A rakott brokkoli sonkával és sajtmártással egy igazi klasszikus, ami szinte minden családban népszerű. Egyszerű elkészíteni, laktató, és tele van ízletes alapanyagokkal. Ez a recept nem csupán egy étel leírása, hanem egy útmutató a tökéletes rakott brokkoli elkészítéséhez, tele tippekkel, trükkökkel és variációs lehetőségekkel, hogy mindenki a saját ízléséhez igazíthassa.
Miért pont a rakott brokkoli?
A brokkoli egy szuperélelmiszer, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Emellett rendkívül sokoldalú, így számos ételben felhasználható. A rakott brokkoli pedig remek módja annak, hogy a gyerekek is megszeressék ezt a zöldséget, hiszen a krémes sajtmártás és a sós sonka elrejti a brokkoli jellegzetes ízét.
A tökéletes rakott brokkoli recept
Ez a recept egy alaprecept, amit bátran variálhatsz a saját ízlésed szerint. Ne félj kísérletezni a fűszerekkel, a sajtokkal vagy akár más zöldségekkel is!
Hozzávalók:
- 1 kg brokkoli rózsáira szedve
- 20 dkg főtt sonka, kockára vágva
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 8 dl tej
- 20 dkg reszelt sajt (pl. cheddar, trappista, gouda)
- Só, bors, szerecsendió
- Zsemlemorzsa (elhagyható)
Elkészítés:
- A brokkolit sós vízben félig megfőzzük (kb. 5-7 perc). Ne főzzük túl, mert a sütőben még tovább puhul! Leszűrjük és félretesszük.
- Elkészítjük a sajtmártást: A vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és habzásig keverjük.
- Lassan, folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a tejet, ügyelve, hogy ne csomósodjon be.
- Sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele egy kevés szerecsendiót.
- Amikor a mártás besűrűsödött, levesszük a tűzről és belekeverjük a reszelt sajt felét.
- Egy tűzálló tálat kivajazunk, majd beleterítjük a brokkoli rózsákat és a sonka kockákat.
- Ráöntjük a sajtmártást, egyenletesen eloszlatva.
- A tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal és egy kevés zsemlemorzsával (elhagyható).
- Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tippek és trükkök a tökéletes rakott brokkolihoz
- A brokkolit ne főzzük túl! A cél az, hogy roppanós maradjon, hiszen a sütőben még tovább puhul.
- A sajtmártást készíthetjük tejföllel is. Ebben az esetben a tej mennyiségét csökkentsük, és a végén keverjünk bele 1-2 evőkanál tejfölt.
- Ha szeretjük a fokhagymát, a sajtmártásba reszelhetünk egy gerezd fokhagymát is.
- A rakott brokkolit gazdagabbá tehetjük, ha a rétegek közé főtt tojást karikázunk.
- A tetejére szórt zsemlemorzsa helyett használhatunk pirított kenyérkockákat is.
- Érdemes a sajtmártást alaposan fűszerezni, mert ez adja meg az étel ízét.
Variációk a rakott brokkolira
A rakott brokkoli remekül variálható, így szinte végtelen számú különböző változatot készíthetünk belőle. Íme néhány ötlet:
- Csirkés rakott brokkoli: A sonka helyett használjunk főtt csirkemellet.
- Gombás rakott brokkoli: A sonka mellé vagy helyett adhatunk párolt gombát is.
- Zöldséges rakott brokkoli: A brokkoli mellé adhatunk más zöldségeket is, például karfiolt, répát vagy zöldborsót.
- Tésztás rakott brokkoli: A brokkoli mellé főzzünk ki tésztát (pl. penne vagy fusilli) és keverjük össze a sajtmártással.
- Vegetáriánus rakott brokkoli: Hagyjuk el a sonkát, és használjunk helyette több zöldséget vagy tofu-t.
A rakott brokkoli tálalása
A rakott brokkoli önmagában is tökéletes étel, de kínálhatunk mellé salátát, párolt rizst vagy krumplipürét is. Hidegen és melegen is finom, így akár előre is elkészíthetjük, és a tálalás előtt melegíthetjük fel.
A rakott brokkoli tárolása
A rakott brokkoli hűtőszekrényben 3-4 napig tárolható. Le is fagyaszthatjuk, ebben az esetben légmentesen záródó edényben tároljuk. Felengedés után sütőben melegítsük át.
Összegzés
A rakott brokkoli sonkával és sajtmártással egy egyszerű, de annál finomabb étel, ami garantáltan sikert arat a családban. A recept könnyen variálható, így mindenki a saját ízléséhez igazíthatja. Próbáld ki Te is, és élvezd a finom ízeket!