Ki ne szeretné a rakott krumplit? Ez a klasszikus magyar fogás szinte minden családban megtalálható, és generációk óta örökzöld kedvenc. De mi lenne, ha egy kicsit feldobnánk, frissítenénk, és egy új, izgalmas ízvilágot csempésznénk bele? Ebben a cikkben bemutatom a rakott krumpli cukkinis-paradicsomos változatát, ami garantáltan leveszi majd a lábadról!
Miért érdemes kipróbálni ezt a receptet?
A rakott krumpli alapesetben is egy tápláló és laktató étel, de a cukkinivel és paradicsommal kiegészítve még gazdagabb lesz vitaminokban és ásványi anyagokban. A cukkini enyhén édeskés íze remekül harmonizál a krumpli és a tojás sós ízével, a paradicsom pedig frissességet és savasságot kölcsönöz a fogásnak. Ráadásul a zöldségek hozzáadásával egy kicsit könnyedebbé is válik a rakott krumpli, így bűntudat nélkül élvezhetjük a finom falatokat.
A rakott krumpli cukkinivel és paradicsommal receptje
Lássuk tehát, hogyan készül ez a fantasztikus étel! A recept egyszerű, és a hozzávalók is könnyen beszerezhetők.
Hozzávalók:
- 1,5 kg krumpli
- 2 közepes méretű cukkini
- 4-5 paradicsom
- 6-8 tojás
- 20 dkg kolbász (lehet csabai, gyulai vagy bármilyen kedvenced)
- 2 dl tejföl
- 15 dkg sajt (pl. trappista, mozzarella)
- Só
- Bors
- Olaj vagy zsír a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
- A krumpli előkészítése: A krumplit alaposan megmossuk, héjában megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Miután kihűlt, meghámozzuk és karikákra vágjuk. Fontos, hogy ne főzzük túl a krumplit, mert akkor könnyen szétesik majd a rakás során.
- A zöldségek előkészítése: A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, és vékony karikákra vágjuk. Ha a cukkini nagyobb, a karikákat félbe is vághatjuk. A paradicsomot is megmossuk, és szintén karikákra vágjuk.
- A tojások előkészítése: A tojásokat keményre főzzük, majd hűlni hagyjuk. Meghámozzuk és karikákra vágjuk.
- A kolbász előkészítése: A kolbászt karikákra vágjuk. Ha a kolbász nagyon zsíros, érdemes előpirítani egy serpenyőben, hogy kiolvadjon a felesleges zsír.
- A rakás: A tepsit kikenjük olajjal vagy zsírral. Az aljára egy réteg krumplit rakunk, majd erre egy réteg cukkinit, paradicsomot és kolbászt. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Erre jön egy réteg tojáskarika. Ezt a rétegzést addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A legfelső réteg krumpli legyen.
- A tejfölös réteg: A tejfölt elkeverjük egy kevés sóval és borssal, majd egyenletesen elkenjük a rakott krumpli tetején.
- A sajt: A sajtot lereszeljük, és megszórjuk vele a rakott krumpli tetejét.
- Sütés: A rakott krumplit előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40-50 percig sütjük, amíg a sajt aranybarnára nem pirul, és a krumpli is átsül.
Tippek és trükkök
- Ha szeretjük a fokhagymát, reszelhetünk egy-két gerezd fokhagymát a krumplira vagy a tejfölbe.
- A kolbász helyett használhatunk sonkát, szalonnát vagy akár füstölt húst is.
- A sajt lehet trappista, mozzarella, edami vagy bármilyen más, jól olvadó sajt.
- A tejföl helyett használhatunk joghurtot vagy tejszínt is.
- A rakott krumpli készíthető előző nap is, és sütés előtt csak a tejfölös réteget és a sajtot kell rárakni.
- A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes időnként ellenőrizni a rakott krumplit.
- Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takarjuk le alufóliával.
Variációk
Ez a recept csak egy kiindulópont. Bátran kísérletezhetünk a hozzávalókkal, és a saját ízlésünkre szabhatjuk a rakott krumplit.
- Vegán változat: A tojás helyett használhatunk tofu tojást, a kolbász helyett pedig növényi kolbászt vagy gombát. A tejfölt helyettesíthetjük növényi tejföllel vagy kókusztejjel. A sajtot pedig elhagyhatjuk, vagy helyettesíthetjük növényi sajttal.
- Csirkés változat: A kolbász helyett használhatunk csirkemellfilét, amit előzőleg megfőzünk vagy megsütünk.
- Padlizsános változat: A cukkini mellé vagy helyett használhatunk padlizsánt is. A padlizsánt karikákra vágjuk, besózzuk, és hagyjuk állni egy kicsit, hogy kiengedje a levét. Utána leöblítjük és megsütjük vagy megsütjük serpenyőben.
Tálalás
A rakott krumplit melegen tálaljuk. Kínálhatjuk magában, de adhatunk mellé savanyú uborkát, csemege uborkát vagy salátát is.
Miért imádjuk ezt a rakott krumplit?
Ez a cukkinis-paradicsomos rakott krumpli nemcsak finom és tápláló, hanem egy igazi családi kedvenc is. Könnyen elkészíthető, és remekül variálható, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő változatot. Próbáld ki te is, és garantáltan nem fogsz csalódni!
Jó étvágyat!