Szeretnél egészségesebben étkezni a családoddal, de a pénztárcád is fontos szempont? Nem kell, hogy az egészséges táplálkozás egyet jelentsen a magas költségekkel! Ebben a cikkben pénztárcabarát diétás recepteket mutatunk be, amelyek nemcsak finomak, de az egész család számára ideálisak.
Miért fontos a diétás táplálkozás a családnak?
A diétás táplálkozás nem feltétlenül a fogyókúrát jelenti. Egyszerűen arról van szó, hogy odafigyelünk a bevitt tápanyagok minőségére és mennyiségére. Ez különösen fontos a gyerekek fejlődése, a felnőttek egészségének megőrzése és az idősek vitalitásának fenntartása szempontjából. A kiegyensúlyozott étrend hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, a krónikus betegségek megelőzéséhez és a jobb közérzethez.
Hogyan spórolhatunk a diétás étrenden?
Több módon is csökkenthetjük a diétás étrend költségeit. Íme néhány tipp:
- Tervezz előre! Készítsünk heti menüt és bevásárlólistát, így elkerülhetjük az impulzusvásárlásokat és a felesleges kiadásokat.
- Szezonális alapanyagokat válasszunk! A szezonális zöldségek és gyümölcsök általában olcsóbbak és ízletesebbek is.
- Főzzünk nagyobb adagokat! A maradékot másnap elfogyaszthatjuk, vagy lefagyaszthatjuk későbbre.
- Használjunk olcsóbb fehérjeforrásokat! A hüvelyesek (bab, lencse, borsó), a tofu és a tojás remek és megfizethető alternatívák a hús helyett.
- Csökkentsük a húsfogyasztást! A hús általában a legdrágább összetevő, így ha kevesebbet használunk belőle, sokat spórolhatunk.
- Használjunk fel mindent! A zöldséghéjakból készíthetünk zöldséglevest, a csontokból pedig alaplevet.
- Készítsünk saját magunk! A bolti késztermékek általában drágábbak, mint ha mi magunk készítenénk el őket. Például kenyeret, joghurtot, vagy müzlit.
Receptek az egész családnak
Íme néhány pénztárcabarát diétás recept, amelyekkel könnyedén bevezethetjük az egészségesebb táplálkozást a családunkba:
Lencsefőzelék
A lencse kiváló fehérjeforrás, tele van rosttal és vasal. Egy klasszikus, mégis pénztárcabarát étel.
Hozzávalók:
- 1 bögre lencse
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 ek olaj
- 1 tk pirospaprika
- Só, bors, babérlevél
- 1 ek liszt
- Tejföl (opcionális)
Elkészítés:
- A lencsét átválogatjuk, megmossuk.
- A hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát és a fehérrépát karikára.
- Az olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát és a fehérrépát.
- Rászórjuk a pirospaprikát, majd hozzáadjuk a lencsét.
- Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, a sót és a borsot.
- Felforraljuk, majd takaréklángon főzzük, amíg a lencse megpuhul.
- A lisztet kevés vízzel elkeverjük, majd besűrítjük vele a főzeléket.
- Tálaláskor tejföllel kínálhatjuk.
Zöldségleves
Egy igazi vitaminbomba, ami tele van zöldséggel és tápanyaggal. Könnyen variálható a rendelkezésre álló zöldségekkel.
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db karalábé
- 1 db zellergumó
- 1 csokor petrezselyemzöld
- Só, bors
- Tészta (opcionális)
Elkészítés:
- A zöldségeket megtisztítjuk és felkockázzuk.
- Egy nagy fazékban vizet forralunk.
- Hozzáadjuk a zöldségeket és a petrezselyemzöldet.
- Sózzuk, borsozzuk.
- Felforraljuk, majd takaréklángon főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Ha szeretnénk, tésztát is főzhetünk bele.
Csirkés zöldségragu
Egy könnyű és tápláló étel, ami tele van zöldséggel és fehérjével.
Hozzávalók:
- 500g csirkemell
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db paprika (piros, zöld)
- 1 db cukkini
- 1 doboz konzerv paradicsom
- 1 ek olaj
- Só, bors, fűszerpaprika, oregano
Elkészítés:
- A csirkemellet felkockázzuk.
- A hagymát apróra vágjuk, a paprikát és a cukkinit felkockázzuk.
- Az olajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a csirkemellet.
- Megszórjuk fűszerpaprikával, sóval, borssal és oreganoval.
- Amikor a csirke megpirult, hozzáadjuk a paprikát és a cukkinit.
- Felöntjük a konzerv paradicsommal.
- Felforraljuk, majd takaréklángon főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak és a szósz besűrűsödik.
- Rizzsel vagy bulgurral tálaljuk.
Tojásos lecsó
Gyors, egyszerű és finom – ideális vacsora lehet a családnak.
Hozzávalók:
- 1 kg paprika
- 50 dkg paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek olaj
- Só, bors, pirospaprika
- 6 tojás
Elkészítés:
- A hagymát apróra vágjuk, a paprikát és paradicsomot felkockázzuk.
- Az olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
- Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint pirospaprikával fűszerezzük.
- Fedő alatt pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- A tojásokat felverjük, és a lecsóhoz öntjük. Addig keverjük, amíg a tojás megsül.
- Friss kenyérrel tálaljuk.
Tippek az egészséges nassoláshoz
A diétás étrendbe a nassolás is beilleszthető, csak oda kell figyelni, mit választunk. Íme néhány ötlet:
- Zöldségcsíkok hummusszal
- Gyümölcsök (alma, banán, narancs)
- Natúr joghurt gyümölccsel és zabpehellyel
- Kézzel készített popcorn (zsír nélkül)
- Diófélék (mértékkel)
Összegzés
A pénztárcabarát diétás táplálkozás nemcsak lehetséges, de élvezetes is lehet. A tervezéssel, a szezonális alapanyagok választásával és a kreatív receptekkel egészségesen étkezhet az egész család, anélkül hogy a pénztárcánk bánná. Ne feledjük, a legfontosabb a változatosság és a mértékletesség! Próbáljuk ki a fenti recepteket, és alakítsuk őket a saját ízlésünkre!