Ki ne szeretné a rakott burgonyát? Ez a klasszikus, egyszerű étel szinte minden háztartásban előfordul valamilyen formában. Most egy különleges, ínycsiklandó változatot mutatunk be, amely a camembert sajt és a sonka ízével gazdagítva a hagyományos receptet egy egészen új szintre emeli. Készülj fel, mert ez a rakott burgonya nem csak laktató, de elképesztően finom is!
Miért pont camembert és sonka?
A camembert sajt lágy, krémes állaga és jellegzetes íze tökéletesen harmonizál a burgonya egyszerűségével. A sonka pedig a sós, füstös jegyeivel ad egy kis extra dimenziót az ételnek. Ez a kombináció nem csak ízletes, de textúrában is remekül kiegészítik egymást az összetevők. A lágy, olvadt sajt, a puha burgonya és a roppanós, sült sonka együtt igazi kulináris élményt nyújtanak.
A tökéletes rakott burgonya titkai
A rakott burgonya camembert sajttal és sonkával elkészítése nem bonyolult, de van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy a végeredmény igazán tökéletes legyen. Lássuk a legfontosabbakat:
- A burgonya típusa: Használj olyan burgonyát, ami nem fő szét könnyen, hanem megtartja a formáját. A „C” típusú burgonyák (pl. Agria) erre tökéletesek.
- A burgonya előfőzése: Fontos, hogy a burgonyát ne főzd teljesen puhára, csak addig, amíg éppen elkezd puhulni. Így a sütőben is meg tud majd puhulni anélkül, hogy szétesne.
- A sonka minősége: Minél jobb minőségű a sonka, annál finomabb lesz a rakott burgonya. Érdemes valamilyen füstölt, ízes sonkát választani.
- A camembert sajt érettsége: A camembert sajt akkor a legfinomabb, ha már kellően érett, és a belseje lágy, krémes. Ha túl fiatal, akkor keményebb és kevésbé intenzív az íze.
- A rétegezés: A rétegezésnél figyelj arra, hogy a burgonya, a sonka és a camembert sajt egyenletesen oszoljon el. Így minden falatban érezni fogod az összes ízt.
- A sütési idő: A sütési idő függ a sütőd teljesítményétől, de általában 40-50 perc szükséges ahhoz, hogy a burgonya teljesen megpuhuljon, a sajt megolvadjon és a teteje szép aranybarnára süljön.
A recept
Most pedig lássuk a receptet lépésről lépésre:
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 200 g füstölt sonka (pl. parasztsonka)
- 1 doboz (250 g) camembert sajt
- 2 dl tejszín
- 1 dl tej
- 2 gerezd fokhagyma
- Só
- Bors
- Szerecsendió (opcionális)
- Olaj vagy vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
- A burgonyát alaposan megmossuk, majd héjában megfőzzük. Fontos, hogy ne főzzük túl!
- Amíg a burgonya fő, a sonkát vékony csíkokra vágjuk.
- A camembert sajtot felkockázzuk.
- A megfőtt burgonyát hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk és vékony karikákra vágjuk.
- A fokhagymát apróra vágjuk.
- Egy tepsit kikenünk olajjal vagy vajjal.
- A tepsi aljára egy réteg burgonyát teszünk. Sózzuk, borsozzuk, és rászórjuk a fokhagymát.
- Erre kerül egy réteg sonka és camembert sajt.
- A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére burgonya kerüljön.
- A tejszínt összekeverjük a tejjel, sóval, borssal és egy csipetnyi szerecsendióval (ha használunk). Ezzel a keverékkel leöntjük a rakott burgonyát.
- A tepsit alufóliával lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
- Ezután levesszük az alufóliát, és további 10-20 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarnára nem sül.
- Hagyjuk kicsit hűlni, majd szeletelve tálaljuk.
Variációk
A rakott burgonya camembert sajttal és sonkával remekül variálható. Íme néhány ötlet:
- Zöldségekkel: Adhatsz hozzá gombát, cukkinit, paprikát, vagy bármilyen más zöldséget, amit szeretsz. A zöldségeket először érdemes egy serpenyőben megpirítani.
- Fűszerekkel: Kísérletezhetsz különböző fűszerekkel, például rozmaringgal, kakukkfűvel, vagy oregánóval.
- Más sajtokkal: A camembert sajt helyett vagy mellett használhatsz más sajtokat is, például brie-t, ementálit, vagy cheddart.
- Hússal: A sonka helyett vagy mellett használhatsz más húsokat is, például kolbászt, bacont, vagy darált húst.
Tálalási javaslatok
A rakott burgonya camembert sajttal és sonkával önmagában is laktató és ízletes étel, de kínálhatod mellé friss salátát, savanyúságot, vagy akár egy pohár száraz fehérbort is.
Összefoglalás
A rakott burgonya camembert sajttal és sonkával egy igazi comfort food, amely egyszerűen elkészíthető, de mégis különleges ízélményt nyújt. Próbáld ki te is ezt a receptet, és garantáltan leveszed vele a családodat és a barátaidat a lábukról! Jó étvágyat!