A krémlevesek nem csak finomak és laktatóak, de a legtöbbjük ráadásul kifejezetten pénztárcabarát is. Tökéletes megoldást jelentenek a hidegebb napokon, amikor egy meleg, tápláló ételre vágyunk, és a maradék zöldségeket is remekül fel lehet használni bennük. Ebben a cikkben 7 olyan krémleves receptet mutatunk be, amelyekkel a hét minden napjára találhatsz egy olcsó és ízletes opciót.
Miért pont krémleves?
A krémlevesek népszerűségének több oka is van. Először is, a krémes textúra különleges élményt nyújt, és szinte bármilyen zöldségből elkészíthetőek. Másodszor, rendkívül sokoldalúak: fogyaszthatók önmagukban, de főétel mellé is kínálhatók. Harmadszor, és talán a legfontosabb, a legtöbb recept nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető, így a hétköznapokon is belefér az időbe.
Tippek a pénztárcabarát krémlevesekhez
- Használj szezonális zöldségeket: A szezonális zöldségek általában olcsóbbak és ízletesebbek, mint a nem szezonálisak.
- Ne dobd ki a zöldséghéjakat és -leveleket: Ezekből remek alaplevet készíthetsz, ami egy krémleves alapja lehet.
- Készíts nagyobb adagot: A krémlevesek jól tárolhatók a hűtőben, így több napra is juthat belőle.
- Használj fagyasztott zöldségeket: Ha nincs friss zöldséged, a fagyasztott zöldségek is jó alternatívát jelenthetnek.
- Ízesíts bátran: A fűszerekkel és gyógynövényekkel még a legegyszerűbb krémlevest is feldobhatod.
A Hét Krémlevesei – Pénztárcabarát Receptválogatás
Hétfő: Krumplileves Krutonnal
Ez a klasszikus krumplileves egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Olcsó, laktató és könnyen elkészíthető.
Hozzávalók:
- 500 g burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségleves alaplé (vagy víz)
- 1 dl tejszín (elhagyható)
- Só, bors, szerecsendió
- Olaj vagy vaj
- Pár szelet kenyér a krutonhoz
Elkészítés:
- A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
- A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és a hagymához adjuk. Pár percig pirítjuk.
- Felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük.
- Addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.
- Botmixerrel pürésítjük. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kis levest a kívánt állag eléréséhez.
- Tejszínnel finomítjuk (elhagyható).
- A kenyeret felkockázzuk, olajon vagy vajon megpirítjuk.
- A levest krutonnal tálaljuk.
Kedd: Sárgarépakrémleves Gyömbérrel
A sárgarépakrémleves édeskés ízét a gyömbér remekül kiegészíti. Tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal.
Hozzávalók:
- 500 g sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 cm gyömbér
- 1 l zöldségleves alaplé (vagy víz)
- 1 dl tejszín (elhagyható)
- Só, bors
- Olaj vagy vaj
Elkészítés:
- A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért.
- A sárgarépát meghámozzuk, felkarikázzuk és a hagymához adjuk. Pár percig pirítjuk.
- Felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk.
- Addig főzzük, amíg a sárgarépa megpuhul.
- Botmixerrel pürésítjük. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kis levest a kívánt állag eléréséhez.
- Tejszínnel finomítjuk (elhagyható).
- A levest pirított magvakkal (pl. tökmag) tálaljuk.
Szerda: Paradicsomkrémleves Bazsalikommal
A paradicsomkrémleves a mediterrán ízeket idézi. Friss bazsalikommal igazán különleges.
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom (konzerv is lehet)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségleves alaplé (vagy víz)
- 1 dl tejszín (elhagyható)
- Só, bors, cukor (ízlés szerint)
- Friss bazsalikom
- Olaj vagy vaj
Elkészítés:
- A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
- A paradicsomot felkockázzuk (ha konzervet használunk, akkor erre nincs szükség) és a hagymához adjuk. Pár percig pirítjuk.
- Felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk, és egy csipet cukorral ízesítjük.
- Addig főzzük, amíg a paradicsom megpuhul.
