A rakott krumpli a magyar konyha egyik alapköve, egy igazi klasszikus, ami szinte mindenkinek a gyerekkorát idézi. De mi lenne, ha ezt a jól bevált receptet egy kicsit megbolondítanánk? Kipróbálnánk valami újat, valami izgalmasabbat? Ebben a cikkben egy olyan variációt mutatunk be, ami garantáltan feldobja a vasárnapi ebédet: a hagyományos burgonya helyett édesburgonyát használunk, és a füstölt kolbászt csípősre cseréljük. Készülj fel egy ízkavalkádra!
Miért éppen édesburgonya?
Az édesburgonya nem csak egy divatos alapanyag, hanem tele van értékes tápanyagokkal. Magas a rosttartalma, gazdag A-vitaminban és C-vitaminban, ráadásul a hagyományos burgonyához képest alacsonyabb a glikémiás indexe. Az édesburgonya édeskés íze remekül harmonizál a sós és füstös ízekkel, így tökéletes választás a rakott krumplihoz. A színe is feldobja az ételt, a narancssárga burgonyaszeletek igazán étvágygerjesztő látványt nyújtanak.
A csípős kolbász titka
A csípős kolbász pedig egy kis tüzet visz a rakott krumpliba. Ha szereted a pikáns ízeket, akkor ez a hozzávaló egyszerűen kihagyhatatlan. A csípős paprika kapszaicin tartalma serkenti az emésztést, ráadásul a csípősség fokozza az ízeket, így még intenzívebben fogod érezni az édesburgonya édességét és a többi hozzávaló aromáját. Választhatsz enyhébb vagy erősebb csípősségű kolbászt is, attól függően, hogy mennyire bírod a tüzet.
Hozzávalók
Íme, a recept, amivel elkészítheted ezt a különleges rakott krumplit:
- 1 kg édesburgonya
- 250 g csípős kolbász (pl. csabai, gyulai, vagy olasz ‘nduja)
- 5 db főtt tojás
- 2 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- 150 g reszelt sajt (pl. cheddar, mozzarella, trappista)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Só
- Bors
- Olaj
- Szerecsendió (opcionális)
- Petrezselyem (opcionális, a tálaláshoz)
Elkészítés lépésről lépésre
- Készítsd elő a hozzávalókat: Az édesburgonyát hámozd meg, és karikázd fel vékonyan (kb. 3-4 mm vastagságúra). A kolbászt szintén karikázd fel. A vöröshagymát vágd apróra, a fokhagymát zúzd össze. A tojásokat hámozd meg, és karikázd fel. A sajtot reszeld le.
- Pirítsd meg a hagymát: Egy serpenyőben hevíts olajat, és pirítsd üvegesre a vöröshagymát. Add hozzá a zúzott fokhagymát, és pirítsd még egy percig.
- Rétegezz: Egy kivajazott hőálló tál aljára teríts egy réteg édesburgonyát. Sózd, borsozd. Erre jöhet egy réteg kolbászkarika, majd egy réteg főtt tojás. Ismételd meg a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A legfelső réteg édesburgonya legyen.
- Öntsd le a tejfölös-tejszínes keverékkel: A tejfölt keverd össze a tejszínnel, sózd, borsozd, és ha szeretnéd, reszelj bele egy kevés szerecsendiót. Öntsd a keveréket a rakott krumplira, hogy mindenhol befedje.
- Szórd meg sajttal: A reszelt sajt nagy részével szórd meg a rakott krumpli tetejét. A maradék sajtot tartsd meg a sütés vége felé.
- Süsd meg: Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd kb. 45-50 percig, vagy amíg az édesburgonya megpuhul, és a sajt aranybarnára sül. Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
- Szórd meg a maradék sajttal: A sütés vége felé, kb. 10 perccel a készítés előtt, vedd le az alufóliát (ha használtál), és szórd meg a maradék sajttal a tetejét, hogy szépen megolvadjon és rápiruljon.
- Tálald: Hagyd egy kicsit hűlni, majd tálald frissen, petrezselyemmel megszórva.
Tippek és trükkök
- Ha nincs időd főtt tojással bajlódni, használhatsz konzerv gombát is a rétegezéshez.
- A tejföl és tejszín arányát ízlés szerint változtathatod. Ha szaftosabb rakott krumplit szeretnél, használj több tejszínt.
- A sajtot is variálhatod. A füstölt sajt különleges ízt ad a rakott krumplinak.
- Ha nem szereted a csípős kolbászt, használhatsz enyhébb változatot, vagy akár füstölt sonkát is.
- A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj oda, és ellenőrizd az édesburgonya puhaságát.
Összegzés
Ez a rakott krumpli recept egy remek alternatíva a hagyományos változat helyett. Az édesburgonya édessége és a csípős kolbász pikantériája egy igazán különleges ízkombinációt alkotnak. Próbáld ki te is, és varázsold el a családodat ezzel a finom és laktató étellel!
Jó étvágyat!