A rakott kelkáposzta egy igazi klasszikus a magyar konyhában. Ki ne emlékezne a nagymama vasárnapi ebédjére, amikor az egész házat betöltötte a kelkáposzta és a füstölt hús illata? De mi lenne, ha ezt a hagyományos ételt egy kicsit felfrissítenénk, új ízekkel gazdagítanánk? Ebben a cikkben egy olyan receptet mutatok be, amely a fetával és a kaporral új dimenziót nyit a rakott kelkáposzta világában. Készülj fel egy ízrobbanásra, ami megőrzi a klasszikus alapokat, de egy modern csavart is belevisz!
Miért érdemes kipróbálni ezt a receptet?
Sokan idegenkednek a kelkáposztától, mondván, hogy jellegtelen íze van. Pedig a kelkáposzta egy rendkívül sokoldalú zöldség, ami remekül harmonizál különböző fűszerekkel és alapanyagokkal. Ebben a receptben a feta sós, krémes íze és a kapor frissessége tökéletesen kiegészíti a kelkáposzta enyhe édességét. Emellett a feta hozzáadása egy kis mediterrán hangulatot is kölcsönöz az ételnek, ami garantáltan feldobja a hétköznapi menüt.
De nem csak az ízek miatt érdemes kipróbálni ezt a receptet. A kelkáposzta rendkívül egészséges, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A feta pedig jó kalciumforrás, a kapor pedig antioxidánsokban gazdag. Így ez a rakott kelkáposzta nem csak finom, de tápláló is!
A tökéletes rakott kelkáposzta receptje fetával és kaporral
Hozzávalók:
- 1 fej kelkáposzta (kb. 1 kg)
- 500 g darált hús (lehet sertés, marha, vagy pulyka)
- 200 g rizs
- 200 g feta sajt
- 1 csokor friss kapor
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 doboz (400 g) hámozott paradicsom
- 1 dl tejföl
- 1 tojás
- Olaj
- Só
- Bors
- Piros paprika
Elkészítés:
- A kelkáposztát leveleire szedjük, vastagabb ereit kivágjuk. A leveleket forró, sós vízben pár percig előfőzzük, amíg megpuhulnak. Ezután lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni.
- A rizst megmossuk és félig megfőzzük (kb. 10 perc).
- A vöröshagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a darált húst. Sóval, borssal és piros paprikával ízesítjük. Addig pirítjuk, amíg a hús meg nem barnul.
- A darált húshoz hozzákeverjük a félig megfőtt rizst, a felaprított kapor felét, és a morzsolt feta sajt felét.
- Egy nagyobb tepsit (kb. 20×30 cm) kikenünk olajjal.
- A tepsi aljára rakunk egy réteg kelkáposzta levelet. Erre jön egy réteg húsos töltelék, majd ismét egy réteg kelkáposzta. Ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére kelkáposzta levél kerüljön.
- A hámozott paradicsomot összetörjük, és a tejföllel, a tojással, a maradék kaporral és feta sajttal elkeverjük. Sóval és borssal ízesítjük.
- A paradicsomos tejföllel leöntjük a rakott kelkáposztát.
- A tepsit alufóliával lefedjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Ezután levesszük az alufóliát és további 15-20 percig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz.
- Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, hogy könnyebben lehessen szeletelni.
Tippek és trükkök
- A töltelékbe tehetünk egy kevés füstölt szalonnát is, ami még gazdagabbá teszi az ízét.
- Ha nincs friss kapor, használhatunk szárított kaprot is, de a friss kapor íze sokkal intenzívebb.
- A rakott kelkáposztát készíthetjük hús nélkül is. Ebben az esetben a darált húst helyettesíthetjük gombával, lencsével vagy tofuval.
- A tetejére reszelhetünk sajtot is sütés előtt, ami még finomabbá teszi.
- Érdemes egy nappal korábban elkészíteni, mert másnapra az ízek jobban összeérnek.
A rakott kelkáposzta variációi
A rakott kelkáposzta egy nagyon sokoldalú étel, amit számtalan módon variálhatunk. Az alapreceptet megtartva kísérletezhetünk különböző húsokkal, zöldségekkel és fűszerekkel. Íme néhány ötlet:
- Gombás rakott kelkáposzta: A darált húst helyettesítsük gombával. A gombát pároljuk meg vöröshagymával és fokhagymával, és adjuk hozzá a rizshez.
- Csirkés rakott kelkáposzta: A darált hús helyett használjunk apróra vágott csirkemellet. A csirkemellet pirítsuk meg fűszerekkel.
- Vegán rakott kelkáposzta: A darált húst helyettesítsük lencsével vagy tofuval. Használjunk növényi tejfölt és növényi sajtot.
- Paradicsomos rakott kelkáposzta: A tejfölös paradicsom helyett használjunk házi paradicsomszószt.
A rakott kelkáposzta tálalása
A rakott kelkáposztát tálalhatjuk önmagában, de kínálhatunk mellé tejfölt, joghurtot vagy salátát is. Remekül passzol hozzá a savanyú káposzta saláta vagy a csemege uborka. Felszeletelve, melegen vagy langyosan a legfinomabb. És ne feledd, a másnapi, felmelegített rakott kelkáposzta még finomabb!
Remélem, ez a recept elnyerte a tetszésedet, és hamarosan te is elkészíted ezt a különleges, újragondolt rakott kelkáposztát. Jó étvágyat!