- Botmixerrel pürésítjük. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kis levest a kívánt állag eléréséhez.
- Tejszínnel finomítjuk (elhagyható).
- A levest friss bazsalikommal megszórva tálaljuk.
Csütörtök: Brokkolikrémleves Cheddar Sajttal
A brokkolikrémleves egészséges és finom. A cheddar sajt még ízletesebbé teszi.
Hozzávalók:
- 500 g brokkoli
- 1 fej vöröshagyma
- 1 l zöldségleves alaplé (vagy víz)
- 1 dl tejszín (elhagyható)
- 100 g cheddar sajt
- Só, bors, szerecsendió
- Olaj vagy vaj
Elkészítés:
- A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük.
- A brokkolit rózsáira szedjük és a hagymához adjuk. Pár percig pirítjuk.
- Felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük.
- Addig főzzük, amíg a brokkoli megpuhul.
- Botmixerrel pürésítjük. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kis levest a kívánt állag eléréséhez.
- Tejszínnel finomítjuk (elhagyható).
- A cheddar sajtot lereszeljük és a levesbe keverjük.
- A levest krutonnal vagy pirított magvakkal tálaljuk.
Péntek: Kukorica Krémleves Chili Olajjal
A kukorica krémleves édes és krémes, a chili olaj pedig egy kis pikantériát ad hozzá.
Hozzávalók:
- 500 g kukorica (konzerv vagy fagyasztott)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 l zöldségleves alaplé (vagy víz)
- 1 dl tejszín (elhagyható)
- Só, bors
- Chili olaj
- Olaj vagy vaj
Elkészítés:
- A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük.
- A kukoricát a hagymához adjuk. Pár percig pirítjuk.
- Felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk.
- Addig főzzük, amíg a kukorica megpuhul (ha fagyasztottat használunk).
- Botmixerrel pürésítjük. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kis levest a kívánt állag eléréséhez.
- Tejszínnel finomítjuk (elhagyható).
- A levest chili olajjal meglocsolva tálaljuk.
Szombat: Gombakrémleves Szarvasgombával
A gombakrémleves egy igazi ínyencség. A szarvasgomba olajjal még különlegesebb.
Hozzávalók:
- 500 g gomba (pl. csiperke)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségleves alaplé (vagy víz)
- 1 dl tejszín (elhagyható)
- Só, bors, kakukkfű
- Szarvasgomba olaj
- Olaj vagy vaj
Elkészítés:
- A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
- A gombát felszeleteljük és a hagymához adjuk. Pár percig pirítjuk.
- Felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk és kakukkfűvel ízesítjük.
- Addig főzzük, amíg a gomba megpuhul.
- Botmixerrel pürésítjük. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kis levest a kívánt állag eléréséhez.
- Tejszínnel finomítjuk (elhagyható).
- A levest szarvasgomba olajjal meglocsolva tálaljuk.
Vasárnap: Cukkini Krémleves Mentával
A cukkini krémleves könnyű és frissítő. A menta különleges ízt kölcsönöz neki.
Hozzávalók:
- 500 g cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 1 l zöldségleves alaplé (vagy víz)
- 1 dl tejszín (elhagyható)
- Só, bors
- Friss menta
- Olaj vagy vaj
Elkészítés:
- A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük.
- A cukkinit felkockázzuk és a hagymához adjuk. Pár percig pirítjuk.
- Felöntjük a zöldséglevessel, sózzuk, borsozzuk.
- Addig főzzük, amíg a cukkini megpuhul.
- Botmixerrel pürésítjük. Ha szükséges, adunk hozzá még egy kis levest a kívánt állag eléréséhez.
- Tejszínnel finomítjuk (elhagyható).
- A levest friss mentával megszórva tálaljuk.
Végszó
Reméljük, hogy ez a 7 pénztárcabarát krémleves recept inspirációt adott a konyhai kísérletezéshez. Ne feledd, a krémlevesek szinte bármilyen zöldségből elkészíthetőek, csak a kreativitásod szab határt. Jó étvágyat!