
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Olaj
- Só, bors, oregánó, bazsalikom
- Reszelt sajt (elhagyható, de feldobja)
Elkészítés:
- A tésztát sós vízben kifőzzük.
- A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a darált húst (vagy a szója granulátumot) és megpirítjuk.
- Felöntjük a paradicsomszósszal, fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal, majd kb. 15 percig főzzük.
- A tésztát összekeverjük a paradicsomos-húsos szósszal, majd egy tepsibe öntjük.
- A tetejére reszelt sajtot szórunk (elhagyható), és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
3. Zöldséges Rakott Rizs
Egy vegetáriánus opció, ami tele van vitaminokkal és rostokkal. Bármilyen zöldséget felhasználhatsz hozzá, ami éppen van otthon.
Hozzávalók:
- 200 g rizs
- 1 fej brokkoli
- 1 db sárgarépa
- 1 db cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Zöldségleves (vagy zöldségleves kocka)
- Olaj
- Só, bors, szerecsendió
- Reszelt sajt (elhagyható)
Elkészítés:
- A rizst megfőzzük a zöldséglevesben.
- A zöldségeket megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk.
- A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük.
- Hozzáadjuk a zöldségeket és megpároljuk őket.
- A rizst összekeverjük a párolt zöldségekkel, fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval, majd egy tepsibe öntjük.
- A tetejére reszelt sajtot szórunk (elhagyható), és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
4. Rakott Kelkáposzta Főzelékkel
Egy igazán pénztárcabarát és tápláló étel, ami ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető. A főzelékhez használhatsz konzerv paradicsomot is a még olcsóbb verzióért.
Hozzávalók:
- 1 kg kelkáposzta
- 2 dl tejföl
- 1 tojás
- Liszt (a sűrítéshez)
- Olaj
- Só, bors, pirospaprika, kömény
- Füstölt szalonna (elhagyható, de ízesíti)
Elkészítés:
- A kelkáposztát felcsíkozzuk és sós vízben megfőzzük.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, rászórunk egy kevés lisztet, és zsemleszínűre pirítjuk.
- Felöntjük a kelkáposzta főzőlevével, csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a kelkáposztát.
- Ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával és köménnyel.
- A tejfölt elkeverjük a tojással, majd a főzelékhez adjuk.
- Egy tepsit kikenünk olajjal, beleöntjük a kelkáposzta főzeléket, és a tetejére apróra vágott, pirított füstölt szalonnát szórunk (elhagyható).
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
5. Rakott Lencse
A lencse nem csak újévkor jöhet szóba! Ez a rakott étel tele van fehérjével és rostokkal, ráadásul nagyon olcsó is.
Hozzávalók:
- 250 g lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db paradicsom
- Olaj
- Só, bors, babérlevél, majoránna
- Tejföl (tálaláshoz)
Elkészítés:
- A lencsét előző este beáztatjuk.
- Másnap a lencsét a vöröshagymával, a fokhagymával, a sárgarépával, a paradicsommal és a babérlevéllel együtt sós vízben megfőzzük.
- A főtt lencsét leszűrjük, a babérlevelet eltávolítjuk.
- Egy tepsit kikenünk olajjal, beleöntjük a lencsét, fűszerezzük sóval, borssal és majoránnával.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
- Tálaláskor tejföllel kínáljuk.
Tippek az Olcsó Alapanyagok Kiválasztásához
Ahhoz, hogy a rakott ételek valóban költséghatékonyak legyenek, érdemes odafigyelni az alapanyagok kiválasztására is:
- Szezonális zöldségek: A szezonális zöldségek általában olcsóbbak és ízletesebbek.
- Helyi termékek: A helyi termelők piacán gyakran találhatsz olcsóbb és frissebb alapanyagokat.
- Akciós termékek: Figyeld az akciós újságokat és a szupermarketek kínálatát.
- Hüvelyesek: A lencse, a bab és a csicseriborsó kiváló fehérjeforrások, és nagyon olcsók.
- Maradékok felhasználása: Ne dobd ki a maradék húsokat, zöldségeket vagy rizst, hanem használd fel őket a rakott ételekben.
Összegzés
A rakott ételek remek megoldást kínálnak a hónap végi spórolásra. Kreativitással és a megfelelő alapanyagokkal finom és tápláló ételeket varázsolhatsz az asztalra anélkül, hogy a pénztárcád bánná. Próbáld ki a fenti recepteket, és kísérletezz bátran a saját kedvenceiddel is!